Разом із «гранатометником» Гуменюком затримали й інших хмельницьких свободівців

Разом із «гранатометником» Гуменюком затримали й інших хмельницьких свободівців
Адвокат затриманого кам’янчанина Сидір Кізін стверджує, що в Гуменюка вибивали зізнання, а разом з ним затримали й інших жителів нашої області, які були присутні на мітингу під Верховною Радою. Усі вони – «свободівці».

Під час прес-конференції  адвокат назвав імена затриманих міліцією активістів із Хмельниччини: Ігор Олійник - заступник голови Хмельницької обласної організації ВО "Свобода", боєць батальйону особливого призначення «Січ» та хмельничанин Віктор Бурлик - член Хмельницького міського комітету ВО «Свобода», активіст «Соколу» , «свободівець» Сергій Крайняк із Кам’янця-Подільського та Назарій Чепко - голова Городоцької районної організації ВО «Свобода». Хлопців, за словами адвоката Гуменюка, затримали в різний час та у різних місцях. І не факт, що під час подій біля будівлі Верховної Ради вони діяли разом. але все по порядку.   

Нагадаємо, 31 серпня, після того як 265 народних депутатів проголосували за зміни до Конституції, біля будівлі Верховної Ради, розпочались сутички між учасниками акції протесту та силовиками. У оді конфлікту сторони почали використовувати димові шашки, сльозогінний газ, у хід пішли й палиці. Мітингувальники навіть силою відбирали захисне екіпірування у силовиків.  Під час силового протистояння пролунав потужний вибух, в результаті якого постраждали люди. Як з'ясувалося згодом, її кинув мешканець Кам'янця Ігор Гуменюк. Принаймні такої версії дотримується Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

21-річний кам’янчанин – учасник бойових дій на Сході. Як стало відомо «ВСІМ» з власних джерел, хлопець покинув навчання у виші і пішов  добровольцем в АТО. Він був бійцем батальйону «Січ». Брав участь і у протистояннях на Грушевського. Ігорю Гуменюку оголошено про підозру у вчиненні правопорушень, передбачених статтею 348 (Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця) та статтею 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Наразі проводиться озслідування.

Відео дня

Затримували в різних місцях

Разом із Гуменюком до райуправлінь столичної міліції забрали близько 30-ти осіб. Таку інформацію подає прес-служба МВС України. Усі затримані в порядку статті 208 КПК України. Зараз з ними проводяться слідчі дії, вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Серед них також були жителі Хмельницької області. Про це під час прес-конференції Сидір Кізін. За його даними, хлопців затримали не під час пікету біля Верховної Ради, а за декілька годин після того. Зокрема адвокат відмітив, що хмельничанина Ігоря Олійника «зняли» з автобуса, коли той вже їхав у Хмельницький. А інших хлопців при затриманні ще й побили, казав  Сидір Кізін. Під час зустрічі із журналістами в Києві він демонстрував фотографії перев’язаних хлопців. Нагадаємо, що депутат Хмельницької міської ради Олександр Симчишин, який також був присутній на пікеті, на своїй сторінці у Фейсбук написав, що під стінами Верховної ради перебували понад 150 «свободівців» нашої області.  

- Олійник Ігор був затриманий в автобусі, вже коли їхав на Хмельницький. Він також із батальйону «Січ». Затриманий без конкретних обвинувачень, - каже Сидір Кізін. - Після затримання побили Віктора Бурлика, близько десяти вечора він був госпіталізований у лікарню. У нього струс мозку. Далі доля його невідома. В слідчому ізоляторі його не знайшли… Затримали Крайняка Сергія Васильовича, також побили при затриманні на Інститутській біля метро. Його затримали і повезли в ізолятор.   

Ні ваш, ні наш  

Аваков наполягає на тому, що у загибелі нацгвардійців (станом на 2 вересня загинуло уже троє чоловіків) винні «сободівці». Міністр у відкриту звинувачує лідера ВО «Свобода»  Олега Тягнибока. В свою чергу лідер «Свободи»  всілякими способами намагається заперечити свою причетність до злочинну. Зараз на сайті Міністерства «висить» інформація про виклик на допит лідерів та членів партії. Серед них і колишній нардеп від Хмельниччини Ігор Сабій.

Фото МВС України

Хмельничани та жителі області «засвітилися» не на одній фотографії, які нині можна знайти в Мережі. Серед них багато членів хмельницької «Свободи». А от Ігоря Гуменюка до політичного об’єднання не приписують. За словами адвоката хлопця Сидіра Кизіна, який між іншим є головою Житомирської обласної організації ВО «Свобода», підзахисний не є «свободівцем».

-  Він був затриманий в метро. Після затримання його побили. Вже в райвідділі вимагали, щоб сказав, що він є партійцем «Свободи» , але це не відповідає дійсності. Його змушували зізнатися, у скоєнні злочину , - переконує адвокат Гуменюка. - Затриманий він офіційно у 8 годині вечора, а двома годинами раніше Аваков уже сказав, що він вчинив злочин.

На відео із затриманим кам’янчанином розмовляє його адвокат.

Гуменюк своєї вини не визнає. Заявляє, що з нього «вибивали» зізнання,  свідчення, що він є членом «Свободи».

А ось борд, який висить у центрі Кам’янця-Подільського. На фото разом із членами «Свободи» є й Ігор Гуменюк.  

Разом з тим хлопець підтвердив, що був працівником міліції, хоч Аваков спростував цю інформацію. І вчора, 1 серпня, на сайті Хмельницького обласного управління міліції уже розмістили спростування, мовляв, Гуменюк ніколи не працював в будь-яких органах внутрішніх справ. Хоч на відео хлопець розповідає протилежне.

У соцмережах  уже шукають підтримку для затриманого Гуменюка. Люди пишуть, що від хлопця «відхрестилися».  Без сумніву, той, хто кинув гранату мусить понести відповідальність. Але виявляється, що Ігор Гуменюк, якого ще зранку 31 серпня вважали своїм і одні, і другі,  вже не має відношення до батальйону «Січ» ,бо звільнився заднім числом, а тепер і до «Свободи».    

Скільки насправді активістів затримали? 

Яка ж реальна цифра затриманих – невідомо. У міліції озвучують одну інформацію, в прокуратурі – іншу, майже вдвічі меншу. На сайті Генпрокуратури пишуть про  18 затриманих осіб.

«В рамках розслідування кримінального провадження призначено низку експертиз: судово-медичну, трасологічну, 3 дактилоскопічні, хімічну, 2 вибухотехнічні, 3 молекулярно-генетичні та балістичну…Також під час досудового слідства допитано як свідків понад 50 осіб, визнано та допитано у якості потерпілих 35 осіб, оглянуті численні відеозаписи вказаних подій тощо», - йдеться у повідомленні Генпрокуратури.  

У спільноті ВГО «Сокіл»  Кам'янець-Подільський  ВКонтакте подають інформацію про більшу кількість жителів Хмельниччини, яких затримали внаслідок сутичок під Верховною Радою, ніж озвучив правозахисник Сидір Кізін.  Разом із Ігорем Гуменюком у списку є 8 прізвищ.  

Нагадаємо, що в результаті сутичок під стінами парламенту загинули троє бійців Національної гвардії – 25-річний Ігор Дебрін, 21-річний Олександр Костина та 22-річний Дмитро Сластніков.

Як виглядав той, хто кинув гранату

Радіо Свобода зафіксувало на відео людину, яка кидає гранату в силовиків. Хлопець був у коричневій футболці  та в кашкеті, його лице приховане за медичною маскою. На відео видно, що хлопець невисокого зросту.

Під час допиту затриманого Ігоря Гуменюка у міліції. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (39)
  • Анонім

    Влад Гордій, не будьте Аваковим. Чому ви людину без рішення суду називаєте гранатометником? де презумція невинуватості. Чому ви пишите, зо свободівців затримали разом з ним, їх всіх затримали по дорозі додому, а підозрюваного Гуменюка в метро. Звідки ви знаєте, що кидала та людина на відео? стояли біля нього.
  • Анонім

    Ігор Олійник - рік на передку. Піски. Назар Чепко - кіборг, Донецький аеропорт. Інші  - бійці добробатів. А де ти воював? Ганонім. Вони в окопах сиділи і життям ризикували поки ти тут спав, їв і коментарі писав. Ці хлопці не мають жодного відношення до вбивства нацгвардійців.

    Анонім reply Анонім

    То ж треба такі слова вжити. Передок))) Кіборг навпаки як читається?  І взагалі. хто придумав вживати цей термін по відношенню до людей?

    Визначення слову із Вікіпедії.

    Кибо́рг (сокращение от англ. cybernetic organism — кибернетический организм) — в медицине — биологический организм, содержащий механические или электронные компоненты, машинно-человеческий гибрид (в НФ, гипотетике и т. п.), и неспособный жить без этих механических или электронных компонентов.
  • Анонім

    Всіх на АТО і без зброї. разом з ТЯГНИБИКОМ

    Тварі "Свободівські"
  • Анонім

    А чому ніхто не говорить про те, скільки Віктор Бурлик пробув у Пісках?? Щось дуже швидко він звідти повернувся. Такий  воїн, як із дишла гармата!!

    Анонім reply Анонім

    Та він там ховався від покарання за те, що Пруса побив. Спеціально пішов у добровольчий батальон, щоб у зручний час можна було покинути зону АТО, а не так як ті, кого держава мобілізувала. Але зараз свободівці більше заслуговують на повагу якщо їх порівнювати із Порошенко і його приплічниками.

    Анонім reply Анонім

    "Свободу" потрібно заборонити як політичну силу!!! Одні виродки(((
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up