Резонансна ДТП з освітянами: у суді почали досліджувати докази по “справі Миколаїва”

Резонансна ДТП з освітянами: у суді почали досліджувати докази по “справі Миколаїва”
  • Прокурор зачитала висновки експертів та повідомила деталі подій тієї фатальної ночі. 
  • Обурення усіх учасників процесу викликав дорожній лист, який надійшов на запит від міської ради. 
  • Що в ньому було, дізнавайтеся в матеріалі. 

В ніч на 30 травня близько 23:50 по Вінницькому шосе, на в‘їзді до міста Хмельницького, сталася смертельна аварія. Легковий “Nissan Leaf” врізався в вантажівку “КамАЗ”. В салоні легковика перебувало четверо дорослих і троє дітей. За кермом службового “Nissan Leaf” був 38-річний директор Департаменту освіти і науки Хмельницької міськради Роман Миколаїв. А в салоні - завідуюча садочку № 53 Наталія Докторук, методистка Департаменту Антоніна Манзюк і її чоловік Олександр Манзюк. 33-річна Наталія і 32-річний Олександр загинули. Троє дітей і одна жінка потрапили до лікарні.  

Наступного дня міський голова Хмельницького Олександр Симчишин на спеціально організованому брифінгу розповів про стосунки між Миколаївим і Докторук. Також сказав, що звільнить директора департаменту освіти і науки. Відповідне розпорядження було підписане через день після ДТП - 30 травня.

Що показали висновки експертів

Відбулося чергове слухання по “справі Миколаїва”. Воно тривало близько 3-х годин та було досить напруженим. Адже, вперше за весь час після аварії, почали досліджувати докази по справі. Прокурор повідомила, що було проведено ряд експертиз. Лише їх висновки  Надія Якушко зачитувалаблизько 2-х годин. Ще раз нагадали, що на момент ДТП в крові Миколаїва був алкоголь. А габаритні вогні на причепі вантажівки таки горіли. Також неподалік місця аварії знайшли пошкоджений знак аварійної зупинки.

Відео дня

  • У нічний час слідчі провели огляд місця аварії при штучному освітленні за участю двох понятих. Також здійснювали фото та відеофіксацію огляду транспортних засобів. Вони встановили гальмівний шлях. На момент зіткнення дорожнє покриття було сухе. Також у висновку йдеться про те, що габаритні вогні на причепі були увімкнені. А знак аварійної зупинки лежав пошкоджений за 14 метрів від причепа. В момент, коли Миколаїва доставили до травмпункту,в нього взяли кров. Від проходження експертизи за допомогою приладу Драгер Миколаїв відмовився. Постановою суду слідчому дозволили взяти отримані зразки для судово-трасологічної експертизи. Та показала, що рівень алкоголю в крові екс-освітянина сягав 0,61 проміле, - повідомила прокурор Надія Якушко .

Державний обвинувач повідомила, що в аварії Роман Миколаїв отримав легкі тілесні ушкодження: в нього була тупа травма голови та садни, про що йдеться у висновку експертизи. Також вона зачитала висновок патологоанатома, який встановив, що травми загиблих Наталії Докторук та Олександра Манзюка характерні для даного ДТП. Крім цього експертиза показала, що рівень алкоголю в крові обох загиблих сягав 1,3 проміле. Інші учасники ДТП отримали тяжкі та середньої тяжкості травми.

  • Манзюк Антоніна отримала легкі та середньої тяжкості травми, її донька Вікторія та неповнолітня Каріна Захарчук отримали тяжкі та середньої тяжкості травми. Загибла Докторук за висновком експерта знаходилася на задньому сидінні машини. Олександр Манзюк - на передньому сидінні. Травми відповідають розміщенню пасажирів на мометн зіткнення, - зазначила прокурор.

 Аварія сталася на автодорозі “Стрий-Тернопіль-Кропивницький” за 600 метрів від знаку “Хмельницький”. У ході досудового слідства правоохоронці, які вели справу, зробили запит до служби автомобільних доріг. Ті повідомили, що максимально дозволена швидкість на цьому проміжку траси становить 90 км/год. За даними експертизи, безпосередньо перед зіткненням швидкість автомобіля "Nissan Leaf" сягала 102 км/год. 

  • Швидкість була вище дозволеної. З висновками експертів ознайомилися всі учасники і запиту на повторне проведення експертиз не було. Тобто результати не піддаються сумніву. Відтак, слідство робить висновок, що дорожньо-транспортна пригода могла статися внаслідок дій Романа Миколаїва, який знехтував правилами дорожнього рух. А саме в пункті 12.3 - "Швидкість руху", - наголосила Надія Якушко.

Чим учасників процесу обурив дорожній лист

Висновки експертів не викликали сумнівів в учасників процесу. Погодився з ними і сам підсудний. Однак, коли справа дійшла до матеріалів, які надала на запит слідчого міська рада, обурені були практично всі. Справа в тому, що крім кримінальної справи до Миколаїва є цілий ряд цивільних судових позовів. Тому необхідно було встановити на яких підставах екс-директор департаменту освіти і науки керував автомобілем "Nissan Leaf". Для цього на ім’я міського голови Олександра Симчишина слідчий по справі відправив запит. 

Відповідь надійшла з додатками на 6 аркушах. Однак у матеріалах справи їх було більше. До того ж з’явився дорожній лист. В ньому було зазначено, що 29 травня 2018 року о 7:00 автомобіль "Nissan Leaf" забрав із гаража водій та о 18.20 повернув його на місце, що не відповідає дійсності. Адже в цей час Миколаїв саме повертався із заміського табору “Чайка” та заїхав на день народження доньки Наталії Докторук. Миколаїв це підтвердив, як і свідки, що перебували в залі. 

  • Із дорожнього листа виходить, що Миколаїв вкрав авто після того, як його поставив в гараж водій. Мені цікаво, як взагалі з’явився цей документ. І хто пішов на його підробку та в яких цілях. Чи можливо так співвідповідач по даній справі в особі міської ради та їх підрозділу департаменту освіти намагаються уникнути відповідальності, - зазначив представник родини Манзюк, Володимир Прядун.

Він вимагав викликати в суд представника міської ради, яка направила документи слідчому та Олександра Іванюху, який вів справу. Суд відмовив у клопотанні. Однак зобов’язав прокурора зробити повторний запит та з’ясувати невідповідності в матеріалах справи. Про це просив і потерпілий по справі Євген Докторук і адвокат підсудного Олександр Поліщук.

  • Я, як громадянин, повністю підтримую адвоката Прядуна. Мені цікаво звідки взявся той дорожній лист.  Я і інші свідки бачили авто "Nissan Leaf" на святкуванні дня народження моєї дитини. Цей документ є підробкою. І якщо надана підробка, то це можна виділяти в окреме провадження, - зазначив Євген Докторук.

Для цього слухання вирішили відкласти до 5 листопада. А Роману Миколаїву продовжити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 29 листопада.

Читайте також:

Резонансна ДТП з освітянами: у “справі Миколаїва” новий прокурор

Роман Миколаїв повністю визнав вину у резонансній ДТП з освітянами

“Ти відхрестився від неї після ДТП”: що розповіла сестра загиблої Наталії Докторук по "справі Миколаїва"

Резонансна ДТП з освітянами: Миколаїв не визнає вину і хоче додому

Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.




 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Любов Ващук

    У Романового батька серце не витримало цього всього, він помер влітку.
  • валерія

    Вона знала НА ШО ЙДЕ, не на алкашика букашика, не на
  • Alex Varmint

    На лицо тот фак что он забрал жизни у двух человек, нарушив всё что можно было. Сел пьяный за руль, посадил в машину больше положенной нормы, использовал служебный автомобиль в нерабочее время, превысил скорость. Этот убийца должен сидеть в тюрьме 10-15 лет
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up