Рідновіри відновили капище: чотириметровий ідол і пам’ятний знак

Рідновіри відновили капище: чотириметровий ідол і пам’ятний знак
Водили хоровод та співали пісень навколо вогнища, зверталися до богів – так міська громада рідновірів освятила відновлене після розгрому рік тому капище. Нині на святому для вірян місці височіє чотириметровий дубовий ідол, а територію планують обгородити

 - Обираючи підходяще місце для капища, ми орієнтувалися на енергетику, – пояснює жриця Божевида. – Саме тут ми її знайшли.

На встановлення кумиру хмельницькі рідновіри чекали близько року. Попереднього дерев’яного кумира невідомі вирубали та скинули у річку, а вівтар розмалювали. За чотири з половиною роки, а саме стільки у місті офіційно існує капище рідновірів, подібне трапилося вперше. Унікальність кумира полягала в тому, що він стояв на першому офіційно визнаному владою слов’янському місці паломництва.

Тих, хто поглумився над святинею, не покарали – злочинців не знайшли.
На реставрацію священного місця пішов майже рік, гроші збирали всією громадою. Чотириметрового ідола

Відео дня
>Стрибога замовляли у Тернополі. Кумира вирізали вручну з дубу. До святкування рідновіри готувалися – прибирали сміття, садили квіти та викладали кам’яний вівтар. В майбутньому хочуть відгородити територію парканом, аби люди розуміли, що це місце є святинею для інших.

Нагадаємо, капище Стрибога було освячене ще у 2006 році й офіційно внесене у генеральний план міста як місце паломництва.

Атрибутами Стрибога вважаються лук і стріли. Віряни пояснюють, що кумиром його обрали через те, що у нього в руках одна із трьох стріл хмельницького гербу.

- Він сприятиме розвитку торгівлі, що важливо для нашого міста, – розповідають рідновіри.
У міфології Стрибог є богом вітру, а головні його храми знаходилися на морських островах, поблизу витоків рік – там, де часто причалювали торгові кораблі. Саме тому хмельничани обрали місце капища на березі річки Південний Буг, а своїм кумиром – бога вітру.

Священне капище знаходиться у бухті на вулиці Нижній Береговій. Великою проблемою рідновірів залишається сміття, яким відпочиваючі на березі Бугу постійно засмічують їхню святиню.

- Єдине, що залишається, – це прибирати. Смітять постійно, так як зараз сезон шашликів, – жаліються віруючі.

Довідка: Рідновір’я – це релігійний напрямок, який базується на слов’янській міфології та релігії й сприяє їхньому відродженню. Для всіх течій рідновірства притаманно відродження праслов’янських вірувань, відновлення обрядів та єдність з природою. Усього в Україні діє близько сотні громад рідновірів.

Як і інші давні багатобожні (політеїстичні, язичницькі) вірування, вірування давніх слов'ян були тісно пов'язані з обожненням явищ і сил природи. Кожне з них мало певне надприродне пояснення та пов'язувалося з певним божеством чи таємничою істотою.
Стрибог — бог вітру (вихору, бурі), точніше, дід і володар вітрів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    Давно цього чекав! Слава! А як справи із кримінсльним провадження по руйнуванню капища?
  • Anonymous

    где хороводы водят? только конкретней, чем просто в Хм.

    Anonymous reply Anonymous

    З якою ціллю цікавитеся, Олеже ?

    Anonymous reply Anonymous

    Пыхнит травки и пойдет водить хоровод
  • Anonymous

    где хороводы водят? только конкретней, чем просто в Хм.
  • Anonymous

    где хороводы водят? только конкретней, чем просто в Хм.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up