росіяни брешуть, що в Грузевиці здетонували ядерні боєприпаси

росіяни брешуть, що в Грузевиці здетонували ядерні боєприпаси
Фото з сайту "The Insider", ілюстративне
  • російські пропагандисти нагнали в мережі фейків про те, що начебто 13 травня здетонували боєприпаси зі збідненим ураном. 

  • Також пишуть, що в Грузевиці підірвали боєкомплект для танків Leopard та Marder.

  • Всього вони створили близько 250 фейків про радіацію. 

  • В мерії спростували цю інформацію та закликали не вестись на провокації. 

 

13 травня росіяни завдали чергового терористичного удару по Хмельниччині. Вони вдарили 4-ма “шахедами” по військовому об’єкту в Грузевиці. Це спричинило детонацію. Хмельничани нарахували більше 10 вибухів тієї ночі. Більше подробиць ані військові, ані адміністрації не повідомляють. 

Натомість ще з суботньої ночі фейкороби рф почали масований розгін дезінформації і паніки. росіяни пишуть, що на Хмельниччині зріс радіаційний фон через детонацію боєприпасів зі збідненим ураном. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. 

Фейки

Вони зазначають, що розгін почався через дрібні Telegram-канали та пропагандистський Twitter-акаунт. Там йдеться, що «у Тернополі та Хмельницькому пішли у хід тактичні ядерні боєприпаси або зі збідненим ураном». 

Відео дня

Також пропагандисти «переконували», що «після удару було знищено боєкомплект для танків Leopard та Marder», при цьому знову згадуючи про збіднений уран.

Вже ввечері 14 травня пропагандисти підключили до розгону телеграм-канал російського «експерта» рожина, який має 833 тисячі підписників. Він написав, що «після прильоту по складу боєприпасів спостерігається суттєвий стрибок рівня радіації».

Зранку 15 травня до розгону недостовірної інформації підключилися і «воєнкори»: талипоv Online, царьград тв, патриоты россии. Суть вкидів була одна й та сама.

Це провокації

Насправді ж, зазаначають в Центрі, рівень радіації не перевищував норму, а у Хмельницькій міськраді закликали не реагувати на провокації:

— Ці чутки не відповідають дійсності, — повідомили в мерії. 

Після невдалої спроби розігнати паніку, росіяни спробували закинути наратив про те, що «хоча радіаційний фон і низький, але наслідки ви відчуєте через декілька років».

Загалом, пропагандисти за 14 травня створили на цю тему близько 200 повідомлень у відкритих Telegram-каналах. У Twitter таких згадок російською було близько 50.

Додамо, видання  The Insider розповідає, що за повідомленнями воєнкорів рф вони нібито атакували 649-й авіаційний склад ракетного озброєння і боєприпасів, а адміністратори Z-каналів заявляють також про знищення «величезної кількості боєкомплекту та вибухових речовин», а також про «потужні втрати» серед українських військовослужбовців, які нібито перебували на об'єкті в Грузевиці.

— Наголошуємо: росіяни завжди вигадують брехню після власних поразок. Окупанти сходять з розуму, тому що українці просуваються біля Бахмута, рф втрачає позиції, а до того ж нещодавно втратила у власному небі два літаки та два гелікоптери. Довіряйте лише перевіреним джерелам інформації, — закликають в Центрі. 

До всього, за даними Saveecobot радіаційний фон в Хмельницькій області знаходиться в мехах норми. Показники вимірюються різними пристроями, від онлайн станцій моніторингу до щоденних ручних замірів відповідними державними установами на стаціонарних постах спостереження.

Скрін станом на 15.00 14 травня
Скрін станом на 15.00 15 травня

Нагадаємо, міський голова Симчишин розповів про пошкодження та ремонти в Хмельницькому. За його словами рівень пошкоджень від останнього “прильоту” в сотні разів більший за всі попередні. Детально про це читайте в статті Наслідки теракту по Хмельниччині 13 травня

Якщо ваша оселя чи бізнес зазнали руйнувань, то дізнатися де можна отримати допомогу та які є способи це зробити читайте у матеріалі Чотири варіанти відновити пошкоджені внаслідок вибухів домівки хмельничан 

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (71)
  • І Франко

    Коли побачили неподалік і на власні очі  потужний взрив   і не один... (вогняні шари  з  ядерним грибочками, відчули  потужний хвильовий удар ... ) то файно зрозуміли, що

    се почалася ядерна війна! , Хлопаки і дівчонки різного віку (старе і мале)   (старе і мале)тікали геть  хто куди бачив в труселях і без ... Хто через двері, а інші  через те, що називалося в миру  вікнами...

    Під вечір самопочуття у багатьох мирян  значно погіршилося...що то було не відомо. Можливо НЛО панти колотило..))).
  • смешной кипишной

    Діти в дитячому садочку розумніші від тутешніх коментаторів. Більшість з вас навіть ніколи не знали про те що є в/ч за містом,а тепер експертів з себе корчите.
  • смешной кипишной

    Які ж ви тупі всі,самі фейки розганяєте,ніхріна не знаєте а ротяки відкриваєте
  • Олена Олена

    З о скаже правду,з наших чиновників,це все знали,на початках війни,що в грузевиці склади,і що їм вигідно,щоб всі виздихали,війна,це політика,але,чому саме наші батьки,діти,мають за це відповідати,хай депутати,судді прокурори,олігархи йдуть,не один не пішов,мордовороти нещасні

keyboard_arrow_up