Сам удома: з якого віку варто залишати без нагляду свою дитину

Сам удома: з якого віку варто залишати без нагляду свою дитину
Фото ілюстративне
  • Щоб залишити дитину саму вдома, варто її до цього підготувати.
  • Крім цього, важливу роль відіграє і вік вашого чада.
  • Коли і як краще це робити?

“З якого віку ви почали залишати своїх дітей на цілий день вдома?” - запитала одна із матусь у соцмережі Facebook. Відповіді посипалися різні: від 4 до 14. Хтось довіряє дитині на повну, тож залишає її на цілісінький день. А хтось не готовий зачинити двері перед носом малого і на кілька годин. 

У деяких країнах світу до цього питання підходять значно серйозніше. Батьки навіть ризикують потрапити за грати, залишивши дитину саму вдома у певному віці. Наприклад, в Америці та Канаді у багатьох штатах без нагляду не можна залишити своє чадо до 10 років. Подібний закон діє і в Німеччині. Там заборонено залишати без нагляду дітей до 14 років. Натомість в Україні подібних правил немає. Тож батькам залишається керуватись власною інтуїцією. Адже хто, як не вони, краще знає своє чадо.

Відео дня

Що каже психолог

Насправді, однієї інтуїції тут замало. Дитячий психолог з Хмельницького Інна Грош каже, що підготувати дитину до цього кроку варто заздалегідь. Особливо, якщо мова йде про 7-8 років. “Закинути вудочку” для того, щоб малеча готувалася до перебування без нагляду, необхідно з 3-річного віку. Варто привчити дитину до домашніх обов’язків. З часом - їх кількість варто збільшувати. Разом із тим, донька чи син має знати телефони батьків і аварійних служб. Після пояснення куди пішли дорослі, чадо можна залишити вдома. Попри все, у такому віці робити цього Інна Грош не радить.

- У цьому віці діти схильні знаходити собі такі заняття, до яких тяготіє їх душа. Тобто вони можуть кудись влізти та наробити шкоди. До того ж вони не можуть оцінити ситуацію, яка відбувається навколо. Також деякі діти дуже лякаються, коли їх залишають вдома самих. Хтось прийме це весело, а хтось може закритися в собі. Дитина може стати тривожною і їй можуть навіть снитися кошмари - пояснює Інна Грош.

 

 

Крім того, дитячий психолог розповіла, що часто батьки цікавляться, чи можна залишити дитину під час сну. Інна Грош однозначно відповідає: “ні”. Адже завжди є ризик, що вона прокинеться. Якщо ж дитина помітить, що вдома нікого немає - це може викликати стрес та нанести психологічну шкоду.

Дитячий психолог радить залишати дитину саму вдома у 12-14 років. Адже цей вік вважається свідомим. Вони залишаються поза світом дитячих фантазій, а також можуть цілком про себе подбати. 

А як ви вважаєте? У скільки років варто залишати дитину саму вдома?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (45)
  • Olia Labozinska

    Я залишалась сама з 6 років, а в 2 класі вже вміла суп зварити, зараз мому сину 6 років і я можу на нього покластися, це все залежить від дітей, а знайомій було 17 років, вона уяви не мала як зварити їсти. Це все індивідуально і кожен з батьків знає на що їх дитина здатна.
  • Lina Zaleska

    13-14 років... це той вік коли дитина здатна оцінити небезпеку, і або уникнути її або усунути... і найголовніше не спричинити її... все інше це безвідповідальність і сподівання... аргументи «а от нас лишали і нічо» або «ну якщо на трошки то можна і раніше» це лише упередження виживання(систематична похибка того хто вижив)...
  • Павло Малащук

    В 7-8 можна лишати, якщо впевнені в дітях, в сусідах, і то не на довго.
    Але не забувайте, що якщо злодій захоче, то до 10 років спокійно зайде. Які б діти навчені не були.
  • Галина Гримайло

    Дивлячись якi дiти,я також своiх дiток залишаю,i не раз чула возмущения в мою сторону,вiд адекватных,а в мене як получалось так я i поступала,пока все було добре,дiтки слухнянi маму не пiдводили)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up