Що чекає на хмельничан, якщо буде абонплата за газ? Питання і відповіді

Що чекає на хмельничан, якщо буде абонплата за газ? Питання і відповіді
Комерційний директор "Хмельницькгазу" відповів на питання про абонплату
  • У квітні змінилася оплата за блакитне паливо. Окремо треба буде сплачувати за спожитий газ і його транспортування до оселі.
  • У “Хмельницькгазі” надали роз’яснення, на що витрачатимуть кошти споживачів та як платити за газ цього місяця. 

 

Через обурення громадськості Нацкомісія, що здійснює регулювання в сфері енергетики вирішила призупинити дію постанови стосовно абонентської плати за газ. Питання мають повторно розглянути на засіданні 10 квітня. Не виключено, що абонплату таки введуть. У "Хмельницькгазі" кажуть, що фіксований тариф на розподіл газу дасть компанії рівномірно фінансувати всі ремонти протягом року. 

Як відбуватимуться розрахунки та за що платитимуть хмельничани, вирішили пояснити у хмельницьких газовиків. Ми вибрали декілька важливих питань. Відповіді на них надав комерційний директор підприємства Віталій Рейда.

Що дасть ПАТ “Хмельницькгаз” запровадження абонплати?

Відео дня

- Коли розпочинається літній період, ми починаємо виконувати підготовчі роботи до опалювального періоду, ремонтувати газопроводи та обладнання. В цей час нам коштів бракує. А вже восени, коли збільшується споживання газу, ми починаємо отримувати кошти, але вже в нас немає можливості виконувати ці роботи через сніг і мороз. А з введенням абонплати ми стабільно щомісяця матимемо кошти і відповідно плануватимемо роботи.

Абонплата за газ - це плата за потужність. Що вона включає і на що йтиме?

- Плата за потужність включає обслуговування газових мереж, обладнання. Кошти будуть використовуватися на те, щоб ремонтувати і транспортувати споживачу газ. А також ми будемо розраховуватися з “Укртрансгазом” за транспортування газу магістральними газопроводами. Всі ці кошти ми плануємо використати на капітальний ремонт газопроводів, заміну регуляторів тиску.

Люди говорять, що газ проводили за власний кошт по вулицях свого населеного пункту. То чому вони мають платити абонплату?

- Кожен споживач завжди за свої кошти проводив газопостачання, тому що нема жодних законодавчих актів, щоб газопостачання приватних будинків проводилось за кошти держави. Починаючи з 90-х років газифікація сіл теж проводилась за кошти мешканців. Держава виділяли гроші лише на підведення газу до населених пунктів. А по самих селах на підведення газу давали кошти громад. Всі мережі, які будувались, рахуються власністю самої громади. Але для того, аби утримувати ці мережі, вони мають обслуговуватись. Для цього треба мати дозволи та відповідні умови. Згідно закону відповідальними за це є облгази.

Якими лічильниками користуються мешканці Хмельницької області?

- Біля 80% домоволодінь використовують газ комплексно та мають лічильник типорозміру 4. Лічильник 1,6 мають лише 1,25% мешканців, лічильник 2,5 - 16%, лічильник 6 - 0,75% мешканців. Простіше кажучи, то лічильник 1,6 призначений для тих, хто має лише плиту, лічильник 2,5 - для тих, хто користується плитою і колонкою. Лічильник 4 використовують ті, хто має плиту і котел. Однак варто враховувати і потужність обладнання, яке встановлено. Це вказується в паспорті кожного газового приладу. Газові плити в залежності від моделі мають витрату газу 1,2 - 1,5 куб. м/год. Газові проточні водонагрівачі (колонки) —  від 1,5 до 3 куб. м/год. Опалювальні прилади в залежності від теплової потужності — від 0,9 до 6 куб. м/год. Для споживачів без лічильника абонплата буде нараховуватись як для тих, хто має лічильник 2,5. 

Абонплата залежатиме від типорозміру лічильника. Чому трапляється, що людина має лише плиту і в неї мав би бути лічильник типорозміру 1,6, але в неї стоїть лічильник 2,5?

- В попередніх періодах, коли ми ставили лічильники, на ринку товарів лічильники 1,6 були рідкістю, були лише закордонні аналоги, а наші підприємства таких не виробляли. Відповідно мінімальний лічильник, який ми могли ставити на плиту - це був лічильник 2,5. Якщо споживач звернеться до нас з письмовою заявою, що в нього невідповідний лічильник до його газоспоживаючого обладнання, то ми протягом трьох місяців маємо його замінити за наші кошти Якщо ми його не замінюємо, то ми змушені будемо нараховувати абонплату за лічильник 1,6.

На який рахунок буде сплачуватись абонплата?

- Хмельничани платитимуть за двома рахунками. Один з них - це рахунок за вартість газу як товар. Він буде йти у ТОВ “Хмельницькгаззбут”. А у ПАТ “Хмельницькгаз” йтиме рахунок за транспортування газу, так звана абонплата.

Що зміниться для хмельничан, які отримують субсидію?  

- Субсидії чи пільги надаються лише на оплату вартості газу як товару. На абонплату вони не поширюються. Це означає, що споживачам, які мають субсидію або пільги, доведеться сплачувати плату за транспортування газу.

Читайте також: Рахунки за газ: що побачать хмельничани у нових платіжках

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • Tanya Lozinskaya

    Хай платять самі,за цю обонплату.Якщо я некористуюсь  газом чи плитою то маю всеодно платити за що за воздух.Скоро буде як у тому мультику Чіполіно будемо платити за повітря за дощ.Нафіг мені  візи якщо я неможу даже з міста поїхати кудись,отримую пенсію 1200 грн. і це вони будуть казати що це прожитковий мінімум. Хай собі такий мінімум зроблять .Порошенко  дай людям жити нормально.
  • Гена Гена

    Не плачу і не буду платити такі сумми.
  • Анонім

    Керівник «Нафтогазу України» Андрій Коболєв встановив сам собі зарплату в 2 мільйони гривен щомісяця!

    Геть кровососа!

    Кошти, які ми сплачуємо за газ, потрапляють не в бюджет, а в розпорядження керівника Нафтогазу Андрія Коболєва!

    Підтримайте ВИМОГУ до УРЯДУ звільнити людину, яка кладе до кишені наші з вами гроші!

    Підпишіть петицію «Вимога до Кабінету Міністрів України про звільнення з посади Голови НАК «Нафтогаз України» Коболєва Андрія Володимировича, та проведення перевірки діяльності НАК «Нафтогаз України» - https://petition.kmu.gov.ua/kmu/Petition/View/1072

    Про всі афери із газом, а також корисні поради як його економити дивись тут - https://www.facebook.com/Gaznashh/

    Громадське об’єднання «ГАЗ НАШ»

  • Anna Blonska

    Я не буду платити....або так буду платити,  раз в півроку 10 грн не більше...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up