Що потрібно мати вдома на випадок радіаційної аварії, — чеклист від МОЗ

Що потрібно мати вдома на випадок радіаційної аварії, —  чеклист від МОЗ
Фото ілюстративне

Дізнавайтеся чим радять запастися медики та для чого необхідна кожна річ. 

З початком повномасштабної війни з'явилась реальна загроза атомних аварій. У Міністерстві охорони здоров’я кажуть, незважаючи на міжнародний нагляд над Запорізькою атомною електростанцією, слід бути готовими до ядерних катастроф.

— Захистити себе від впливу радіації можливо лише за умови дотримання трьох основних правил – перебувати в укритті, стежити за офіційною інформацію та виконувати вказівки органів влади, — запевняють медики.

Крім того, не буде зайвим заздалегідь підготувати список речей, які необхідні, аби перечекати наслідки ядерної аварії.

Відео дня

Список необхідних речей

Після повернення з вулиці треба обов’язково ретельно змивати з себе пил та бруд у душі, за його відсутності потрібно мити руки, обличчя та відкриті ділянки шкіри. При цьому не потрібно сильно терти шкіру, щоб не пошкодити її і запобігти потраплянню в рану радіоактивних речовин.

Після миття потрібно переодягатись в чистий одяг, а той, що був на вас раніше —  збирати у пластикові пакети і класти якнайдалі від людей і тварин.

Варто наперед придбати достатньо їжі і води і зберігати її в герметичних контейнерах. Лікарі нагадують, що кип'ятіння не знезаражує воду від радіоактивних речовин, а водопровідну воду можна використовувати лише для миття.

Подбайте про необхідний запас ліків, при цьому йодид калію слід приймати лише за вказівкою від органів влади чи ДСНС і ні в якому разі не для  "для профілактики", оскільки це може нашкодити здоров'ю.

Уряд сповіщатиме про ситуацію та даватиме вказівки, які потрібно виконувати, тому варто подбати про наявність мобільного інтернету, телебачення, а краще придбати радіоприймач.

Варто також окремо тримати документи усіх членів родин, адже вони можуть знадобитись у разі евакуації.

Нагадаємо, в Хмельницький близько двох місяців тому завезли таблетки калій йодиду. Відтоді препарат передали на амбулаторії міста. Всього для хмельничан є понад 35 тисяч таблеток. Щоб їх отримати — слід звертатися до свого сімейного лікаря. Ще 5,5 мільйонів таблеток мають передати країни ЄС. 

Разом з тим йодид калію захищає тільки щитоподібну залозу від впливу радіоактивного йоду. Тобто захистити себе можливо лише за умови дотримання трьох основних правил – перебувати в укритті, слідкувати за офіційною інформацію та виконувати вказівки органів влади. Детальніше читайте в матеріалі Що робити у разі радіаційної аварії: інструкція від МОЗ

Як отримати препарат у Хмельницькому та як його правильно приймати читайте за посиланням.

Відповіді на всі ці питання читайте в матеріалі Йодит калію: чим його замінити і кому він протипоказаний

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Владимир Шевченко

    "святые" мойши и абрамы уже ат*мную ав*рию решили зделать?А как же они зачелятся сюда будут ?Уже сидят на чемоданах возле палестины.
  • Max Forosov

    Як ви вже надоїли зі своїм калій йодидом. Чорнобиль до Хмельницького ближче і нічого якось пережили. Зараз більш хвилює щоб з голоду не здохнути поруч з забитими продуктовими магазинами
  • Ирина Косметико

    Мені пофіг . Не життя а існування
  • Игорь Шулаков

    В чистое переодеться...

keyboard_arrow_up