Сміттєпереробний завод у Хмельницькому: коли відкриють і скільки витратять на будівництво

Сміттєпереробний завод у Хмельницькому: коли відкриють і скільки витратять на будівництво
Ігор Сатін (інженер проекту з ДП «НДКТІ МГ»), Олександр Симчишин (міський голова Хмельницького) і Володимир Гончарук (заступник міськоголо голови Хмельницького).
  • У міській раді презентували техніко-економічне обґрунтування на будівництво сміттєпереробного заводу.
  • Назвали орієнтовний рік відкриття заводу, вартість будівництва і розповіли, де братимуть на це гроші.

Про сміттєпереробний завод у Хмельницькому говорять уже не перший рік. Далі розмов справа не доходила. Окрім зустрічей із потенційними інвесторами і чергових обіцянок з уст посадовців, нічого конкретного не відбувалося.

Схоже, що справа зрушила з місця. Принаймні, про це говорять у міській раді. Тут сьогодні, 18 вересня, назвали більш конкретні цифри та дати стосовно заводу, ніж це було раніше. Прописані вони у техніко-економічному обґрунтуванню. Його розробкою займалося державне підприємство «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства» (ДП «НДКТІ МГ»).

Яка вартість і де шукатимуть гроші

Точна вартість будівництва заводу ще уточнюватиметься. Поки відомо, що коливатиметься вона від 526 до 676 мільйонів гривень. Усе залежатиме від того, який варіант будівництва у підсумку оберуть. Поки таких розглядають три:

Відео дня

1 - механічна переробка з відновленням матеріалу, включаючи виробництво RDF палива, а також стабілізація органічної фракції ТПВ шляхом компостування у рядах, що накриваються мембраною з металевим каркасом;

 

2 - механічна переробка з відновленням матеріалу, включаючи виробництво RDF палива, а також аеробна стабілізація у тунелях;

 

 

3 - механічна переробка з відновленням матеріалу за рахунок біосушіння, включаючи виробництво RDF палива та біомаси, які можна використовувати як паливо у тепломережах міста.

 

Поки в міській раді говорять, що схиляються до першого варіанту. Кажуть, що тут буде комбіноване сортування сміття - автоматизоване та ручне. Планують це зробити для того, що була можливість страхування на випадок поломок системи чи недостачі робочої сили. Орієнтовна вартість такого будівництва - близько 550 мільйонів гривень

Потягнути самотужки за рахунок міського бюджету будівництво заводу Хмельницький не може. Тому вже ведуть роботу по залученню кредитних коштів. Попередньо йдеться про суму в 10-12 мільйонів євро (328-394 мільйони гривень відповідно до курсу НБУ станом на 18 вересня). Брати їх хочуть в європейських кредиторів. Решта грошей мають віднайти в міському бюджеті. За словами міського голови Хмельницького Олександра Симчишина, окупитися затрати на будівництво заводу мають близько за 15 років.

Де і коли може з’явитися завод

Про рік, коли планують запустити завод, в міській раді раніше говорили приблизно. Називали строки до 2022-ого. Сьогодні про це говорять більш впевнено. Олександр Симчишин вважає такі строки цілком реальними.

Щодо місця, де з’явиться завод, то тут конкретики значно менше. В міськраді кажуть, що на території Хмельницького такої ділянки немає. Говорять, якби така була, то уже б відвели її під будівництво для сміттєпереробки.

За словами мера, пошуки ділянки ведуться. Каже, що проводяться перемовини із приватниками. Якими саме і про яку частину міста йдеться точно, поки не говорять. Бояться, що від цього може зрости вартість. Проте уже точно говорять, що це будуть додаткові витрати з міського бюджету окрім тих, що підуть на саме будівництво.

Що ще відомо

Завод буде розрахований на 100 000 тонн сміття на рік. До такої маси прийшли після того, як протягом року важили усі відходи, які завозилися полігон у Хмельницькому. Поки вона становить 92 000 тонн на рік. В міськраді кажуть, що запас потужностей буде достатній і надіються, що з часом сміття навпаки має стати менше. Розраховують на сортування відходів. До прикладу, за рахунок уже працюючого екобусу. За перші місяці роботи він зібрав уже близько 1,5 тонни відходів (батарейки, медикаменти, фарби, лампи...). Подібні заходи планують розширювати і запроваджувати нові. До прикладу, відкриття пунктів для збору негабаритного сміття (типу будівельних відходів).

Згідно із техніко-економічним обґрунтуванням, відкриття заводу передбачає створення 105 робочих місць.

Від 16 до 30% - стільки, за інформацією інженера ДП «НДКТІ МГ», сміття залишатиметься після переробки.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Юрій Петрович

    Ціна укладання договору 500 мільйонів грн??? 15 років термін окупності... Таке враження що охочі до витрачання коштів, яких ще й немає в повному обсязі, йдуть на великий ризик, ба гестабіьність гривні по відношенню до євро, може продовжити термін окупності заводу пожиттєво.
  • Анонім

    Ось слова Гончарука, цитую:
    -Підприємець за власні кошти зробив цю сортувальну лінію. Ми не проти. Бо це зменшує кількість твердих побутових відходів, які вивозяться на наше сміттєзвалище, - зазначає заступник міського голови Володимир Гончарук. - Це окрема земельна ділянка. Підприємець сам пресує, сортує, а далі до нього приїжджають і забирають відходи. «Спецкомунтранс» за договором зобов’язується постачати йому зі свого майданчика сміття. Кошти від цього перераховуються на спеціальний рахунок комунального підприємства. і йдуть на рекультивацію полігону. Бо землю ж потрібно укріплювати.
    Посилання на джерело: https://vsim.ua/Podii/rozreklamovana-u-hmelnitskomu-smittesortuvalna-liniya-ne-pratsyue-dogo-10562287.html

  • Сіма

    Симчишина потрібно було зважити до виборів і здійснювати зважування мінімум раз у рік. На фото видно, що морда вже стала ширшою. У Гончарука також
  • Мастер Автополив

    Завод нужен и нужен с запасом мощности и модульной конструкцией. Тогда можно зарабатывать на мусоре даже из других областей. Это и энергия и вторсырье.

    Анонім reply Мастер Автополив

    Не забувайте, що декілька років тому ПП Слюсар хотів запустити лінію сортування сміття. Навіть був репортаж, Гончарук щебетав, як це чудово, як добре, нові робочі місця... Так і не стартувало далі... Хоча підприємець був готовий все зробити за свій кошт, без витрат з міського бюджету. Потрібен був дозвіл міськради... Дозвіл підпис в повітрі до цього часу...мабуть не зійшлися в ціні...;)

    Анонім reply Анонім

    В новинах від 16 листопада 2016 року.
    https://vsim.ua/Podii/bilya-hmelnitskogo-smittezvalischa-sortuvatimut-vidhodi-10561334.html
    ttps://vsim.ua/Podii/rozreklamovana-u-hmelnitskomu-smittesortuvalna-liniya-ne-pratsyue-dogo-10562287.html

    Договір не укладений і досі...

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up