На Хмельниччині священники моспатріархату не пускають прихожан до церков, які проголосували за ПЦУ

На Хмельниччині священники моспатріархату не пускають прихожан до церков, які проголосували за ПЦУ
Служби просто неба у Ріпній та Черепівці.

Мешканці сіл вирішують на зборах залишатися церкві в підпорядкуванні упц чи переходити до ПЦУ. В більшості випадків священники моспатріархату не підтримують рішення вірян. Подекуди крадуть майно з церков або ж не впускають прихожан до церкви, не віддають ключі від храмів настоятелям ПЦУ, тож людям доводиться проводити недільні служби просто на церковному подвір’ї.

Нещодавно подібний випадок трапився в селі Ріпна Волочиської тергромади. Місцевий настоятель упц отець Роман 26 червня не дозволив провести службу в храмі святих Косьми та Дем’яна, бо 13 червня громада вирішила перейти до ПЦУ. Наступного тижня, 3 липня, вірян знову не впустили до церкви. Про це написала жителька Ріпної Тетяна Шепелева. 

“Сьогодні ми знову зібралися біля церкви на службу Божу, але до храму зайти не вдалося. Нам тільки відкрили вхідні двері, а в середину церкви нам нема чого іти, так вирішив отець Роман. Але служба відбулася на вулиці”, — запевнила жінка. 

Вона розповіла, що отець Роман особисто заборонив їй приводити дитину до церкви, бо дівчинку похрестили в іншому храмі, навіть наполягав перехрестити, інакше недопустить ні до церкви, ні до причастя. 

Відео дня
Фото зі сторінки Тетяни Шепелевої

Подібна ситуація днями трапилась і в селі Черепівка Олешинського старостату. Там недільну службу на прохання парафіян довелось провести просто на подвір’ї біля храму.  Священників ПЦУ Олешинської та Іванковецької громад отців  Василя Беринду та  Богдана Петріва разом із вірянами не впустив до храму настоятель упц. 

 “Священник УПЦ МП Андрій Осика не погодився надати ключ від церкви, але служба відбулася біля церкви, під гарний настрій та з добрими, побожними намірами, і головне  –  на рідній Українській мові, мові наших пращурів. Громада показала, що вона є обличчям Української нації і сподвижницею рідної помісної церкви.

Службу Божу проводили під хоругвами і під славним стягом України, чим і показали, що Україна починається з цього святого місця нашої землі. А порожній храм у цей Божий день – на совісті отця Андрія. Бо храми без люду, якими стають церкви ворожого патріархату  –    то є порожнеча, і даремна праця. То є просто є мур між людьми і тими, хто називає себе святими отцями”, –  написала на своїй сторінці у Фейсбук староста Олешинського округу Валентина Базилюк

Нагадаємо, нещодавно виник скандал у селі Антонівка Чорноострівської тергромади. Там місцевий настоятель упц не відкрив церкву перед труною загиблого Героя. Все тому, що не бажав, аби прощальну панахиду проводили священники ПЦУ. Місцеві мешканці, військові та настоятелі ПЦУ сварилися просто біля труни із загиблим. Навіть дійшло до бійки. А вже через тиждень на зборах в Антонівці селяни проголосували за вихід з упц

На Хмельниччині була чи не найбільша кількість церков московського патріархату в Україні. З початком війни прихожани почали проводити збори по громадах та голосувати за вихід з упц мп.

Мер Хмельницького Олександр Симчишин заявив, що в межах області перейшло до ПЦУ вже більше ста парафій, в межах Хмельницької громади – 14. Скільки ще парафій моспатріархату залишилось на Хмельниччині читайте тут

Священники моспатріархату часто не підтримували рішення громад. Деякі навіть забирали церковне майно чи зачиняли храми. Та були й такі, що переходили разом з громадою

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • Діма Бренчук

    Привласнювати те, що йому не належить - це ж гріх?
    На якій підставі піп привласнює власність громади?
    Чому порушує законні права людей?
    Пора заборонити ту секту на державному рівні.
  • Наталія Данілкова

    СБУ хай займається врешті! Коли українству треба об'єднатися во єдино, перешкоду чинить саме духовенство УПЦ! ЦЕ ЖАХ!!!
  • Олекса Шумейко

    Цих московських попів потрібно взяти під руки і підср..ками гнати до хутір михайлівського. Ці нахаби в расах так себе ведуть після злочинів, які подовжує скоювати армія мордора.
  • Тетяна Чернова

    А хто ж проводив службу на вулиці?

keyboard_arrow_up