У Хмельницькому відкрили дві меморіальні дошки на честь героїв Небесної Сотні

У Хмельницькому відкрили дві меморіальні дошки на честь героїв Небесної Сотні
У річницю Революції Гідності та кривавих подій на Майдані хмельничани вшанували пам'ять двох земляків - Людмили Шеремет та Артема Мазура. Аби увіковічнити пам'ять героїв Небесної Сотні, у Хмельницькому на їх честь відкрили меморіальні дошки.

Дошку пам’яті на честь Людмили Шеремет відкрили на стіні будинку 11/2, по вулиці Хотовицького, де вона мешкала. Пом’янути жінку тут зібралось чимало людей – рідні,близькі, сусіди та просто співчуваючі люди. Тут не стримують емоцій. Чоловікові Людмили, В’ячеславу Шеремету важко дібрати слова і висловити те, що на душі. Він згадує той страшний день, 19 лютого, коли Людмила пішла на Майдан, не повідомивши про це рідних.

- То був дуже важкий день, майже всі люди не спали. Мені потрібно було йти на роботу, - пригадує чоловік. – Людмилу запитав зранку, що вона робитиме. Вона сказала, що буде вдома. Вже з роботи я дізнався, що біля СБУ горять тролейбуси. 

В’ячеслав Миколайович розповідає, що мав недобрі передчуття. Та й жінка, не відповідала на дзвінки. Тому, почувши про поранену людину під стінами служби безпеки, одразу пішов туди.

Відео дня

- На Майдані була колона, я розпитував всіх – ніхто нічого не знав, тим паче прізвища. Вже в міськвиконкомі мені повідомили, що постраждала моя Людмила, - каже чоловік. – На той момент вона знаходилась в лікарні, в комі. З нею я вже більше не говорив.

Впродовж трьох днів лікарі боролись за життя Людмили Шеремет, однак врятувати жінку не вдалося.

Донька Ірина теж згадує матір болісно та зі сльозами на очах.

- Мама ніколи не чекала ні слави, ні почестей, все життя вона прожила по совісті, - каже жінка. – Вона була чудовим лікарем, люблячою мамою та дружиною. А ще боролась за ідеали честі та совісті, тим самим увійшла в історію нашого міста. Я хочу, щоб її пам’ятали активною, красивою, люблячою людей і життя. Також, я б хотіла, щоб не лише цією меморіальною дошкою вшановували пам’ять матері, але й щоб були покарані ті, хто скоїли ці вбивства. 

Нагадаємо, Людмилі Шеремет присвоїли звання Героя України та удостоїли орденом «Золота зірка» посмертно. 

- Цей маленький знак, меморіальна дошка хай стане тим, що пов'язуватиме між собою людей, тим, що через ось цю стіну буде зв'язуватиме мене з моєю Людмилою, - сказав пан В'ячеслав.

Сусіди, з якими мешкала Людмила Шеремет

Сьогодні вшанували пам’ять ще одного учасника кривавих подій минулого року. Меморіальну дошку відкрили на стіні Хмельницького технологічного багатопрофільного ліцею. Саме тут навчався Артем Мазур, який трагічно загинув під час Майдану у Києві. Хлопець був  вартовим 15-ї сотні Самооборони Майдану, 18 лютого був важко поранений. Лікарі до останнього боролись за життя Артема, але травми виявились для хлопця фатальними.

Офіційно відкрила дошку пам’яті мати Артема, Світлана Мазур.

- Я дякую всім небайдужим людям, які в ту нелегку годину нас підтримували. Діти, я хочу звернутись до вас, ви майбутнє своєї землі. Прошу вас, навчайтеся, це вам згодиться. А ще, слухайте своїх батьків, щоб їх не боліло серце, - додає жінка. – Хай Бог вас всіх благословить.

  Мати Артема Світлана Мазур

Артемові Мазуру присвоєне звання Героя України, удостоївши орденом «Золотої зірки» посмертно. Крім того, 5 березня на честь Артема назвали технологічний багатопрофільний ліцей.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    А кто сделал мемориальные доски! К стати очень красивые. Кто организовал открыл! Что за  странная подача информации? Доски сами что ли запрыгнули на стены?  Когда вы уже научитесь писать, чтобы не было вопросов?
  • PAL

    Всимка, как всегда делает абы как. Какая Людмила Мазур??? Вы что, наркоманы???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up