У “Хмельницькгазі” розповіли, чому не будуть ставити загальнобудинкові лічильники

У “Хмельницькгазі” розповіли, чому не будуть ставити загальнобудинкові лічильники
Фото: vn.104.ua
  • Мешканцям багатоповерхівок більше не будуть встановлювати загальнобудинкові лічильники на газ.
  • Тепер газовики можуть ставити лише індивідуальні прилади обліку.
  • А людям, які встановлять лічильник за свої гроші, обіцяють компенсувати його вартість.
  • У “Хмельницькгазі” пояснили, чого чекати хмельничанам, які ще не мають приладів обліку.

Ще у червні 2016 хмельничанам почали встановлювати будинкові лічильники на газ. До січня 2018 мали поставити 471 прилад обліку у хмельницьких багатоповерхівках. Мешканці будинків, куди навідувались газовики, влаштовували скандали, бо не хотіли платити ще й за сусіда. Вдалося поставити 437 лічильників. Решту планували встановити вже у цьому році. Але Порошенко підписав закон “Про забезпечення комерційного обліку природного газу”. В ньому йдеться про те, що без згоди мешканців ставити будинкові лічильники не можна.

З будинковими лічильниками “попрощаються”

Раніше закон не передбачав, які саме лічильники мають встановлювати облгази. Але згодом вийшла постанова НКРЕКП. Там говорилось про те, що якщо у будинку більше половини мешканців мають індивідуальні лічильники, то решті потрібно доставити теж поквартирно. А якщо менше половини - то ставили загальнобудинковий. Так було до січня 2018 року. Тоді до закону внесли правки. Вже два місяці “Хмельницькгаз” не має права ставити будинкові прилади обліку, бо на це мають погодитись абсолютно всі мешканці багатоповерхівки.

- Зараз в нас є ще 34 будинки, в яких ми не поставили загальнобудинкові. Ставити ми їх не будемо, бо не отримаємо погодження від мешканців. На ці будинки знадобиться в межах 1000-1200 індивідуальних лічильників. Механізму і коштів на це поки немає. Тому вони фактично знаходяться у підвішеному стані. Ми чекаємо роз’яснень, вони мають бути десь у квітні, - розповідає vsim.ua комерційний директор ПАТ “Хмельницькгаз” Віталій Рейда.

Відео дня

Фактично тепер газовики можуть встановлювати лише індивідуальні лічильники. А також не мають права відключати “блакитне паливо” у тих будинках, які відмовились від загальнобудинкового приладу обліку.

Компенсують витрати на покупку лічильника

“Хмельницькгаз” буде відшкодовувати кошти мешканцям, які придбали індивідуальний лічильник за свої гроші. Це також передбачили у змінах до закону. Порядок і розмір компенсації має визначити Кабмін. Газовики кажуть, хмельничани вже зверталися до компанії, але поки оплатити їм лічильник вони не можуть.

- Нам мають пояснити, з яких коштів ми будемо компенсувати витрати людям. Чи будуть виділені цільові кошти з державного бюджету, чи вони будуть закладені в тариф. До нас приходять люди, а ми не можемо їм нічого обіцяти. Бо якщо скажемо, щоб ставили, а ми потім компенсуємо, а не буде механізму компенсації, то ми ж будемо і винні, що змусили, - пояснює Віталій Рейда.

Зараз у Хмельницькому ще залишається близько 4000 абонентів, які розраховуються за газ по нормах. Це споживачі, які користуються плитою, але їхні квартири розкидані по багатоповехівках, де більшість мешканців мають власні лічильники і де не було потреби ставити загальнобудинковий. Поступово “Хмельницькгаз” ставить їм прилад обліку у квартиру. На один лічильник йде в середньому 1000-1500 гривень. Обладнати всі квартири індивідуальними лічильниками газовики мають до 1 січня 2021 року.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    А як бути тим мешканцям, які поставили своїм коштом газові лічильники до 2018 року??? Можна розраховувати на компенсацію???
  • Анонім

    Я розумію так: купив я лічильник газу за свій кошт, 1590 грн, установили його хлопці "з допуском" до газових робіт за 1500 грн, прийшов мужик з манометром, міряв-міряв - все ок!!! То на суму 3000.00 грн газом я буду користуватися, поки вона не вийде в нуль( це 431 м3 газу, при тарифі 6.96 грн/м3). Чи я помиляюся???
  • Олександр Крамар

    Газовики, як завжди, прикидаються шлангами. В Законі сказано, що компенсувати будуть через тарифи. Тобто, люди не будуть сплачувати за газ на суму встановленого лічильника.
  • Наталья Именина

    А что будет с теми домами, где уже установлены домовые счётчики без согласия жильцов?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up