У Хмельницькому для власників МАФів встановлять жорсткі правила з додатковими витратами

У Хмельницькому для власників МАФів встановлять жорсткі правила з додатковими витратами

Власники МАФів мають платити за вивіз сміття і погоджувати режим роботи. Зовнішній вигляд кіосків має бути однаковий і головне - охайний. В управлінні торгівлі кажуть – цяцькатися з підприємцями не будуть. Якщо хтось не погодиться, його місце дістанеться іншому.  

Зараз модно говорити про те, що МАФів не треба. У Хмельницькому про це активно заговорили, коли їх почали зносити. Особливо видовищним був демонтаж в парку Чекмана. В управлінні торгівлі вважають, що потрібно прописати нормальні рамки для цього бізнесу, а самі кіоски зробити привабливими.  

Протягом декількох років у цій сфері торгівлі панував хаос: підприємці ставили які завгодно кіоски де їм заманеться, а зносити їх ніхто не брався. Управління торгівлі провело ревізію по місту, щоб визначити, хто поставив МАФи з порушеннями і винних покарати.

В результаті перевірки нарахували 957 кіосків по всьому місті. Близько 250 – в центрі. Але найбільше їх встановлено у двох мікрорайонах – Гречани і Ракове.

Відео дня

- В ході перевірки виявили 333 об’єктів без виготовлення паспортів прив’язки, вони є в комплексній схемі, але з цими власниками кіосків не укладені договори строкового сервітуту. Тому в міський бюджет вони не сплачували ні копійки. Також нарахували 63 тимчасові споруди без жодних документів. Це взагалі самовільне встановлення. Ми надали запит із усіма даними в архітектуру, щоб це з’ясувати, - наголошує начальник управління торгівлі Олександр Панченко.  

Незаконні торгові точки можна демонтувати. Але безкоштовно роками їх зберігати  в міськраді не хочуть. Планують встановити часове обмеження – півроку. Якщо протягом цього часу власник кіоску не з’явиться і не заплатить за його демонтаж, то майно можна буде продати. Це, за словами Олександра Панченка, має трохи дисциплінувати підприємців.

- Зараз просто невідомо, що робити з тими МАФами, які стоять в комунальному підприємству по зеленому будівництву та благоустрою міста. Є декілька кіосків, які не забирають роками, - каже очільник управління.  

Кількість кіосків слід зменшити. А для тих, що залишаться впровадити єдиний архетип зовнішнього вигляду. Змушувати підприємців ніхто не буде, їм наполегливо рекомендуватимуть.

 - То невеликі кошти – 10-12 тисяч гривень, - каже Олександр Панченко. – Ми підемо їм на зустріч.  Договір строкового сервітуту буде меншим на 30 %  для тих підприємців, які підуть на зустріч. Ця «знижка» діятиме один рік. Так ми допоможемо підприємцям компенсувати їхні затрати і приведемо в естетичний  вигляд наше місто. 

Крім того, вони муситимуть погоджувати режим роботи об”єкту торгівлі, який у місті вже давно відмінили. У такий спосіб кількість контейнерів  місті буде легше контролювати. Це буде обов’язковим додатком при укладанні договору. Підприємці дадуть заробити і комунальникам. Щоб біля кіосків було завжди чисто, треба буде платити за вивіз сміття «Спецкомунтрансу».

- При наступному укладанні договору строкового сервітуту підприємець буде зобов’язаний надати в ЦНАП довідку про відсутність заборгованості з ДПІ та заключення договору із «Спецкомунтрансом».  І це обов’язково.  Вони ж у будь-якому випадку викидають сміття, а жодних договорів не укладають, - каже Олександр Панченко.  

Усі ці «новинки» лише в планах. В управлінні поки що готують необхідну документацію.  Питання впорядкування кіосків виноситиметься на липневу сесію міської ради. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    А ринок? у нас там кіосків немає? чи "криша" там і кишеня там не та? цікаво сортуємо пане))
  • Анонім

    і таки да, а то новобудов купа а оренду скажену платити немає кому.....і Спецкомунтранс доречі стриже кожен кіоск за графіком, приходять із касовими апаратами і все платиться уже дуже давно... А нагнати пилу немаючи толку можна легко.
  • Анонім

    Давно пора рощігнати всіх. Місто має бути культурним. Молодець начальник
  • Анонім

    а знаєте, що зробили замість тої забігайлівки в парку? посадили квіти у формі карти України. Красені. супер просто.

    Анонім reply Анонім

    Усе правильно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:11 На Хмельниччині завершили сівбу цукрового буряка: скільки посіяли 13:22 На Хмельниччині рятувальники дістали кота із колодязя (ВІДЕО) 12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up