У Хмельницькому сміття перетворюють на дерева

У Хмельницькому сміття перетворюють на дерева
  • Вже втретє у місті стартує еко-проект “1000 дерев у Хмельницькому”. Програма полягає в зборі макулатури, вартість якої витрачають на саджанці вічнозелених дерев.
  • Лише за минулий рік у місті з’явилось більше 1.5 тисяч нових дерев та кущів.
  • Цього року за отримані кошти планують озеленити парк Молодіжний.

Еко-проект “1000 дерев у Хмельницькому” - це благодійний некомерційний проект. Третій рік поспіль до проекту долучаються загальноосвітні навчальні заклади та садочки міста. Цьогорічна програма по збору макулатури вже розпочала роботу. Діятиме вона до 25 травня.

  • Цей проект вже існує три роки. Засновником є компанія “Офіс-центр”. Після успішного проведення програми у 2017 році, її передали громадській організації “Атлантида”. Мета проекту досить цікава. Справа в тому, що ми озеленюємо місто завдяки сміттю, яке викидається щодня. Ми працюємо із школами та з дошкільними закладами і говоримо їм про те, що сміття можна перетворити на дерево, яке озеленить наше місто - розповідає Андрій Щербицький.

У минулому році в місті з’явилось більше 1.5 тисяч нових дерев і кущів

До еко-проекту “1000 дерев у Хмельницькому” з кожним роком долучається все більше активістів. Відповідно й кількість нових саджанців щорічно зростає. За словами керівниці проекту Сніжани Костинюк, у 2018 році місто отримало більше 1.5 тисяч дерев. Окрім територій навчальних закладів, нові дерева посадили й на інших локаціях міста, зокрема в парку культури і відпочинку імені Михайла Чекмана та по вулиці Інститутській, навпроти ботанічного саду.

Відео дня
  • За минулий рік  на територіях дитячих садочків було висаджено 413 саджанців, а на території шкіл 887 дерев та кущів. Також комунальне підприємство по зеленому будівництву і благоустрою міста отримало від проекту 201 саджанець, а комунальне підприємство парки і сквери - 144, - каже Сніжана Костинюк.

Процес збору макулатури

Від вчора, 6 травня, еко-проект 2019 розпочав своє функціонування. Школи й садочки міста вже почали збір макулатури. Як та коли її забиратимуть, розповів відповідальний за проведення еко-проекту, представник ГО “Атлантида” Андрій Щербицький.

  • Ще в березні ми звернулись до директора Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради й сказали про те, що стартує черговий еко-проект. Ми попросили повідомити навчальні заклади про збір. Ті, в свою чергу, призначили відповідальних осіб за проект і передали нам контакти цих людей. Відтак ми із ним контактуємо. До 25 травня у всі заклади, що готові здати макулатуру, заїжджатиме машина. Будуть виділені дати її курсування по певних мікрорайонах міста. Таким чином буде відбуватись збір макулатури. Якщо ж це будуть підприємці, люди з бізнесу, то вони зможуть зв’язатись з нами за допомогою сторінки Facebook. Відповідно машина також буде направлена за певною адресою, - пояснює Андрій Щербицький.  

Які дерева і де посадять

Організатори еко-проекту закуповують саджанці у Новій Ушиці та Кам’янець-Подільському. Серед дерев, що висаджують, лише вічно-зелені, такі як: туя колоновидна, туя смарагд та інші. Також Андрій Щербицький каже, що один саджанець коштує близько 200 гривень. У той час, як вартість кілограма макулатури сьогодні 1 гривня 60 копійок. Цього року організатори еко-проекту “1000 дерев у Хмельницькому” планують озеленити Молодіжний парк.

  • У цьому році буде розробка проекту по парку Молодіжний. І саме наш еко-проект хоче долучитись до створення цього парку. Нам хочеться, щоб кожен мешканець міста, кожен підприємець міг би внести в це свою частку - розповідає Андрій Щербицький.

Серед найактивніших учасників проекту виділяють такі навчальні заклади: НВО №28, ліцей №17, ЗОШ №1, НВК №10 та ЗОШ №29.

Фото зі сторінки "1000 дерев у Хмельницькому" у Facebook
Фото зі сторінки "1000 дерев у Хмельницькому" у Facebook
Фото зі сторінки "1000 дерев у Хмельницькому" у Facebook

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Степан Бандера

    Супер, молодці! В містах взагалі потрібно побільше зелені)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:14 У Хмельницькому горів центральний продуктовий ринок (ФОТО, ВІДЕО) 20:27 На війні загинули четверо військових з Хмельниччини. Хто вони 19:38 Хто економить найбільше грошей на закупівлях. Ми дослідили дані «Prozorro» 19:16 Відпочинок у Бакоті: чим дивує природний парк цього року Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 18:43 Закон про мобілізацію: що про нього думають хмельничани (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:19 За знущання з батька суд покарав жителя Шепетівщини 18:00 Інформують про дії ТЦК: наскільки законна діяльність пабліків про повістки photo_camera 17:21 Переплатили за світло: 160 тисяч повернуть сільській раді на Хмельниччині 16:42 16-річна Софія Іскрук загинула в ДТП у Кам’янці. Що відомо про школярку 16:11 Дівчина з Хмельниччини здобула золоту нагороду Київського напівмарафону Незламності 15:32 Які ціни на полуницю і лохину в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera 15:27 Масштабна ДТП поблизу Хмельницького: в аварію потрапило 5 авто photo_camera 14:53 Дві хмельничанки стали призерками Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології 14:08 У Хмельницькому з 1 травня розпочнеться набір першокласників: як записатись 14:01 Весняне прибирання: довіртесь професіоналам, замовте клінінгові послуги в Хмельницькому 13:31 Хотіла погасити кредит – натомість втратила всі заощадження жителька Шепетівщини 12:33 Медуніверситет намагався стягнути гроші за навчання з відрахованої хмельничанки, яка живе у США 11:50 Хмельницькі волонтери збирають на антену для «Мавіка» спецпризначенцям. Як долучитися? 11:45 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up