У Хмельницькому перевіряють будівництва, до яких причетні депутати та чиновники (ОНОВЛЕНО)

У Хмельницькому перевіряють будівництва, до яких причетні депутати та чиновники (ОНОВЛЕНО)
Будівництво на Подільській, 70. Фото з архіву редакції
  • СБУ та поліція вважають, що чиновники видавали дозвільну документацію з порушеннями.

  • Більшість будівництв пов’язана не тільки між собою, а й з чинними чи колишніми депутатами.

Хмельницькі правоохоронці проводять перевірки об’єктів будівництва, де, на їхню думку, є порушення будівельного законодавства. Йдеться про вісім об’єктів, розташованих у різних мікрорайонах міста. Вони фігурують в одному кримінальному провадженні, яке відкрили 5 квітня цього року за частиною 2 статті 364, тобто зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Відповідно інформація розміщена у реєстрі судових рішень.

До слідства залучені головне управління Нацполіції області, управління СБУ та департамент стратегічних розслідувань Нацполіції України. Деталізація ймовірних порушень закону різниться залежно від конкретного документа. За кожним об’єктом поліцейські просили суддів дати дозвіл на огляд місця будівництва. Розповідаємо детальніше про кожен випадок.

Подільська, 70

За цією адресою триває будівництво торгово-офісного центру з багаторівневим паркінгом на 120 місць. Фактично об’єкт є прибудовою до багатоповерхівки — житлового комплексу «Фонтан». Замовником будівництва в обох випадках є ТОВ «Фенікс-Центр», а підрядником — ПП «Вектор-М». Про це ми розповідали вам раніше.

Відео дня

За даними поліції, один з органів влади (який саме, не вказано) з порушенням закону видав дозвільні документи на будівництво згаданого об’єкта, відповідно, саме будівництво також ведеться з порушеннями. Рішенням суду 10 жовтня слідчому дали дозвіл на огляд місця будівництва.

Деталі про ТОВ «Фенікс-Центр» (тут і далі дані з аналітичної системи «YouControl»):

Одним з минулих керівників фірми був теперішній нардеп від «Слуги народу» Сергій Мандзій.

Деталі про ПП «Вектор-М»:

Компанія відома, зокрема, будівництвом «прапора за п’ять мільйонів» у дендропарку «Поділля».

Бандери, 80

Тут триває будівництво дев’ятиповерхового житлового комплексу з комерційними приміщеннями. За даними сайту «Лун», він матиме вісім секцій, у перших трьох буде 112 квартир. Замовником будівництва є ПП «Оксана-Плюс», підрядником — ТОВ «Будівельний Альянс Груп».

Позиція слідства аналогічна епізоду вище — орган влади з порушенням видав дозвіл на будівництво, відповідно, з порушеннями відбуваються і самі роботи. 10 жовтня суд дав дозвіл на огляд об’єкта будівництва.

Деталі про ПП «Оксана-Плюс»:

Деталі про ТОВ «Будівельний Альянс Груп»:

Обидві компанії пов’язані — номер телефону «Оксани-Плюс» той же, що і в ТОВ «Енергопарк Поділля» Івана Крутилка. Також у всіх трьох однакова адреса реєстрації. «Енергопарк Поділля» також пов’язаний з колишнім депутатом Хмельницької міськради Андрієм Кветком.

Довженка, 4

За цією адресою триває будівництво десятиповерхового житлового комплексу «Перлина Проскурова-2» з 81 квартирою. Замовником є ТОВ «Укртранс-Хмельницький-Сервіс», підрядником — ТОВ «Платинумбуд».

Як і у випадках вище, поліцейські вважають, що дозвіл на будівництво видали з порушеннями, і самі роботи теж відбуваються з порушеннями. За даними СБУ, містобудівні умови та обмеження видані з порушенням генерального плану та плану зонування Хмельницького, адже земельна ділянка розташована у зоні для будівництва виробничих підприємств.

Крім того, містобудівні умови дозволяють забудувати ділянку не більш як на 35%, однак фактично тільки дві секції (а їх загалом має бути три) займають 40%. Додамо, що містобудівні умови видає управління архітектури Хмельницької міськради. 10 жовтня суд дозволив поліції оглянути місце будівництва.

Деталі про ТОВ «Укртранс-Хмельницький-Сервіс»:

Деталі про ТОВ «Платинумбуд»:

Кам’янецька, 100/1

За даними сайту «Лун», по сусідству з цією ділянкою, на Кам’янецькій, 100/2, триває будівництво житлового комплексу «Студентський». Земельна ділянка на Кам’янецькій, 100/1, належить обслуговуючому кооперативу «Студентський-5». Його власником був нинішній голова Хмельницької райдержадміністрації Анатолій Катеренчук.

У цьому випадку слідство також вважає, що дозвіл на будівництво видали незаконно. Крім того, незаконно та з недостовірними відомостями були видані містобудівні умови та обмеження. Так, у травні 2022 року управління архітектури відмовилося видати умови, оскільки земельна ділянка за планом зонування призначена для озеленення санітарно-захисної зони.

У лютому 2023 року управління знову відмовилося видати документи, оскільки не були дотримані державні будівельні норми. А вже у березні умови таки видали, при чому, як зазначено у рішенні суду, «невстановленій фізичній особі». У цьому слідство вбачає зловживання службовим становищем з боку управління архітектури. 19 вересня суд дав поліцейським дозвіл на огляд земельної ділянки.

Деталі про ОК «Студентський-5»:

Кам’янецька, 102/2

Саме за цією адресою триває будівництво згаданого вище ЖК «Студентський». Замовником об’єкта є ТОВ «Будкепіталгруп+», підрядником — ТОВ «Роурен». Будинок матиме 10 поверхів, 400 квартир та 42 гаражних бокси.

За даними слідства, земельна ділянка, власником якої є ТОВ «Будкепіталгруп+», має цільове призначення «для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)».

Відомо також, що за заявою власника у травні 2020 року державний реєстратор виправив у кадастрі фактичне використання ділянки з «малоповерхової забудови» на «землі, зайняті поточним будівництвом та відведені під будівництво (будівництво на яких не розпочато)». Також змінив конфігурацію ділянки та перемістив її в інше місце, в результаті чого вона наклалася на землі комунальної власності. Мало того, «Будкепіталгруп+» заяву не подавало, державний реєстратор зробив це самостійно від його імені. 1 вересня суд дав поліцейським дозвіл на огляд земельної ділянки.

Деталі про ТОВ «Будкепіталгруп+»:

Деталі про ТОВ «Роурен»:

Ця компанія була підрядником скандального будівництва біля будівлі ЦНТЕІ.

Шухевича, 8/2

Тут триває будівництво житлового комплексу «Дім 3». Він повинен мати дев’ять поверхів та 288 квартир. Згідно з опублікованим на сайті «Лун» паспортом об’єкта, замовником будівництва є Олена Торчинська, а підрядником — ФОП Шевчук Ольга Володимирівна. Варто зазначити, що цією адресою також зареєстрований обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив „Дім 5“».

За інформацією поліції, станом на грудень 2020 року цільовим призначенням земельної ділянки у кадастрі було вказане «для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (для теплиці)». Тоді ж виконувач обов’язки начальника управління архітектури міськради Максим Дружинін видав містобудівні умови та обмеження, де призначенням було вказане «для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку». 1 вересня суд дав поліцейським дозвіл на огляд земельної ділянки.

Деталі про ФОП Торчинська Олена Володимирівна:

Деталі про ФОП Шевчук Ольга Володимирівна:

Деталі про ОК «Житлово-будівельний кооператив „Дім 5“»:

Сергій Зерчанінов є фінансовим директором ТДВ «Хмельницькзалізобетон». Останній належить до фінансово-промислової групи родини Корбут. Її умовний очільник Анатолій Корбут був депутатом Хмельницької міськради.

Прибузька, 5/1

За цією адресою триває будівництво житлового комплексу «СпортСіті». Він включає 11-поверховий житловий будинок на 322 квартири. Замовником будівництва є ТОВ «Торгівельний центр „Прибузький“», підрядником — ТОВ «Роурен». Слідство припускає, що дозвільні документи на цей об’єкт видані з порушеннями закону, відповідно, саме будівництво також ведеться всупереч нормам. Більш детальної інформації немає. 1 вересня суд дав поліцейським дозвіл на огляд земельної ділянки.

Деталі про ТОВ «Торгівельний центр „Прибузький“»:

Деталі про ТОВ «Роурен»:

Ця компанія була підрядником скандального будівництва біля будівлі ЦНТЕІ.

Оновлено. Раніше у цьому розділі підрядником було вказано ТОВ «Будівельний Альянс Груп», насправді ж підрядником є ТОВ «Роурен». Відповідно до цього розділ був оновлений.

Степана Бандери, 36

Тут триває будівництво житлового комплексу «Рівер Парк». Це 10-поверхова споруда з 81 квартирою. Замовником робіт є обслуговуючий кооператив «Рівер-Парк», підрядником — приватне підприємство «Мааліт». За даними слідства, дозвільні документи на цей об’єкт видані з порушеннями закону, відповідно, саме будівництво також ведеться всупереч нормам. Більш детальної інформації немає. 1 вересня суд дав поліцейським дозвіл на огляд земельної ділянки.

Деталі про ОК «Рівер-Парк»:

Деталі про ПП «Мааліт»:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (37)
  • Руслан Ковальчук

    Ваша правда! На початку 90-х років створена М.Чекманом ОПГ  дерибанила так же само все підряд! Чекман, Свінц, Прокопець і т. д - весь Хмельницький був облутаний їхніми схемами! Але сиі ходять під богом і ще більшими і злішими ОПГ які із столиці або дніпровськими, вінницькими, донецькими! І нічого з собою в могилу не затягнуть! Так і ці - путі господні невідомі, а кінець один. Проти людей йти не потрібно, і не все золото, що блищить, хоча всі розумні, беруть Бога за бороду, не розраховуючи сили і на все холопський розум - СКІЛЬКИ НИТОЧКА НЕ СТЕЛИТЬСЯ, А КІНЕЦЬ БУДЕ!!!
  • Читач86

    Одні й ті самі лиця- морди, бандюги з 90-их, всі як один: хабарники і злодії.    Коли це скінчиться?
  • Рита Титаренко

    👍👏
  • Aleksander Kolizhuk

    Рейдери за підтримки знаних юристів, заволоділи Хмельницькою меблевою фабрикою знищивши, розпиляли між собою її земельні ділянки, забудували новими спорудами, стираючи право власності колективних власників фабрики... Представники правоохоронних органів спостерігають, купують для своїх потреб у рейдерів приміщення, а новостворені антикорупційні структури, поки ще думають, як і хто, і чия підслідність... .. ❗👉 У Хмельницькому ГУНП придбала за адресою вул. Старокостянтинівське шосе,26... Будівлю клубу площею 1106 м.кв. за невідомою схемою, по адресі місця скоєння злочинів... Друга територія фабрики на вул. Пересипкіна,13 забудована житловим будинком, Кадастровий номер земельної ділянки 6810100000:07:003:0111

    Цільове призначення 11.02 Для розміщення та експлуатації основних,

    підсобних і допоміжних будівель та споруд

    підприємств переробної, машинобудівної та іншої

    промисловості

    Форма власності Право постійного користування земельною ділянкою

    Площа земельної ділянки 0.5344 га

    Місце розташування Хмельницька область, м.Хмельницький, вулиця

    Пересипкіна, 13

    Відомості про суб'єкта речового права на земельну ділянку

    Вид речового права Право постійного користування земельною ділянкою

    Найменування юридичної особи Колективне підприємство "Хмельницька меблева фабрика" Код ЄДРПОУ юридичної особи 5486556

keyboard_arrow_up