Вибухи в Хмельницькому та ракетна атака по Україні

Вибухи в Хмельницькому та ракетна атака по Україні
  • Ціллю окупантів на Заході стали Хмельницький, Шепетівка та Старокостянтинів. 

  • В області відпрацювала ППО.  Внаслідок атаки загинула одна людина. 

Ранок понеділка у Хмельницькому та області розпочався з потужних вибухів. 8 січня росіяни здійснили чергову масовану ракетну атаку по Україні. Ще з ночі ворог здійснив зліт більше десятка винищувачів з крилатими ракетами на борту, а близько 6 ранку ракети увійшли в повітряний простір України. Їх запускали у декілька хвиль. Про рух ракет повідомляли Повітряні Сили та моніторингові канали. 

До всього окупанти підняли в повітря винищувачі МіГ-31К та випустили “Кинджали”. Їх ціллю став південь України — Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя. 

Повітряну тривогу на Хмельниччині оголосили о 6.20. Спершу одна із груп ракет летіла транзитом через Хмельницьку на західні області. Та згодом з Львівщини і Тернопільщини повернула назад, на Хмельниччину. Крилаті ракети летіли курсом на 3 міста — Хмельницький, Старокостянтинів та Шепетівку.

Відео дня

Після 7 години в Хмельницькому пролунали кілька вибухів. В Хмельницькій ОВА проінформували про роботу ППО. Відбій на Хмельниччині оголосили о 8.25. 

Під час атаки вибухи лунали не лише в обласному центрі, а й по області. На місцях ударів працюють оперативні та рятувальні служби, повідомили в ОВА. 

ОНОВЛЕНО:

Противник вдарив по об’єкті інфраструктури в Хмельницькому. Пошкоджено будівлі, повідомив мер Хмельницького Олександр Симчишин. Зайнялась пожежа, яку локалізовують підрозділи ДСНС.

Пошкоджено також вікна в будинках і підприємствах. Частина вулиці Тернопільської тимчасово перекрита, замінено рух громадського транспорту.

Внаслідок атаки по Хмельницькій області загинули двоє людей.  Обоє - з Хмельницької громади. 

— Маємо вже двох загиблих людей. І це велика втрата, бо відновити і відбудувати можна все, окрім людського життя, — інформують в обласній адміністрації. 

Загиблі - чоловіки 1947 та 1964 років народження, проінформував перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін. Рятувальники продовжують розбирати завали. Також постраждала житлова інфраструктура. 

Загалом під час повітряної тривоги в межах Хмельницької області сили ППО збили 2 ракети. 

Наслідки ракетної атаки у Хмельницькому. Це та наступні фото - Суспільне Хмельницький

Ворог вдарив “Кинджалами” по Дніпру. Пролунали вибухи. Також вночі окупанти двічі вдарили по Нікопольщині з артилерії. Поцілили по райцентру та Марганцю. В результаті пошкоджені дві п'ятиповерхівки, приватний будинок, господарська споруда та авто. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. Лунали вибухи й в Кривому Розі, та мер Олександр Вілкул наразі про наслідки не повідомляє. 

Окупанти атакували й Запоріжжя. В міські раді проінформували, що пролунало щонайменше 5 вибухів. Є влучання у житлових районах, на місцях починають працювати відповідні служби. Щонайменше дві людини постраждали. 

Ціллю ворог став також Харків та область. За інформацією ОВА, росіяни завдали мінімум 4 удари по Харкову. Били по промисловим обʼєктах міста. Є пожежа. Відомо про одну постраждалу жінку. Пожежу вже гасять рятівники, а з пораненою працюють медики. 

У м. Зміїв Чугуївського району влучили у приватний будинок. Медики надають допомогу двом постраждалим. За попередніми даними, під завалами перебувають ще дві людини. Екстрені служби працюють на місці.

Сьогоднішня масована ворожа атака в інфографіці виглядає так:

Інфографіка Факти

За даними повітряного командуваня "Захід", Хмельницька область прийняла на себе основний напрямок удару. Його здійснили із бомбардувальників Ту-95МС, які вийшли на рубежі пуску і запустили крилаті ракети повітряного базування типу Х-101/Х-555.

Загалом 10 крилатих ракет ворога знищено силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Захід» по маршруту їх руху. До відбиття повітряного нападу залучено зенітні ракетні підрозділи, авіація та мобільні вогневі групи.

Усього ж противник у ніч на 8 січня запустив по Україні 59 ракет та "шахедів":

- 8 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131” з району Приморсько-Ахтарськ – рф.;
- 7 зенітних керованих ракет С-300/С-400 з Бєлгородської обл.;
- 4 аеробалістичні ракети Х-47М2 «Кинджал» з чотирьох літаків МіГ-31К (район пуску – Рязань, Тамбов);
- 24 крилаті ракети Х-101/Х-555/Х-55 із 11 стратегічних бомбардувальників Ту-95МС (район пусків – Енгельс – рф.);
- 8 крилатих ракет Х-22 із бомбардувальників Ту-22М3 з Бєлгородської обл. – рф.;
- 6 балістичних ракет «Іскандер-М» із районів Джанкой, Чауда – Крим;
- 2 керовані авіаційні ракети Х-31П з літаків тактичної авіації (район пусків – Бєлгородська область).

У підсумку захисники неба знищили:

  • 8 ударних БпЛА “Shahed-136/131”;
  • 18 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55.

Варто додати, що не всі ворожі ракети, які не вдалось збити, досягли своїх цілей.

Яку інформацію не можна публікувати в соцмережах

Повітряні Сили інформують, готуючись до ракетних атак, росіяни використовують повітряну, наземну агентурну розвідку, вивчають соціальні мережі українських користувачів, різноманітні пабліки.

У жодному випадку не публікуйте в стані реального часу:

  • фото і відео пусків наших ракет протиповітряної оборони
  • фото і відео позицій наших засобів ППО
  • яка українська зброя де може стояти і які об’єкти прикривати
  • скільки одиниць техніки бачили чи пусків ракет чули.

Окупанти використовують таку інформацію для:

  • розвідки
  • прокладання маршрутів застосування ракет для обходу наших ППО
  • корегування та нанесення ударів по самих засобах ППО.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Es fero

    Страшно було сьогодні вранці....Хочу сказати що саме під час оцих вибухів від ППО , ці громові звуки, у моїх сусідів пральна машина викручувала крутила барабан а в дворі чоловіки шкребли машини від снігу...жесть в 2 рази... Тобто машину вони включили в тривогу в 6 коли вже пуски ракет були і на Хм...Що коїться з нашими людьми?
  • Максим

    Жесть.Під..

keyboard_arrow_up