“Відчувають себе господарями життя”: що про гучну хресну ходу кажуть хмельницькі священники

“Відчувають себе господарями життя”: що про гучну хресну ходу кажуть хмельницькі священники
Фото - УПЦ
  • Щорічна хресна хода вірян від УПЦ наробила справжнього “шуму” в мережі. 
  • Кілька тисяч паломників за сім днів подолали понад 200 кілометрів. 
  • Хтось їх підтримував, інші проклинали, провокували, а то й перекривали шлях. 
  • Поцікавились думкою хмельницьких священнослужителів стосовно хресної ходи. 

Розмови про кількатисячну хресну ходу не вщухають досі. Навіть попри те, що натовп паломників давно прибув до місця призначення - Свято-Успенську Почаївську лавру. Скандал розгорівся одразу, як перші фото хресної ходи почали з’являтись у соцмережах. Як тільки не коментували це дійство користувачі - “масова провокація”, “сектанти” і “московські агенти”. Журналістка vsim.ua поцікавилась думкою священнослужителів, як вони ставляться до хресної ходи в умовах війни. Та спершу пригадаємо, з чого все почалось і звідки такий розголос. 

Хода у Кам’янці і триколор

Щорічний хресний хід вирушив до Почаєва 19 серпня. Тисячі прихожан української православної церкви московського патріархату разом з їхніми священниками не злякали ні воєнний стан, ні загроза ракетних обстрілів. Як тільки хода “засвітилась” у Кам’янці-Подільському, розгорівся скандал у соцмережах. Хтось обурювався тим, що хресну ходу під час воєнного стану не заборонили. Інші акцентували увагу на так званому російському триколорі, який начебто несли паломники.

Відео дня

Дискусії й викликало те, що Кам'янець-Подільська єпархія не взяла на себе відповідальності за проведення традиційної Хресної ходи до Почаївської Лаври в умовах воєнного стану. Мовляв, це є справою совісті християн та їхньою особистою відповідальністю.

Нагадаємо, що ходу упц московського патріархату не дозволили в інших регіонах, на Хмельниччині ж її і не заборонили. До прикладу, лише у Волочиську місцева влада не дала прихожанам зайти до міста. Тому ті йшли в обхід. 

Попри обурення, перекриття дороги, паломники таки дійшли до Почаєва. Та дискусії щодо хресної ходи досі не стихли. Поцікавились думкою  щодо цього дійства хмельницьких священнослужителів. 

Протоієрей Олександр Цісар: “Я розцінюю це як диверсію”

- Є чітко визначений закон, який сьогодні регламентує проведення заходів типу такої ходи, яка відбулася. Є воєнний стан в країні, хресні ходи з такою величезною кількістю людей проводити заборонено. Це стосується всіх релігійних конфесій.

Якщо взяти з духовної точки зору, цей хресний хід не приносить абсолютно ніякого збагачення, духовна складова там відсутня. Російська православна церква в Україні робила це не один рік,  збирала з усіх областей адептів, але не віруючих. Це фанатично налаштовані люди. Це не та людина, яка в Бога вірує, а та, яка вірить в батюшку, в традицію, але не в церкву небесну. З ними йшли куратори - ті, які курують, фінансують. Це ж не безкоштовно все. Необхідно було організувати, забезпечити, годувати. Я, як священник Православної Церкви України в Кам’янець-Подільському районі, капелан гарнізону, розцінюю це як диверсію. Взагалі російську православну церкву потрібно заборонити. Але повинна бути заборона не на рівні областей, а на рівні Верховної Ради. Тому що сьогодні ця так звана УПЦ Онуфрія вносить розкол і руйнує наше суспільство зсередини. 

Канцлер єпархії ПЦ України отець Леонід: “Це плювок в обличчя держави і тим, хто воює”

- По-перше, я взагалі проти московської церкви на території України. По-друге - бойові дії, тобто це означає, що зараз забороняють збиратись навіть для того, щоб помолитись за наших хлопців, а тут московський патріархат, які себе почувають тут як господарі життя. Я поважаю нашу владу, але чому в них тут руки опустились, не розумію. Це потрібно було заборонити “на корені”.  

Московський владика казав, що він тут ні до чого, люди самі зібрались. Я вважаю, що люди самі не збираються і їх не супроводжують “тітушки”. Чому не зупинили і їх всіх не перевірили? З чийого допуску це все відбулось, потрібно розібратись: або опустили руки і закрили очі, або прийняли вольове рішення: хай йдуть. В нас військовий стан, війна. Хворих з групою інвалідності забирають на фронт. А тут…Це просто плювок державі, в очі людям, які воюють там. 

Заборонити церкву неможливо - все одно будуть прихильники московського патріархату. Просто кожна громада на своїй території має прийняти рішення про заборону і дозволити, наприклад, тільки одну церкву. По-друге, наше законодавство недолуге. Якщо ти вже не московський патріархат, то є можливість реєструватись як незалежна громада. Тобто, я нікому не підпорядковуюсь. Зараз багато московських попів так перереєстровують свої громади. Влада з цим нічого не може заборонити, бо це на рівні держави. Це означає, що вони тільки вивіску змінили і більше нічого. А як були колаборантами, запроданцями, шпіонами, так вони ними і залишаються. Вони все одно будуть проти української держави. 

Варто додати, що ми звернулись за коментарями до багатьох священнослужителів. Однак погодились говорити не всі. До прикладу, більшість священиків відмовились коментувати без погодження керівництва. 

Обіцяємо опублікувати відповіді, як тільки ми їх отримаємо. 

Вимагають пояснення від влади

Попри те, що паломники таки дійшли до Почаєва, розмови про ходу досі не вщухають. Наразі депутати вимагають від обласної адміністрації та правоохоронців пояснень: чому дозволили пройти вірянам упц, не зупинили ходу та не перевірили учасників дійства. Чи будуть шукати винних, наразі невідомо. Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті. 

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • Дмитро Баула

    Цікавить питання до 🐑🐑🐑 сектантів Пашки Мерседеса і Кірюхи «Яхта Япончика» скільки ці богомольні менеджери пожертвували один на переселенців ЗСУ інший на унітази і пралки пастві рабсії….?

    Дмитро Баула reply Дмитро Баула

    Alexandr Melnik 🤝

    Alexandr Melnik reply Дмитро Баула

    Дмитро Баула гей цоб цабе рябий 😂😂😂
  • Дмитро Баула

    🐑🐑🐑👎
  • Тамара Клінчук

    Ужас,  Господи, вразуми  тих ворогів, які виступають проти православних християн.
  • Альона Легенчук

    Усі повинні молитися і просити Богородиці за мир в країні !!!

keyboard_arrow_up