Хресну ходу не пустили до Волочиська (ВІДЕО)

Хресну ходу не пустили до Волочиська (ВІДЕО)
Фото зі сторінки Аліни Коваль
  • Щорічний хресний хід попри війну вирушив з Кам’янця-Подільського до Почаєва. 

  • Серед прихожан в натовпі кам’янчани помітили чимало молодиків спортивної статури та палицю зі стрічками російського прапору.

  • У соцмережах розвинулись суперечки щодо доцільності такого дійства під час війни та праведності вірян в процесії. 

  • Мешканці Волочиська не пустили ходу через місто та вийшли на дорогу, аби переконатися, що процесія зробила обхід. 

Щорічний хресний хід прихожан української православної церкви з Кам’янця-Подільського до Почаєва цьогоріч, попри війну та загрозу ракетних ударів росії, таки вирушив процесією до сусідньої Тернопільщини. Кількатисячний натовп людей стартував з Кам’янця 19 серпня. І одразу потрапив у скандал. 

Передісторія

Кам’янчани помітили, що серед іншої символіки учасники дійства несли палицю з різнокольоровими стрічками, які нагадували російський триколор. Фото зі світлинами виставив на своїй сторінці нардеп Володимир Ар'єв. Він закликав СБУ розібратись із подібними заходами моспатріархату під час воєнного стану. Депутат підкреслив, що й сам не вірив, тож про правдивість інформації перепитав кам’янчан. 

Фото зі сторінки Володимира Ар'єва

Крім того, серед натовпу прихожан було чимало дебелих чоловіків спортивної статури. 

Відео дня

— Мало того, в цьому натовпі під виглядом «паломників» йшли молодики спортивного вигляду. Хтось дасть гарантії, що це не диверсанти, яких раніше було повно під прикриттям московського патріархату? — запитав Ар’єв. 

Голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій та мер Кам’янця Михайло Посітко твердження про російський прапор спростували. Кажуть, то лиш були різнокольорові стрічки з написаними на них молитвами. Чому не заборонили ходу та всі деталі розповідаємо у матеріалі Хресна хода з кольорами російського прапору рухається Хмельниччиною: що відомо

Волочиськ проти ходи

Ми повідомляли, що традиційно хресний хід заходить у місто Волочиськ. Місцеві мешканці щороку пригощають процесію їжею та напоями. Однак, цьогоріч, мешканці міста були категорично налаштовані не впустити прихожан упц до Волочиська. Про це свідчили пости та коментарі в місцевих групах та на особистих сторінках містян. 

— Днями «стартувала» хода прихожан московських церквів до Почаївської лаври, яка у понеділок має проходити через Волочиськ і яку годувати мають у нашому місті! У мене питання: хтось запитував у жителів міста чи хочуть вони бачити цю «орду» у нашому місті? Чому без нашої згоди пускають цей «розплідник» руского міра у наше місто та ще й годувати їх мають!  — написала жителька Волочиська Алла Байда.

 

“Убезпечити Волочиськ від проходу “русского міра”

Ймовірно, влада міста почула прохання мешканців. Тож вже у вівторок, 23 серпня, в день, коли процесія прихожан упц мала заходити у Волочиськ, рух колони та зупинку в місті заборонили. Відповідне рішення про заборону прийняли на ранковому засіданні виконкому. Відтак, Волочиська громада стала єдиною на Хмельниччині, яка оперативно зреагувала на ситуацію.

Небайдужі мешканці Волочиська, представники тероборони, депутати виїхати на об’їзну трасу, аби проконтролювати рух та забезпечити тишу і порядок в процесі ходи. 

Одна із тих, хто це зробив - депутатка Хмельницької обласної ради Аліна Коваль зняла відео та показала як саме відбувалось блокування шляху у Волочиськ та обхід колони. 

— Зараз на Хмельниччині відбувається так звана хресна хода. Паломники ідуть курсом на Почаївську лавру. Їх дуже багато, тисячі людей, які планували зайти на територію Волочиської міської територіальної громади, яка прийняла ранкове рішення виконавчого комітету про заборону руху колони через місто Волочиськ. І рекомендувала координаторам руху пройти через трасу М-12.

Небайдужі люди, територіальна охорона, працівники поліції зібралися для того, аби виконати це рішення і забезпечити тишу і порядок в процесі ходи, тому що ми усі зацікавлені, не створюючи ескалації, максимально розвернути цю колону і убезпечити місто від проходу «русского міра» нашими вулицями, — говорить на відео Аліна Коваль. 

Фото Аліни Коваль

“Хочеться, щоб моспатріархат підпав під санкції”

Аліна Коваль додала, що в минулі роки й сама волонтерила, наливала чай та насипала кашу прихожанам хресної ходи. Та зараз, каже жінка, не ті часи. 

— Були роки, коли ми зустрічали їх. Але зараз в Україні війна, і саме українська православна церква є тим анклавом, де «русскій мір» досі толерується. Попри заяви, що вони не поминають патріарха кіріла, що вони не сприймають російської агресії, але разом з тим вони продовжують наполягати на своїй канонічності, на тому, що Православна Церква України — це самозванна церква в їхніх устах, про те, що вони мають право молитися російською, розмовляти, послуговуватися нею. Хочеться щоб керівництво саме цієї церкви московського патріархату нарешті підпало під санкції, — висловлюється жінка. 

Депутатка каже, що хресна хода в нинішній час є провокацією. До того ж, вона зауважила, що слід проаналізувати зображення, які несуть віряни упц в колоні. 

Чи це святі, чи це імперська родина, як це бувало минулими роками? З ким вони йдуть, кого вони несуть? На кого вони моляться? — питає Аліна Коваль. 

 

Аліна Коваль називає церкву упц диверсійною та вимагає прийняти закон про заборону Московського патріархату в Україні.  

Кілометрова колона кричить “Хрістос Воскрєсє”

На відео Аліни Коваль та інших мешканців Волочиська, які знімають майже весь прохід кількакілометрової процесії видно що в натовпі є молодь та старі люди, дорослі й діти. є немічні, та все помітно кидаються в очі молодики спортивної статури.

Фото Аліни Коваль
Фото Аліни Коваль

Учасники хресного ходу моляться російською та вигукують “Хрістос Воскрєсе”-”Воістіну Воскрєсе”. 

— Така немаленька колона прямує до Почаєва — осередку “руского міра”, — розповідає автор іншого відео Алла Байда.

Примітно, що на заклики жінки “Слава Україні” прихожани упц аж ніяк не реагують. Натомість відгукують “Героям Слава” ті, хто строїть поруч та спостерігає за ходом колони. 

 

— Співають “наша вєра славна, наша вєра православна”, в мене виникає великий сумнів, що це українці. От таке, на жаль, відбувається на 8 році війни, після повномасштабного вторгнення росії в Україну, — додає за кадром Алла Байда. 

 

“Диверсанти” та “фанати московської церкви”

В коментарях до допису Аліни Коваль станом на 12.00 вже більше 2 000 коментарів. Більшість користувачів соцмережі підтримують жінку, погоджуються з нею та висловлюють власні припущення щодо мети хресного ходу:

Та є й такі, хто підтримує прихожан упц та каже, що вони просто славлять Бога:

Додамо, що в сусідній Вінниччині будь-які публічні заходи заборонила влада, зокрема й проведення хресної ходи до Почаївської Успенської лаври. На Буковині очільник ОВА також наклав табу на релігійні хресні ходи. 

На Волині цьогоріч теж відмовилися від проведення хресного ходу до Почаєва. Про це зазначили самі ж представники упц мп. Ті кажуть, дійство перенесли через неможливість гарантувати безпеку людям в зв’язку з війною росії проти України. 

Що в сусідній Тернопільщині?

Від проведення хресної ходи упц не в захваті й тернополяни. Так, голова Тернопільської районної ради Михайло Головко закликав правоохоронців вжити необхідних заходів реагування для унеможливлення масових зібрань, які організовуються прихильниками московського патріархату. Відповідний пост він виставив на своїй сторінці:

В коментарях тернополяни підтримали заклик та виставили "свіже" відео ходу процесії. А також розкритикували учасників ходи та українську православну церкву:

Як веде себе моспатріархат на Хмельниччині

Нагадаємо, що патріарх російської православної церкви кирило підтримав агресію росії проти України. Незважаючи на жахливі втрати російської армії в Україні та безглуздість війни, патріарх Кирило виступив перед вірянами з промовою, у якій підтримав війну. 

І хоч на Хмельниччині громади масово переходять під юрисдикцію ПЦУ на релігійному ґрунті виникає чимало скандалів. Місцеві попи моспатріархату не пускають прихожан до церков, крадуть з храмів майно та не відвідують збори вірян. 

Так, ми писали, що у Ходорівцях місцеві попи зачинились у храмі. У Буртині з церкви зниклі релігійні речі. В опечатаній церкві в Михайлівці зірвали печатку та відновили службу упц. У Ріпній та Черепівці настоятелі моспатріархату не пускали людей до церкви, бо ті проголосували за ПЦУ. Подібна ситуація сталась і в Пирогівцях. Там “російський піп не пустив людей до храму, бо вважав храм, своєю приватною структурою

Та спрвжній скандал зчинився у Антонівці. Там місцевий настоятель упц не відкрив церкву перед труною загиблого Героя. Все тому, що не бажав, аби прощальну панахиду проводили священники ПЦУ. Місцеві мешканці, військові та настоятелі ПЦУ сварилися просто біля труни із загиблим. Навіть дійшло до бійки. А вже через тиждень на зборах в Антонівці селяни проголосували за вихід з упц

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2415)
  • Лиля Пироговская

    А по лінії зіткнення не пробовали хресною ходою пройтись? Може якраз бойові дії зупинилися? Підтримую Волочиськ! Слава Україні!
  • Людмила Миколаївна

    Респект Волочиску!
  • Лариса. Турменко

    Просто жах, щоб до невинних людей так ставитися і до Хресної Ходи!
  • Андрій Галицький

    100%серед них куча диверсантів,на фото ніби  одної тітушні назбирали!

keyboard_arrow_up