Відключення світла 30 листопада: які графіки діятимуть на Хмельниччині

Відключення світла 30 листопада: які графіки діятимуть на Хмельниччині

Графіки погодинних відключень сьогодні не діятимуть. 

Минув тиждень після чергової масованої атаки росіян. Та українська енергетика досі має дефіцит. Станом на 29 листопада він становив 30%. Про це йдеться в повідомленні Укренерго

У середу, в останній день осені 2022-го, на Хмельниччині доведена величина потужності залишилась на рівні 57%. Тож 30 листопада не діятимуть графіки погодинних відключень. В Хмельницькобленерго зазначають, що немає сенсу їх застосовувати, коли енергетикам для уникнення перевищення доведеної величини потужності доводиться знеструмлювати три, а інколи і чотири черги одночасно. Отже, сьогодні відключення відбуваються виключно за графіком аварійних відключень.

Досі пріоритетом є живлення об’єктів критичної інфраструктури: лікарень, об’єктів водоканалу, каналізаційного господарство тощо. Решта  потужності розподіляється між споживачами.

Відео дня

Разом з тим, щойно Укренерго збільшить доведену величину потужності, енергетики зможуть заживити більшу кількість споживачів і вийти на застосування двох черг графіка погодинних відключень. 

— Ситуація складна, є дефіцит електроенергії. Але навіть при дефіциті в енергосистемі 30%, витратах мережі та першочерговому заживленні критичної інфраструктури, в кожній області залишається 50-60% на покриття потреб населення. Цього достатньо, щоб рівномірно розподілити навантаження вимушених відключень між усіма споживачами, щоб у людей вмикали світло принаймні на 5-6 годин на день, — наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні Уряду.

Крім того, він закликав місцеву владу пояснити споживачам, чому деякі будинки не відключають, з яких причин і з якими об’єктами критичними інфраструктури вони пов’язані.

— Не допустимо, щоб в одних будинках не було по 20-30 годин, а інколи і 40 годин, тоді як інші залишаються зі світлом цілодобово. Це питання справедливості, — зазначив Шмигаль.

 

Нагадаємо, ще з понеділка через дефіцит потужності енергетики застосували по всій країні графіки аварійних відключень. Загальний дефіцит в енергосистемі – це наслідок вже 7 хвиль ракетних ударів росіян по енергетичній інфраструктурі. Масштаби та складність пошкоджень дуже великі. Ремонти тривають цілодобово.

Поради на випадок аварійних відключень 

Важливо максимально зменшити обсяг споживання електричної енергії. Якщо у вашій оселі є світло, не вмикайте одночасно енергоємні пристрої, перенесіть використання таких пристроїв на нічний час з 23.00 до 07.00.

У патрульній поліції дали поради для населення на випадок аварійного відключення електроенергії.

Що придбати, щоб підготуватися:

  • свічки, ліхтарики, сірники, адаптер для зарядки телефонів у автомобілях
  • павербанки та акумулятори, батарейки
  • сухий спирт, туристичні примуси та балони з газом для них.

Дії під час аварійної ситуації:

  • вимкніть усі електричні побутові прилади, відімкніть з розеток
  • будьте особливо обережними під час використання свічок та сухого спирту
  • під час перебування поблизу проїзної частини, або її перетину обов'язково користуйтесь світлоповертальними елементами
  • в разі обриву та обвисання дротів не наближайтеся до них
  • будьте особливо обережними, коли знаходитесь в неосвітлених місцях в темну пору доби, не відпускайте дітей без супроводу дорослих.

Якщо ж ви потрапили у надзвичайну ситуацію, або стали її свідком копи радять звертатися до екстрених служб. 

Нагадаємо, в Україні розгорнули новий проект – «Пункти незламності». Його створили задля підтримки людей, які через масовані російські обстріли залишаються без базових потреб. Це місця, куди кожен зможе прийти в разі тривалого відключення електроенергії. До слова від вчора відкритими по всій країні є більше 3 тисяч таких пунктів. 

При таких “Пунктах Незламності”, незважаючи на відключення електроенергії, передбачається наявність: 

Дізнатися детальніше про "Пункти" та переглянути де вони знаходяться можна за посиланням. 

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • Татьяна Голюк

    Загот.зерно виключають не всім, хай пояснюють людям, чому зовсім в деяких 9-ти пов.ні разу не вимикали світло, а іншим по 2 рази на добу, тільки, що 5 годин не було! Для чого дратувати людей?
  • Аліса Генега

    У нас світло десь 2-3 години на день. В сусідньому будинку горить весь час. Це просто не правильно. Ми весь день без світла а в інших завжди є
  • Алла Пелипенко

    це точно
  • IGOR

    Это полный беспредел! Нашу линию отключают видимо за все очереди, свет есть по несколько часов в сутки, а остальные сияют, причём даже та линия, которую раньше не отключали. Была критически не важная, а стала важной вдруг? Почему одни отдуваются за остальных? Это разве нормально??? Присосались к одним линиям и гасят только их... Уже тошнит от этой коррупции и кумовства... Почему в других регионах графики работают и только у нас постоянно находятся отмазки?

keyboard_arrow_up