Військовий облік для жінок: чи будуть штрафувати “ухилянток”

Військовий облік для жінок: чи будуть штрафувати “ухилянток”
  • Перелік спеціальностей для мобілізації жінок розширили. 

  • Представниці прекрасної статі мають стати на облік до 1 жовтня.

  • Дізнавайтеся що буде з тими, хто проігнорує візит до військкомату. 

До 1 жовтня жінки, чиї спеціальності підпадають під перелік військовозобов'язаних, мають стати на військовий облік. Згодом до тих, хто буде систематично ухилятися від військового обліку, можуть бути застосовані примусові заходи. Однак, жорсткі санкції одразу не застосовуватимуться. Про це на брифінгу повідомив народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський. 

— Військовий обов’язок жінок не є чимось новим для України. За часів Радянського союзу та Незалежності України жінки певних професій, які отримали саме професійну освіту за відповідним фахом, з документами, що підтверджують рівень кваліфікації, перебувають на військовому обліку, — пояснив Веніславський.

До прикладу, це стосується жінок-медиків та інших професій. Нагадаємо, з 1 жовтня 2022 року всі жінки  мають стати на облік у військкоматах. Старий перелік спеціальностей, за якими жінок беруть на військовий облік Кабмін скасував ще 3 червня. До нового увійшло багато популярних спеціальностей:  медики, програмісти, музиканти, журналісти, працівниці ресторанів і готелів, бухгалтери, менеджери, перекладачі. З повним переліком можна ознайомитися за посиланням

Відео дня

Міноборони та Генеральний штаб офіційно вже роз’яснили, що ці жінки мають стати на військовий облік до 1 жовтня.

— Однак, якщо ці жінки не стануть на військовий облік, то ніяких негативних наслідків до них не буде застосовуватися. Хоча за це передбачена адміністративна відповідальність. У майбутньому, думаю, що у випадку ухиляння від постановки на військовий облік можуть бути застосовані такі примусові заходи до таких людей, які будуть системно ухилятися від виконання таких нормативно-правових актів, — попередив Веніславський.

За словами депутата, спеціальність жінок визначається дипломом. 

— Тобто це не ті, які працюють не за спеціальністю, а ті які мають відповідний документ, якій підтверджує їхній рівень кваліфікації, — пояснив депутат.

Наказ передбачає, що з 1 жовтня 2022 року жінки, які мають спеціальності та професії, визначені в додатку 1 до наказу, братимуться на військовий облік військовозобов’язаних:

Головне управління персоналу Генштабу опрацювало пропозиції щодо взяття жінок на військовий облік лише за їхньою згодою. Також пропонується розпочати проведення заходів із включення жінок до військового обліку не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі.

Нагадаємо, в сусідньому Тернополі жінка отримала повістку. Хоча в неї вже воює тато і чоловік. Історію Вікторії та що їй повідомили у військкоматі читайте в матеріалі Тернополянка отримала повістку. Чи будуть мобілізувати жінок?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Es fero

    судячи з коментів наші хитрожопи хотять щоб всі країни допомагали та ще й боролись за Україну. а вони тим часом поживуть в Європі)))))) я от ніколи не була патріотом але не тікаю якось хоч мене нічого і не тримає. в нас не все добре. але я була стільки закордоном - і там не все як наші думають!"
  • Наташа Кармалита

    Знаючи, що це буде паніка, вони ухвалюють такий закон, ну тепер нас там ... буде більше!!!!

    Es fero reply Наташа Кармалита

    яка нахер паніка хто хотів той попиздував нахер. доріжкою дорога.
  • ЧитачЧитачів

    Служи донька як дід служив. А дід на службу йух ложив.

    Es fero reply ЧитачЧитачів

    ой де ви дорогі жити буждете як всі будете з України пиздувати! ніхто вам халяви закордоном не дасть! на початку так потім все баста.

keyboard_arrow_up