“Все було цивілізовано:” Симчишин прокоментував збори під собором на Володимирській

“Все було цивілізовано:” Симчишин прокоментував збори під собором на Володимирській
Колаж vsim.ua
  • У неділю зранку в соборі УПЦ по Володимирській священик накинувся на військового. 

  • Тепер у мерії хочуть забрати в моспатріархату всі земельні ділянки, а міський голова розповів, як пройшов збір активістів під стінами храму. 

Недільний ранок, 2 квітня, в Хмельницькому вибухнув черговим релігійним скандалом. В Свято-Покровському кафедральному соборі УПЦ (мп) священик побив військового. 

Новина швидко набрала розголосу по всій Україні. Хмельницькі активісти організували збір людей під церквою на Володимирській на 18:00. Та натовп почав збиратися задовго до цього часу. Як все відбувалося можна детально прочитати у матеріалі «Геть московського попа»: репортаж з території собору на Володимирській

В понеділок зранку, 3 квітня, міський голова Хмельницького Олександр Симчишин прокоментував недільні події в прямому ефірі телеканалу КИЇВ 24 live

Відео дня

— Хмельничани показали себе неймовірно вчора. Вони показали, як за кілька годин можуть організуватися для захисту “свого”. Бо в нас завжди один за всіх і всі за одного. Як вони можуть вести себе цивілізовано, — каже мер. 

Він додає, що напередодні перед храмом зібралось до 3,5 тисяч людей. Але, попри натовп не було ніяких сутичок. Все пройшло чітко, спокійно та цивілізовано. 

— Майже півтори тисячі людей зареєструвалися для голосування, а загалом на зборах було понад 3 тисячі людей. Всі проголосували за те, щоб кафедральний собор від вчора став українським і відійшов до Помісно української церкви, до того, щоб там можна було молитися українською мовою, — заявив Симчишин. 

 

Крім того, в Хмельницькій обласній раді завтра, 4 квітня, скликають позачергову сесію. На розгляд депутатів виносять 2 питання:

Передісторія

Нагадаємо, зранку депутат облради Віктор Бурлик повідомив, що військовий Артур Ананьєв пішов в московський храм щоб задати питання «Скільки людей ще має загинути, щоб люди перестали ходити в московський патріархат?» Натомість священик накинувся на бійця. На місце викликали поліцію. Деталі та відео події читайте в матеріалі У соборі Хмельницького прихильники моспатріархату побили військового (ВІДЕО)

Очевидці, які на той момент були на службі, кажуть, що що військовий є ініціатором конфлікту. А в УПЦ взагалі заявили, що переодягнений у військового провокатор вчинив розбій у кафедральному соборі.

Додамо, що поліцейські затримали військового за статтею 173 КупАП. Це — дрібне хуліганство. А за фактом побиття військовослужбовця, зафіксованим на відео, слідчі відкрили кримінальне провадження стосовно священика за ч.2 статті 296 Кримінального кодексу України — “Хуліганство”. 

На інцидент відреагували в мерії та ОВА. Найближчим часом на позачерговій сесії міської ради депутати мають припинити користування УПЦ (мп) усіма земельними ділянками на території громади. А також ініціюють такі ж рішення до обласної та районної рад. В ОВА ж попросили хмельничан знизити градус напруги та надати можливість відповідним службам розв’язати конфлікт у правовий спосіб. Детально читайте про це у матеріалі В УПЦ (мп) хочуть забрати усі земельні ділянки, що входять до Хмельницької тергромади, – Симчишин

Також військовий Артур Ананьєв розповів чому на нього накинулись священнослужителі та як все відбувалося. Нині захисник звільнений зі служби в ЗСУ.  Артур каже, що на нього “накинулись попи”. Люди почали його бити, душити, він не мав чим дихати. Більше про це читайте у матеріалі “Мене били, душили і кинули на підлогу”: хмельницький військовий розповів про бійку в соборі моспатріархату

До слова, не вперше хмельничани за останній рік провокують інциденти на релігійному ґрунті. Днями скандально відома кам’янчанка Вікторія Кохановська біля Києво-Печерської сказала журналістам 5 каналу про ліквідацію чинної влади. А тоді почала розповідати про поділ України. За її словами, Буковина відійде від Румунії, Закарпаття — до Угорщини, до Польщі відійде Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ та Одеса. Детально про це читайте в матеріалі Скандально відома кам’янчанка Вікторія Кохановська заговорила про поділ України (ВІДЕО)

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (64)
  • Андрей Кузнецов

    Синявський пастор...😊
  • Юрій Сулима

    Молодці. Треба гнати не тільки попів московії але тих хто допомагав бити військового. олега тритяка нахер з області. Бик вонючий
  • Anatoly Matveychuk

    ВІЙСЬКОВИЙ - СПРАВЖНІЙ ВОЇН - ЗАХИСНИК !!! Мер ОЛЕКСАНДР  САМЧИШИН - СУПЕР !!!
  • Сергей Довгополик

    Все організовано??? Ввечері того самого дня!!! Своїх ще підігнали паразіти. А не можна було на інший день об'явити щоб більше людей прийшло, а тоді вже збирати підписи

    Виталий Левандовский reply Сергей Довгополик

    Сергей Довгополик та то все розвод

keyboard_arrow_up