Як і де шукати зниклих, загиблих чи полонених під час війни

Як і де шукати зниклих, загиблих чи полонених під час війни

Доля близьких людей часто залежить від активності та послідовності дій їхніх родичів. Дізнавайтеся що робити родичам людини, яка зникла безвісти чи потрапила до полону.

З початку повномасштабного вторгнення все частіше люди не можуть знайти близьких чи рідних. Згодом декому вдається дізнатися, що родичі потрапили в полон. Про кілька таких історій ми вже писали раніше.

Читайте також:

Що робити якщо втратили зв'язок з рідними і не знаєте де вони перебувають? Експерти кажуть — не потрібно чекати. 

Відео дня

Щоденні пошуки

Юристи радять почати із щоденних пошуків. Із першого дня пошуків рекомендують вести щоденник. У ньому докладно записувати інформацію про всі дії, які робили для пошуку зниклого безвісти або полоненого: 

  • контактні дані осіб, з якими здійснювалася комунікація
  • час та дата телефонних розмов
  • подання звернень із вказівкою на час, дату та відповідальних за розгляд звернень
  • короткий зміст відповідей на такі звернення.

З чого почати?

Якщо зі зниклою людиною не можна зв'язатися напряму, спочатку зверніться до родичів, друзів, знайомих, попросіть їх відвідати, пошукати зниклого. Знайдіть місцевих волонтерів, де людина була в останній раз, куди вона їхала, планувала переміститися.

Такі волонтерські групи можна шукати в соціальних мережах населених пунктів. Українська Волонтерська служба створила мережу локальних чатів. 

Залиште свій запит про пошук у групах населених пунктів, куди привозять евакуйованих. Там також можуть публікувати списки вивезених людей. Звертайте увагу на знайомі прізвища — спільний знайомий може мати інформацію про зниклого.

Шукати через офіційні джерела

Повідомити про зниклу людину можна в Національне інформаційне бюро за телефоном гарячої лінії  в межах України - 1648, для дзвінків з-за кордону +38 (044) 287–81–65. Також, крім зниклих безвісти бюро збирає інформацію про українських військовополонених та загиблих.

Зверніться до Національної поліції, зателефонувавши на гарячу лінію - 089 420 18 67, або надішліть листа з запитом на електронну пошту Розшуку зниклих. Чим більше інформації надасте, тим більшою буде ймовірність знайти зниклого. Нацполіція рекомендує при зверненні вказувати: 

  • анкетні дані, число, місяць та рік народження зниклої людини
  • дату та місце зникнення
  • особливі прикмети (татуювання, шрами, пірсинг тощо)
  • речі, які могла б мати із собою зниклі (мобільний телефон, документи, прикраси тощо).

Ще одна офіційна структура — Об'єднаний центр із пошуку та звільнення полонених (+38 067 650 83 32; +38 098 087 36 01). Сюди варто звертатися, якщо ви вважаєте, що людина потрапила в полон.

Слідкуйте за офіційними маршрутами евакуації на фейсбук-сторінці або телеграм-каналі віце-прем’єр-міністерки Ірини Верещук.

Представники уповноважених з прав людини також збирають всю доступну інформацію про зниклих і загиблих від різних служб. Знайти адресу та телефон уповноваженого в кожному регіоні можна на офіційному сайті. Також можна зателефонувати на цілодобову всеукраїнську гарячу лінію 0800 50 17 20.

Шукати через сервіси для пошуку для розшуку безвісті зниклих 

Для пошуку зниклих людей Міністерство цифрової трансформації оприлюднило перелік сервісів у своєму Телеграмі

Один із найбільших сервісів — Пошук зниклих. Тут можна перевірити чи опублікували оголошення про людину, яку шукаєте. Якщо таке оголошення вже опубліковане, то слід зв’язатися з тими, хто подав запит на пошук цієї людини. Всі ці операції можна здійснити через гугл-форму. Крім того, на цьому каналі розміщують списки евакуйованих з небезпечних точок.

Шукати зниклу людину можна і в телеграм-каналіПошук Україна 2022”, через бот “Знайди рідних”. Його створили за ініціативи "Міжнародної асоціації кібербезпеки" та інших громадських організацій.

Шукати зниклих дітей по Україні можна через службу розшуку дітей, за кордоном — через Missing Children Europe.

Якщо людина зникла на території Донецької чи Луганської області, зверніться в організацію ДонбасSOS. Вона працює з 2014-го року, у її співробітників великий досвід.

Шукати через евакуаційні маршрути

Слідкуйте за офіційними евакуаційними маршрутами з населених пунктів, де вам відомо, що востаннє перебував зникла людина.

Моніторити інформацію ворога

Можна ще додатково моніторити ворожі телеграм-канали, сайти та соцмережі, на яких окупанти публікують фото або відео з полоненими. Але не варто вказувати там особисті дані полоненого: прізвище та ім’я, посаду, звання, номер частини, оскільки цим можуть скористатися шахраї. Пам’ятайте, обміном займаються лише органи державної влади та відповідальні установи чи організації.

У наступних матеріалах розповімо детальніше про пошук зниклих, загиблих або полонених військовослужбовців. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up