Як міська рада провалила комунікацію з хмельничанами про майдан Незалежності

Як міська рада провалила комунікацію з хмельничанами про майдан Незалежності
Перше фото — vsim.ua, друге — Андрія Грищука, третє — скріншот сюжету телеканалу «Перший Подільський», четверте — Андрія Попика
  • Фраза заступника Симчишина «та нам нормально» настільки збурила містян, що вони вирішили вийти на протест.

  • Зрештою акцій відбулося дві, до однієї з яких, на думку експерта та багатьох містян, причетні міськрада або команда Симчишина.

  • Як владі варто було реагувати на ситуацію з майданом та що пішло не так, дізнавався журналіст vsim.ua Дмитро Кардаш.

Головною подією минулого тижня був скандал навколо ремонту майдану Незалежності, подальших висловлювань заступника міського голови Василя Новачка та мітингів, які зібрали біля міської ради та на майдані Незалежності. Вся ця ситуація показала, що чиновникам важливо не тільки належним чином комунікувати з громадськістю, а й робити це вчасно. Розповідаємо про все детальніше.

Що відбувалося минулого тижня

Минулий тиждень розпочався зі жвавих обговорень у соцмережах ремонту доріг струменевим методом, зокрема, результату такого ремонту на майдані Незалежності. Хмельничани скаржилися, що щебінь, який лежить на дорогах, псує авто та летить у пішоходів. Щодо майдану, то мешканці нарікали на його вигляд, а також на те, що щебінь застрягає у взутті та колесах дитячих візочків.

У понеділок, 5 липня, на нашому сайті вийшов матеріал «Хмельничан обурив новий метод ремонту доріг: що кажуть у міськраді». Під його підготовки журналіст vsim.ua поспілкувався з заступником міського голови Василем Новачком. Чиновник розповів, за якою технологією проводять цей ремонт та чому його вирішили застосувати у Хмельницькому.

Відео дня

Ймовірно, за кілька днів обговорення серед хмельничан вщухли би. Однак сталося інакше. За два дні після того, 7 липня, на телеканалі «Перший Подільський» вийшов сюжет, де Василь Новачок коментує ремонт майдану Незалежності.

Зокрема, чиновник сказав таке:

— Що стосується естетичного вигляду, мені хочеться сміятися з тих естетів, які живуть десь в Південно-Західному мікрорайоні, на Озерній чи в мікрорайоні Ракове, бувають на майдані Незалежності раз в рік, а з космосу вони точно його вигляду не бачать. Але от їх зачепило, що чиновники у своїх кабінетах сидять і дивляться на негарний майдан. Та нам нормально, — сказав Василь Новачок.

Того ж дня на своїй сторінці у Facebook він написав, що його слова вирвали з контексту, і він сам був би в шоці, якби подивився відео. Слова Василя Новачка «та нам нормально» викликали обурення хмельничан та стали мемом. Лише наступного дня, 8 липня, у спілкуванні з журналістом vsim.ua чиновник сказав, що його слова були жартом.

— Слова «нам нормально» можна вважати як слова з жартом, тому що власне про те мова йшла, що як чиновники на то дивляться. Якщо говорити про якість виконання робіт — якість виконання робіт задовільна, сама технологія передбачає те, що певний період після нанесення камінці мають відлущуватися і наразі вчора навіть йшов через майдан, відлущування практично припинилося, її ще раз приберуть чи два, і врешті проблеми з камінцями не буде взагалі, — зазначив Василь Новачок у коментарі журналісту vsim.ua.

Втім, того ж дня хмельничанин Дмитро Прудивус закликав містян на акцію протесту, про що написав у Facebook. Серед вимог було звільнення Василя Новачка, приведення майдану Незалежності до нормального вигляду та відмова від ремонту доріг струменевим методом. Акція протесту була запланована на наступний день, 9 липня.

Зрештою акція протесту дійсно відбулася, та й навіть не одна. Дмитро Прудивус разом з кількома однодумцями прийшов до пам’ятника «Віра. Надія. Любов». На надрукованих ними плакатах були гасла, наприклад, «Вася, астанавісь» та «Роби нормально, щоб було нормально».

Тим часом під міською радою було цікавіше. Туди прийшла група людей, які виглядали безхатьками та алкозалежними. Очевидці скаржилися на неприємний запах, зокрема алкоголю. Один із них демонстративно розповідав, що вони прийшли сюди за гроші — 200 гривень. Чоловік повторював це неодноразово на камери. Зокрема, він зазначав, що гроші платить «бородатий Діма».

Інший чоловік заперечував, що люди прийшли на акцію за гроші. Подеколи вони спілкувалися з журналістами агресивно. Один з учасників акції сказав, що йому не подобаються нинішні чиновники, проте не зміг сказати, хто саме. В руках люди тримали картонні плакати з написами «Ганьба Новачу» та «Геть Новака».

Сам Василь Новачок вийшов до журналістів та дав коментар. Зокрема, він вибачився за свої слова про майдан Незалежності.

— Якщо я вас образив, я перед вами вибачаюся. Я перепрошую, — сказав чиновник.

Загалом і більшість наших читачів, і наш експерт Олексій Голеншин зійшлися на думці, що акція біля міськради організована людьми, пов’язаними з міською радою або «Командою Симчишина». Так, Олексій Голеншин розповів, що це класична політтехнологія дискредитації джерела, яке озвучує проблему. Більшість опитаних читачів нашого сайту, а саме 57,38%, вважають, що мітинг організований «Командою Симчишина».

До слова, організатор акції на майдані Дмитро Прудивус також припустив, що організаторами можуть бути люди, пов’язані з «Командою Симчишина». Він також зазначив, що акцію біля міськради організували для дискредитації його власної акції.

Вчора, 11 липня, на сторінці Василя Новачка у Facebook з’явилося відео, де він детально пояснює, чому вулиці міста ремонтують струменевим методом. Цікаво, що відео знімалося ще на початку тижня. У спільноті «20-14 Вільний Проскурів» 6 липня виклали ролики, де видно Василя Новачка з відеооператором на майдані Незалежності.

Що кажуть у міськраді про ситуацію з Василем Новачком

Журналіст vsim.ua поспілкувався з начальником управління організаційно-інформаційної роботи та контролю Іриною Бачинською. Згідно з положенням, це управління, серед іншого:

Ірина Бачинська розповіла, що її управління організовувало для чиновників всіх структурних підрозділів тренінги щодо спілкування зі ЗМІ та громадськістю. Так, 8 вересня минулого року такий тренінг провела компанія «Ейдос». Він мав назву «Етика поведінки службових осіб органу місцевого самоврядування. Лідерство і керівництво службових осіб». Інші підрозділи міської ради та її установа також можуть проводити такі тренінги.

Ірина Бачинська також розповіла, що її управління стежить за подіями у місті. Однак у ситуацію з майданом Незалежності та Василем Новачком не втручалися.

— Ми не збирали інформацію для якихось певних цілей, для аналізу негативні чи позитивні коментарі. Але, звісно, що ми слідкуємо за ситуацією, — зазначила чиновниця.

Що каже експерт

Ми звернулися до голови громадської організації «Хмельницька ініціатива» Олега Черненка. Він розповів, що чиновників обов’язково потрібно навчати комунікації зі ЗМІ та громадськістю.

— Це повинно бути, починаючи зі способу ведення листування. Наприклад, якщо якийсь файл пересилають, то просто файл пересилають, не пишуть ні «Добрий день» і так далі. І закінчуючи от такими ситуаціями з Новачком. Зараз комунікації у всіх організаціях, як і громадських, так і інших, виходять на інший рівень. Вони всі розуміють, що потрібно якісно спілкуватися зі своїми споживачами послуг, в цьому випадку це якраз мешканці міста, — розповів Олег Черненко.

Експерт також зазначив, що у випадку з ремонтом заступнику Симчишина варто було надати громадськості роз’яснення щодо цього:

— Я думаю, варто було окремо йому, наприклад, написати, на мою думку, широкий розлогий матеріал, як це відбувається, чому це відбувається, чому ми повинні терпіти це все каміння на дорозі постійно. Можливо, це й хороша технологія, але була використана неправильно, тому що це ненормально, коли таке відбувається. Тобто повністю розлого все пояснити, щоб мешканці не гуглили й самі не придумували, можливо, те, чого немає.

Як було зазначено вище, таке роз’яснення дійсно було оприлюднене у вигляді відео, однак лише за тиждень після того, як хмельничани почали активно обговорювати ремонт.

— Можливо, якщо бачить людина, що жарт не зіграв так, як він би, на його думку, мав зіграти, то варто все пояснити. Тобто тут варто грати на випередження. Якщо є така реакція, то відразу пояснювати, потрібно постійно спілкуватися з мешканцями. Й тим паче це така посада, яка зобов’язує це робити, — зазначив Олег Черненко.

Опитування

Чи потрібно навчати чиновників спілкуватися зі ЗМІ та громадськістю?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Sergey Zagorodnikov

    Про що тут казати, коли стан дорiг у дворах не вiдповiдаs критерiям будiвництва дорiг. Команда Симчишина, та й сам вiн не справляются за своi 6 рокiв перебуванння у владi.
  • Лидия Бевза-Середович

    Не знаю кто организовывал митинг и все ли правда  насчет ремонта  Майдана   но---на видео   Новачек  вел себя    высокомерно явно  Впечатление от видео--мне наплевать что вы там внизу дуиаете!!!
  • Олег Яровой

    Гучний заголовок. Міска рада провалила комунікацію з містянами. Це з отими може 4-5 особами? Поцікавтесь, скільки містян  в день звертаються по реальним справам в міськраду, і скільки реальних питань вирішується. Не новина а якісь цирк на дроті.
  • Катерина Савицька

    Вам простіше обмовляти професійного керівника.ніж зрозуміти та підтримати його для благополуччя міста...

    Василий Розуман reply Катерина Савицька

    Катерина Савицька де він?

    Liudmyla Suprunovska reply Катерина Савицька

    Катерина Савицька В благоустрої права рука не знає, що робить ліва. Тому те, що висаджене, з часом висихає, але кошти витрачені

    Liudmyla Suprunovska reply Катерина Савицька

    Раиса Глебова Я з Вами згодна: "Хай вони ПРАЦЮЮТЬ".

    Катерина Савицька reply Катерина Савицька

    Liudmyla Suprunovska Я з мешканцями садила парк в Дубово і особисто піду подивитись чи ростуть посаджені нами клени і дуби-чи це фейк.
    Якщо деякі дерева і не прийнялись-ми досадимо нові.
    Але паркові бути!

    Раиса Глебова reply Катерина Савицька

    Напишу ще раз-- читайте своїм дітям книжки і вчіть їх читати, бо до площі доходить 10 відсотків містян, та їм не подобається слово нормально, від тих хто кожен день на площі.
    Попривикали тільки паплюжити, вже всім так добре що тільки мають час обгадить, ще йдіти кругом чують тільки негатив, обговорюйте книжки і фільми, а вони хай працюють. Прийдуть выборы підете в депутаты І начальніки😁😄

    Раиса Глебова reply Катерина Савицька

    Liudmyla Suprunovska а наші люди привыкли тільки обурюватись, чіплятися, шукати в оці, не те слово сказав, не так сказав. Я того Новчка зовсім незнаю, та дивилась те інтерв'ю.
    І що, що не так, одне слово не так сказав? Бо він сказав правду, вони усі там, на площі працюють і їм нормально, а більшість до площі і не доходить, та їм ненормально що він сказав нормально😄😁😄, задрали уже зі своїми критиками, краще б вчили дітей книжки читати, щоб потім говорили нормально, а не сплєтні слухати. .

    Liudmyla Suprunovska reply Катерина Савицька

    Катерина Савицька "Зелено" і Хмельн. - різні речі. Я бачила на фото вигляд "парку" в Дубове. Це Ви називаєте гарним результатом роботи? Не хочу про Новачка говорити: викинутий час ( хоча на цю тему можна книгу написати) і на результат це не вплине

    Катерина Савицька reply Катерина Савицька

    Liudmyla Suprunovska Я не тільки спілкувалась з В.Новачком.абачила його в справах/корисних для міста/в асфальтуванні вулиці Ювілейна.де я проживаю .він проявляв сприяння.в парках.де я часто буваю бачу і велосипедні доріжки.збільшення лавочок.атракціонів для дітей.скрізь квітучо-зелено.
    Коли садили парк в Дубово він особисто вибивав цю землю та організував висадку дерев і т.д.
    Недостатки є у кожного.але як кажуть:"Люби Боже правду!"

    Liudmyla Suprunovska reply Катерина Савицька

    Вирвали з контексту 'нам так нормально"? Ці слова укр. чиновник взагалі немає права вимовляти, бо невідомо коли буде це "нормально". Таким відношенням лише викликає обурення людей. Та й це не робить йому честі (хоча про яку честь говорити)

    Liudmyla Suprunovska reply Катерина Савицька

    Катерина Савицька Як Ви чи я можемо підтримати Новачка? І я його вважаю непрофесійним (мала "щастя" спілкуватися з ним)

keyboard_arrow_up