Реконструкція майдану Незалежності: що планували 4 роки тому і які перспективи

Реконструкція майдану Незалежності: що планували 4 роки тому і які перспективи
Фото Андрія Грищука
  • Десятки років головна площа Хмельницького не бачила ремонту.

  • 2017 року її планували реконструювати.

  • За 4 роки чиновники навіть не замовили проєкт.

  • Встигли лише провести ремонт струменевим методом.

  • Результат обурив містян.

Головна площа Хмельницького — майдан Незалежності — є одним з головних осередків суспільного життя міста. Тут відбуваються різноманітні події — від акцій протесту до спортивних марафонів. Однак називати майдан обличчям Хмельницького не дуже й хочеться.

На площі майже немає благоустрою, фонтани не працюють, подеколи з порушенням ПДР паркуються авто, асфальтобетонне покриття зношене. А після сумнозвісного ремонту він, на думку деяких містян, став схожий на поверхню Марсу.

Що відомо про головну площу Хмельницького

На початку XIX століття на місці сучасного майдану Незалежності був пустир зі смітником. Серед будівель була лише будка собачника, який відловлював безпритульних тварин з вулиць Проскурова. Наприкінці XIX століття упорядкували Старий Бульвар, відомий зараз як вулиця Гагаріна. Разом з цим привели до ладу й пустир, і він став схожий на площу.

Відео дня

На той час головною площею міста був майдан навколо собору Різдва Богородиці, що розташований у центрі біля сучасного овочевого базару. Згодом осередок міського життя перемістився до сучасного скверу Шевченка. Тоді там був театр та бібліотека, а також планувалося будівництво собору, що не було зроблено через прихід більшовиків.

А вже після перейменування Проскурова у 1954 році головною площею міста став майдан. У той же період, 1950-ті роки, були зведені більшість будівель біля площі, зокрема Будинок Рад. 1967 року площу назвали іменем Володимира Леніна, а 1970 року йому ж встановили пам’ятник. Наприкінці 1980-років площа зазнала реконструкції, зокрема, були встановлені фонтани та змінено планування газонів.

1991 року площу Леніна перейменували на майдан Незалежності, 1992 року пам’ятник Леніну перенесли у сучасний парк Чекмана. 1999 року в міськраді вирішили чимось зайняти місце пам’ятника — це затягнулося на 12 років. 2011 року відкрили пам’ятник «Віра. Надія. Любов».

Що планують чиновники та що хочуть бачити хмельничани

2015 року в міськраді розповідали, що розуміють необхідність ремонту майдану Незалежності — вже на той час покриття було вкрите тріщинами.

— Ми розуміємо, що це центральна частина міста і свого роду обличчя Хмельницького. В ідеалі вона має бути вся вимощена плиткою. Та це дуже дорогий проєкт. А в місті й без того багато проблем, які потрібно вирішувати. Можливо, у бюджеті на наступний рік (2016 — прим. авт.) і передбачать кошти на реконструкцію майдану Незалежності, — розповів журналістам vsim.ua тодішній заступник міського голови Анатолій Нестерук.

У липні 2017 року чиновники провели громадські обговорення, де заслухали думки містян щодо реконструкції майдану. Більшість учасників заходу зійшлися на думці, що на площі мають залишитися фонтани, однак вони мають бути більш інтерактивними. Наприклад, облаштовані у «пішохідному» вигляді.

Громадські обговорення у липні 2017 року

Звучали також думки щодо збільшення кількості зелених насаджень, облаштування зон з новим функціональним призначенням, як от ковзанки або місця для скейтбордингу, заміни асфальтобетону на бруківку. Крім того, звучали пропозиції щодо встановлення арт-об’єктів (інсталяцій), але не у вигляді пам’ятників чи монументів.

Пропонували також облаштування парковки, однак ця ідея мала як прихильників, так і противників. Загалом паркування на майдані заборонене, проте час від часу водії це правило порушують, а патрульні реагувати на це не поспішають.

У лютому 2020 року ми запитували читачів, чи варто облаштувати парковку на майдані. Більшість, а саме 47,84% висловилися категорично проти. Ще 40,52% опитаних тоді вважали, що парковку варто зробити лише на частині майдану.

Як розповів журналістам vsim.ua начальник відділу з безпеки дорожньої інфраструктури департаменту інфраструктури Хмельницького Олександр Ковальчук, загальноукраїнською тенденцією є сприяння відмові від приватного транспорту. За словами чиновника, варто стимулювати людей більше користуватися громадським транспортом, пересідати на велосипеди та ходили пішки. Тому комунальники й не допускають використання майдану як парковки.

Що запропонували архітектори

Після громадських обговорень оголосили всеукраїнський архітектурний конкурс. За результатами обрали концепцію, за якою планували розробляти проєкт реконструкції майдану. Її розробив колектив архітекторів зі Львова.

Проєкт передбачає облаштування пішохідних фонтанів, через які вільно проходитимуть люди. Вони мають бути розміщені на місці старих. Місця для авто зі сторони Володимирської та Гагаріна запропонували облаштувати у вигляді екопарковок, тобто вони матимуть паркомісця у вигляді решіток з газоном. Зі сторони вулиці Соборної мають пролягати пішохідна та велодоріжка, при чому не прямі, а у вигляді хвилі.

Між Будинком Рад та Володимирською запропонували облаштувати простір для скейтерів. Безпосередньо перед Будинком Рад має бути розміщений простір для громадських заходів у вигляді півкола. Між фонтанами та пішохідною доріжкою запропонували облаштувати відпочинкову зону з деревами та лавками.

Що зробили після 2017 року

Коротко — майже нічого. Для реконструкції майдану потрібно виготовити проєктно-кошторисну документацію. З неї стане відомою, зокрема, вартість робіт. Однак станом на 2017 році зробили попередню оцінку реконструкції — близько 100 мільйонів гривень.

— Це відбувалося чотири роки тому, тоді орієнтовно будівельники казали, що воно десь може мати таку вартість орієнтовно. А може й буде і половина від того. Проєктно-кошторисної документації на то немає, але те, що це не буде 10 мільйонів і не буде 20 мільйонів, це 100%. Це будуть набагато більші гроші, — розповів журналістам vsim.ua заступник міського голови Хмельницького Василь Новачок.

Грошей на реконструкцію в міському бюджеті немає, і, судячи зі слів Василя Новачка, будуть не скоро:

— Звичайно, в такому вигляді він не залишиться, коли в бюджеті буде 100 мільйонів гривень, ми зробимо реконструкцію майдану і він буде гарний, і люди зможуть фоточки кидати з космосу, з квадрокоптера і бачити красивий. Є фінансовий ресурс у міському бюджеті, він такий, який він є, більшого його немає. І завдання чиновника — ефективно ним управляти, — зазначив заступник міського голови.

Ми вже розповідали вам про ремонт покриття майдану Незалежності, який викликав обурення хмельничан. Таким чином залатали тріщини, які роками були на головній площі міста. Зважаючи на бюджетну ситуацію, містяни бачитимуть майдан у такому вигляді ще не один рік.

На зображенні може бути: на відкритому повітрі
Фото Андрія Грищука
Тут і далі — візуалізації та схеми від львівських архітекторів. Зображення надані управлінням комунальної інфраструктури Хмельницького

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Tamara Stoudent

    Жах
  • Елена Максименко

    Щось пішло не так?!
  • Liubov Velychko

    Це майданчик для приземлення  інопланетних кораблів)))
  • Izabel Adam

    Жах

keyboard_arrow_up