Як захистити себе у транспорті і не заразитись: поради експерта

Як захистити себе у транспорті і не заразитись: поради експерта
Фото ілюстративне
  • З послабленням карантину життя багатьох стало активнішим.
  • Без громадського транспорту часто не впоратись.
  • Як вберегти себе, аби поїздка була безпечною, читайте далі.

Україна поступово виходить з карантину. В багатьох людей темп життя повертається до звичного режиму. Робота, закупи, необхідні поїздки та інші буденні справи, куди важко дістатись без громадського транспорту. У Хмельницькому вже більше двох тижнів курсують маршрутки, автобуси. Поновлюють сполучення й потяги. Як не заразитись в період пом’якшення карантину розповіла кореспондент з питань здоров’я «BBC» Рейчел Шраєр.

У потязі та автобусі

Як зазначає експерт, потенційний ризик заразитись у цьому виді транспорту залежить від того, наскільки він заповнений. Мова йде не лише про салон, а й про зупинки, час поїздки і ваш маршрут. Також є важливими такі фактори: як добре салон вимили і продезинфікували перед поїздкою, чи достатньо провітрюється або чи довгою є ваша дорога. 

Відео дня

"Коронавірус передається повітряно-крапельним шляхом, коли хворі чхають або кашляють, або через інфіковані поверхні. Вірусні частки можуть потрапити в організм через очі, ніс та рот або після дотику до забрудненого предмета. Тому варто триматися на відстані не менше двох метрів один від одного поза домом", - пише Рейчел Шраєр.

Ризик знижуться, коли в салоні мало пасажирів. Тому для поїздок краще обирати не годину-пік, користуватись бажано одним транспортом, з меншою кількістю пересадок і головне - уникати контакту з поверхнями. 

Читайте також: Послаблення карантину на Хмельниччині: що змінилося від 25 травня
 

Що радять пасажирам, аби захистити себе:

Як зазначає експерт, потрібно проаналізувати маршрут і при можливості обрати альтернативу - велосипед, авто чи пішки. Якщо ж варіантів немає, тому є поради, які можуть допомогти знизити ризик зараження:

  • уникайте годин-пік
  • обирайте менш завантажений маршрут з обмеженим числом пересадок
  • перед посадкою зачекайте, доки не вийдуть інші пасажири
  • дотримуйтесь дистанції у 2 метри, де це можливо
  • мийте руки щонайменше 20 секунд після поїздки
  • при можливості відвертайте обличчя від пасажирів, які поруч
  • носіть маску, адже вони слугують так званим бар'єром між носієм хвороби та оточенням.

Читайте також: Смертність та одужання від COVID-19 на Хмельниччині (ІНФОГРАФІКА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Ігор

    маячня. хіба що ви будете в скафандрі в маршрутці.
  • Мастер Автополив

    Очки строительные, респиратор, пакет и щиток. Защита 100%

    вася пупкин reply Мастер Автополив

    Что за пакет?

    Мастер Автополив reply вася пупкин

    Пакет прозрачный на голову, на респиратор и очки. В нем аккуратно прорезать дырочку для дыхания. Сверху щиток пластиковый. На пояс бутыль с антисептиком, омывать перчатки и щиток, не реже раз в 10 минут. Пакет к шее примотать малярной лентой.

    вася пупкин reply Мастер Автополив

    Теперь понятно.  Спасибо за объяснения.

    Но это не 100% к сожалению. А вот баллон высокого давления со сжатым воздухом, как у аквалангистов, плюс маска ихняя же, может повысить этот показатель до 100%

    Мастер Автополив reply вася пупкин

    Это дешевый и доступный вариант для зубожилого коронопараноика.
  • Олександр Кухар

    Ніяк
  • Ira Movchaniuk

    спойлер - ніяк)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:10 Вербна неділя 2024: традиції та заборони 17:20 На Хмельниччині попрощались з п’ятьма захисниками. Історії Героїв 16:30 На Хмельниччині військові та чиновники обговорили питання мобілізації 15:44 На Хмельниччині чоловік підпалив будинок разом із братом. Його засудили Від читача 07:27 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у конференції під егідою Асоціації інтервенційних кардіологів України 14:50 Капелан з Хмельниччини отримав нагрудний знак Головнокомандувача ЗСУ 14:01 На Хмельниччині засудили водія, який пропонував патрульним хабар 13:11 За 2024 рік на Хмельниччині у ДТП з мотоциклами загинули та травмувалися 17 осіб 12:24 На Шепетівщині насмерть переїхали чоловіка, який лежав на дорозі, – поліція 11:38 На Хмельниччині відкрили меморіальні дошки чотирьом захисникам 10:46 У Хмельницькому водій влетів в автівку і втік з місця аварії 09:58 На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який кривдив дружину в присутності дітей 09:11 Їхав п’яний і без номерних знаків: на проспекті Миру затримали водія
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up