Які зміни чекають на парки і сквери Хмельницького

Які зміни чекають на парки і сквери Хмельницького
Перше фото — колесо огляду в парку Чекмана, друге — візуалізація парку «Подільський», третє — парк Чекмана
  • В управлінні ЖКГ планують реконструювати три парки міста.

  • У парку Чекмана хочуть відновити роботу «чортового колеса».

  • Наступного року має з’явитися зона відпочинку на Озерній.

  • У сквері Шевченка планують завершити будівництво туалету.

Три парки Хмельницького — Чекмана, Молодіжний та Подільський — можуть зазнати суттєвих оновлень. А на Озерній вже розпочали облаштування зони відпочинку. Закінчити мають наступного року, однак на заваді цьому може стати нестача грошей. Ми дізналися про заплановані зміни та їхні деталі. Читайте про все це далі.

Парк імені Чекмана

Наступного 2020 року в парку Чекмана планують розпочати реконструкцію недіючого колеса огляду. Проект на ці роботи вже виготовлений та проходить експертизи. Про це журналістам vsim.ua розповів начальник управління житлово-комунального господарства Василь Новачок. Згідно з проектом, атракціон для хмельничан обійдеться міському бюджету у понад 4 мільйони гривень. Зараз саме шукають підрядника, який усе це зробить. Василь Новачок розповів, що виготовлення нового аналогічного колеса коштує 10 мільйонів гривень.

Начальник управління розповів, що є різні бачення щодо місця розміщення реконструйованого колеса. Перенести атракціон можливо, але недоцільно. Адже для перенесення колесо потрібно розбирати, в новому місці заливати фундамент та знову збирати. І все це може коштувати стільки, скільки й нове колесо. Тому воно залишиться на тому ж місці. Існуючий фундамент підсилять, а також використають металеву основу самого колеса.

Відео дня

— Якщо робити нове колесо, то є питання, чи варто робити колесо такого ж типу. Те, яке реконструюватиметься, має бути діаметром 27,5 метра. Якщо говорити про колеса більшого діаметру, 50 чи 70 метрів, то воно може коштувати 30—50 мільйонів. І бюджет, звичайно, таких коштів не потягне. Чи захоче інвестор вкладати такі великі кошти і коли він поверне їх, також є питання. Якщо говорити про те, щоб колесо огляду було в місті Хмельницькому, то все ж таки варто говорити про відновлення і ремонт цього. Якщо говорити про щось велике, нове і в іншому місці, то я не знаю, коли міський бюджет зможе потягнути такі кошти, — пояснив Василь Новачок.

Вже другий рік триває розробка проекту реконструкції парку Чекмана. За словами Василя Новачка, займається цим громадська організація «Територія 109» зі Львова. Василь Новачок розповідає, що зараз проектанти усувають недоліки проекту, на які вказали в обласному управлінні екології. Лише після цього можна буде планувати роботи з реконструкції парку. За словами Василя Новачка, такі роботи в об’єктах природно-заповідного фонду потрібно проводити тільки згідно проекту. Малоймовірно, що наступного року почнуть будь-які роботи. За словами Василя Новачка, бюджет розвитку Хмельницького 2020 року вдвічі менший, ніж у 2019-му.

— Але попри це роботи у парку Чекмана будуть проводитися. Ми далі будемо ремонтувати дитячий майданчик, який розташований біля білого містка. Цього року роботи виконані частково на суму 1,5 мільйона гривень. Ми зробили штучне покриття, гойдалки, атракціони для дітей з інвалідністю. Наступного року ми продовжимо його реконструкцію. Місце велике, площа велика. І за один рік його зробити бюджету буде важко, — сказав Василь Новачок.

Зона відпочинку на Озерній

Зелена зона навколо озера в мікрорайоні Озерна приваблює багатьох хмельничан. Тут і рибалять, і вигулюють собак, і просто відпочивають. Разом з тим це місце занедбане. Сміття, сліди від вогнищ, зарослі пішохідні доріжки, потрісканий асфальт — таким бачили це місце журналісти vsim.ua восени минулого року.

Про те, щоб облаштувати тут зону відпочинку, йшла мова ще принаймні у 2016 році. Це планували зробити чиновники, цього хотіли й хмельничани, які розміщували та підписували петиції. І от у 2019 році справа таки зрушила з місця.

— Зелена зона біля озера занедбана, поросла різними дикорослими рослинами та очеретом. Там стихійно відпочивають люди. На жаль, це місце дуже закидають сміттям і не прибирають після того відпочинку. Ми маємо там триразове прибирання території комунальним підприємством «Зеленбуд». Але цього мабуть, буде недостатньо. Як таких нормальних пішохідних доріжок там не було, були якість частково зруйновані асфальтні, освітлення не було взагалі, — розповів Василь Новачок.

За словами начальника управління ЖКГ, проект на облаштування зони відпочинку виготовили ще 2017 року. Цього року його відкоригували та оголосили тендер, аби знайти виконавця. Переможцем визнали ТОВ «Архітектоніка» з Хмельницького. За даними системи електронних закупівель «ProZorro», фірма облаштує зону відпочинку за майже 5,7 мільйона гривень.

Василь Новачок розповів, що роботи розпочали цього року. На них вже виділили 1 мільйон гривень. За ці гроші підрядник майже повністю облаштував пішохідну доріжку біля озера зі сторони вулиці Озерної. Наступного року роботи продовжать та планують витратити на це ще 2 мільйони гривень. Коли завершать облаштування зони відпочинку, наразі невідомо. За словами Василя Новачка, все залежить від фінансування. На сторінці тендеру в системі «ProZorro» вказано, що закінчити все мають до 31 серпня 2020 року.

За словами Василя Новачка, пішохідна доріжка шириною 2,5 метра майже повністю оточуватиме озеро. Крім того, тут встановлять LED-світильники, лавки та урни. Передбачили також можливість облаштування велосипедної доріжки, однак поки це не планується.

Парк «Подільський»

Влітку цього року активісти громадської ініціативи «Proprostir» взялися за розробку концепції парку «Подільський». Він розташований на розі Львівського шосе та вулиці Західно-Окружної. Для хмельничан проводили громадські обговорення, аби дізнатися, яким вони хочуть бачити парк. За результатами обговорень розробили візуалізації, з яких можна приблизно зрозуміти, що буде у парку «Подільський». Однак остаточну відповідь на це питання можна буде дізнатися лише після виготовлення проекту. Його управління ЖКГ ще не замовляло.

Візуалізація проекту парку «Подільський» від ініціативи «Proprotir» за результатами громадського обговорення

— Поки що ми у базовому бюджеті нічого не передбачаємо на парк Подільський. Після передпроектних пропозицій має бути замовлення проекту вже безпосередньо з розрахунками кошторисів на виконання всіх тих робіт. Але, як я вже казав, бюджет наступного року невеличкий. І влазити в той об’єкт, який може стати довгобудом, думаю, що не варто, — розповів Василь Новачок.

Парк «Молодіжний»

А от проект реконструкції парку «Молодіжний» вже почали виготовляти. За словами Василя Новачка, до кінця цього року він має пройти складну процедуру оцінки впливу на довкілля. Після цього виділять гроші на завершення розробки проекту. Якщо будуть фінансові можливості, саму реконструкцію розпочнуть 2021 року.

Візуалізації можливого майбутнього оновлення парку розробили активісти «Proprostir». Переглянути це можна на зображенні та за посиланням.

Візуалізація проекту парку «Молодіжний» від ініціативи «Proprostir». Більше за посиланням

Сквер Шевченка

У сквері імені Шевченка триває будівництво туалету. Виконує роботи приватне підприємство «Моноліт-Буд». Міському бюджету вбиральня має обійтися у понад 2,59 мільйона гривень. Завершити роботи мають до кінця 2020 року.

Однак чи дійсно все завершать вчасно, наразі невідомо. За словами Василя Новачка, все залежить знову ж таки від фінансування. На одній з весняних сесій міськради вирішуватимуть, чи виділяти додаткові кошти для будівництва туалету.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up