З 16 липня штрафуватимуть за порушення мовного законодавства, – Кремінь

З 16 липня штрафуватимуть за порушення мовного законодавства, – Кремінь
  • За відмову, до прикладу, обслуговувати в закладах чи магазинах українською вже від сьогодні, 16 липня, можуть оштрафувати.
  • Який розмір штрафу передбачено, хто штрафуватиме, як і куди можна подати скаргу? 

Незважаючи на війну багато чиновників, політиків та навіть обслуговуючого персоналу в закладах чи магазинах досі не бажають переходити на українську мову. Однак, вже від сьогодні,16 липня, в Україні почнуть діяти дві частини окремої статті мовного закону. Тож, тепер за порушення мовного законодавства будуть накладати штрафи.

Про це 24 каналу розповів мовний омбудсмен Тарас Кремінь. Він наголосив, що закон не стосується російської мови в побуті. Це стосується лише мови офіційного спілкування, публічних заходів тощо, зокрема інформування очільниками держустанов про подій на фронті чи ситуацію в регіонах.

“Тоді це 100% має бути державна мова. Але досі є міські голови чи керівники ОВА, які продовжують інформувати про обстріли, наслідки ударів та інші події, російською мовою” – зазначає мовний омбудсмен.

Відео дня

Тарас Кремінь зауважив, що з 16 липня, відповідно до набуття змін про адмінправопорушення, вони будуть мати право штрафувати за порушення мовного законодавства всіх – чи це директор школи, чи чиновник, чи журналіст, чи представник сфери обслуговування.

"Місцева влада повинна бути активнішою і дієвою, і ті зауваження, які надходять з боку українців, повинні бути виконані. Бо такий закон і вимога часу, особливо воєнного стану", – додав він.

Накладати штрафи на порушників мають право Уповноважений з захисту держави та три його заступники. Кремінь зазначив, що з 16 липня попереджувати більше не будуть. Кошти за ці штрафи надходитимуть до місцевих бюджетів.

“Процедура проста – факт фіксується, складається і так само, як сплачуються штрафи, наприклад за порушення на дорогах, так само накладається штраф за мовні порушення. Він може бути оскаржений у суді”, – пояснив Кремінь.

Отож, за відмову переходити на українську каратимуть гривнею. Далі наводимо вам кілька безперечно цікавих прикладів зі сторінки в Інстаграм львів'янки Христини Жук, які вона зібрала про обслуговування в Україні російською:

 

Як зафіксувати мовне правопорушення якщо потрапили в ситуацію з прикладів? Для того, щоб накласти штраф про те, що людина порушила мовний закон, має бути реальний доказ. 

Розмір штрафу складатиме від 3 400 до 8 500 гривень, якщо порушення буде виявлено вперше. За повторне мовне порушення накладатиметься штраф вже у розмірі від 8 500 до 11 900 гривень. Протокол будуть вручати безпосередньо порушнику, де буде зазначено місце, де і як він може сплатити штраф.

Кремінь про штрафи за російську мову та злочини окупантів:

До слова, з початку повномасштабної війни настрої значної частини українців змінилися. Так, майже 80% населення почали більше говорити українською мовою. З них 78% українців більше не бажають говорити мовою окупантів.

Нагадаємо, з у липні всі товари та інтернет-сайти також повинні перейти на українську мову. Відсутність українськомовної версії інформаційного інтернет-ресурсу після 16 липня 2022 року буде означати свідоме порушення вимог закону про державну мову. За це також штрафуватимуть. 

Нагадаємо, що 15 квітня міська рада заборонила російськомовний контент у Хмельницькому. 

Ми також повідомляли про мовний конфлікт, який цієї неділі, ще до прийняття рішення радою, спалахнув на блошиному ринку у парку Франка.

Довідка: 16 липня – символічна дата. Саме цього дня 1990 року Верховна Рада УРСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України, що стала основою Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року. Крім того, 16 липня 2019 року набув чинності сам мовний закон, а того ж дня 2021 року розпочався новий етап втілення норм цього закону, що забезпечили збільшення присутності державної мови у публічному просторі.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • Es fero

    я народилась в Хм=му. розмовляю суржиком. ну шо я можу зробити! Ігор

    короче...нам би єднатись а не прирікатись. реально люди...

    IGOR reply Es fero

    Вот именно! Но если посмотреть на предмет статьи, то это разве про объединение? Никогда не было языковой проблемы, пока не вмешалась политика зарабатывания баллов на разделяющих общество вопросах.  Одни люди говорили на украинском, другие на русском, все прекрасно друг друга понимали и не было никогда никаких проблем. Но если уже доходить до крайности, то человек, когда говорит кому-то: "вчіть державну мову", или "розмовляйте українською", то в этом случае просто обязан знать сам. Иначе это выглядит смешно и нелепо. Я же, русскоязычный человек, выучил украинским на достаточном уровне, так в чём проблема украиноязычному выучить украинский?! Я не имею вообще никаких претензий к людям, которые говорят на суржике, пожалуйста, но только в том случае, если этот человек не рассказывает, на каком языке должен говорить я. А якщо людина вимагає українську, то я маю право вимагати її так само від неї. По-моему честно, логично и справедливо.
  • IGOR

    А коли люди через слово вимовляють російські слова на український манер, це буде вважатися українською мовою, чи за це також буде штраф? Чи письмо з такою кількістю помилок, що складається враження ніби люди в школі не вчилися взагалі. Тільки з зображень вище, від людей, які хочуть обслуговування українською: "нерозумію", "на російській", "прийдеться"... Якщо людина хоче від оточуючих спілкування українською, то як мінімум сама має її знати перед тим, як виставляти вимоги...
  • Читач33

    А коли корупціонерів штрафуватимуть???всіх цих україномовних депутатів, що вишиванки повдягали і торгують гуманітарною допомогою, що понавезли авто по пільговому закону і т д.  і т.п ...може треба в іншого боку нарешті почати?
  • Es fero

    хочу додати що так гарно по-українськи розмовляють російськомовні люди - ще не всі в нас розмовляють. вчителі так. учні молодших класів дітки в садочку. а ми більш "шо"каєм і "га"каєм і змішуємо слова російські на українське звучання. Вчилась я давно з дівчиною з Сум, то так гарно як вона розмовляла по-укр - не розмовляв майже ніхто. всі слова рівно чисто. в мене то через слово  - шо, пашлі, кофе з молоком

    . шо за кофе да? отак ми говорим. чорт зна яка мова

keyboard_arrow_up