«Зі сторони Білорусі просунуться ДРГ»: черговий фейк про війну поширюють у Хмельницькому

«Зі сторони Білорусі просунуться ДРГ»: черговий фейк про війну поширюють у Хмельницькому
Ілюстративне фото
  • Попереджають про вторгнення з боку північного сусіда та ракетні удари по всій країні.

  • Цю інформацію в Україні поширюють понад місяць.

У соцмережах, зокрема й серед хмельничан, поширюють черговий фейк про війну в Україні. У повідомленні йдеться, що протягом двох-трьох днів потрібно обов’язково реагувати на сигнали повітряної тривоги та спускатися в укриття.

Крім того, у повідомленні зазначається, що завтра о 04:00 можливий повномасштабний наступ, а диверсійно-розвідувальні групи просунуться на 15-20 кілометрів вглиб території України для відволікання військ. Також йдеться про те, що будуть здійснюватися ракетні та авіаційні удари по об’єктах інфраструктури всієї країни. В кінці повідомлення додається, що «це нам на укр. залізницю прийшло».

Відео дня

Це повідомлення має типові ознаки фейку, зокрема:

З допомогою пошуку в Google журналісту vsim.ua вдалося з’ясувати, що вперше таке повідомлення опублікував вінницький сайт «Nа Парижі» 25 травня. У тексті зазначено, що інформація отримана від «з власних джерел у ЗСУ». Надалі схоже за змістом повідомлення поширювалося на інших сайтах та у соцмережах. А у Кременчуці Полтавської області його спростовував голова районної військової адміністрації.

Скріншот із сайту «Nа Парижі»

Журналіст vsim.ua звернувся з приводу цього повідомлення до Хмельницької обласної військової адміністрації, але відповіді поки не отримав. Вона буде додана до цього матеріалу, щойно в адміністрації нададуть коментар.

Нагадаємо, що фейки подібного типу хмельничани поширювали у соцмережах неодноразово. Про це більше у матеріалах:

Всі ці випади об’єднують спільні ознаки, які перелічені в цьому матеріалі вище. Частина випадків стосується війни у період після 24 лютого, частина — інших тем, як от злочинів чи здоров’я.

Додамо також, що у Збройних силах та владі радять реагувати на сигнали тривоги завжди, а не у певні дати чи час, адже загроза ракетного удару є постійно на всій території країни.

Читайте також: Яким джерелам інформації довіряти під час війни та як розпізнавати фейки

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валентина Кміта

    зовсім подуріли ці фейкомети.в вінниці кошмарят тим,що у нас по вулицям їздят танки.ну який дурень поведеться на цю херню? пішли всі фейкомети в дупу і там здохніть.ми гризти будемо ворогів,так шо заткніться . наші Воїни самі кращі в світі і Перемога буде за нами!

keyboard_arrow_up