Шиншилову ферму тримає сім’я на Летичівщині: як доглядає, за скільки продає (ФОТО+ВІДЕО)

Шиншилову ферму тримає сім’я на Летичівщині: як доглядає, за скільки продає (ФОТО+ВІДЕО)
  • Світлана та Роман Єфименки мають 250 шиншил.

  • Трьох порід - Датський стандарт, Сірий стандарт і Чорний оксамит.

  • Ці гризуни розумні, ручні, рухливі та не мають запаху.

  • Як вони проживають на Хмельниччині та які умови треба створити, або їм було комфортно читайте у матеріалі.

Сім’я Єфименків чотири роки розводить шиншил у Лісогірці на Летичівщині. Вони створили справжню ферму з 250 гризунами. Серед них є 20 сімей, яких продають для розплоду.

— Сім’я складається з 4 самок і 1 самця. Одні приїжджають і кажуть “Ти знаєш чотири дружини та жодної тещі”, - говорить Роман.

Відео дня

Ціна шиншил

Якщо ви хочете купити шиншилу, як домашнього улюбленця, потрібна заплатити 500 гривень. Якщо хочете створити таку ж ферму та зробити з цього бізнес, ціна зросте до сотень доларів. 

У Єфименків шиншили трьох порід - Датський стандарт, Сірий стандарт і Чорний оксамит. Їх купували у різних розплідниках й слідкують, аби різні породи між собою не схрещувались. Для цього кожен гризун має свою клітку та паспорт. 

— 500 гривень коштує молоденька шиншила. Це якщо купуєте 3-4 місячну для себе, як улюбленця. Якщо хочете займатися професійно, для цього ми вам можемо зібрати цілу сім’ю з гарних, відібраних самочок і найкращим самцем - це 500 доларів, - розповідає Роман.

Сім’я шиншил має спеціальну клітку для 4 самок і 1 самця. Вона розділена на кімнати, з яких самки не можуть виходити. 

Такий розмір клітки для однієї сім'ї

— На шиї в самочки є колечко, трохи більшого діаметра за вихід, вона не може вилізти, а самець може зайти куди йому треба. Так він заходить до кожної самочки. А вона кожна сидить у своїй “квартирці”. Потім, коли вона народжує, ще тиждень відкрита “квартира”, а самець покриває самочку, потім закривається. Закривається, щоб малі не вилізли. Тому що маленьке може вилізти і залізти до другої самки. Воно починає шукати в неї молоко і бувають такі випадки, що вона вбиває їх. А от самець ніякої шкоди малюкам не завдає, - говорить Роман.

Народжуються малюки зрячими, а через пів години вони вже бігають по клітці. Приводити потомство самки можуть раз на 112 днів. За рік виходить два, рідше три, рази.

Покупці є майже з усієї України. Останні сім‘ї поїхали в Кіровоградську, Чернівецьку області та Київ. Частіше купують шиншил одразу з кліткою. Їх Роман робить власноруч. 

На догляд за фермою Роман витрачає годину на день - роздає корм, підливає воду та роздає смаколики. Раз на тиждень робить генеральне прибирання.

—  Ми для цього виділяємо пів дня. Ми повністю міняємо підстілку, міняємо воду, годівнички чистимо, купаємо їх. В кожної є купалочка своя Там є пісок спеціальний, в якому вони миються та вичісують хутро, - розповідає Роман. 

Ми побували на фермі в останній день, перед генеральним прибиранням - неприємного запаху від кліток і гризунів не було. 

Спочатку усі гризуни мали імена. Та, через постійне поповнення, вже їх не називають та стараються не прив’язуватись, як до улюбленців. Якогось одного не виділяють, можуть продати кожного, якщо його обере покупець. 

— У нас всі були - Долар, Горбачов, Зірка, Мажор. У нас був чорний, дуже гарний, ми його зважили, він був 777 грамів - три сімки. Ну, напросилося йому “Мажор”. Його продали вже. Він був у сім’ї. Так і з сім’єю і продали. Найважливіше, що інтелект шиншили на рівні собаки, кота. Це не хом’ячок. Вона буде з вами грати у хованки, вона сама відчиняє клітку. От як не зачиниш, вона однаково відчинить. А є такі, що відчиняють і тікають. Я заходжу, він бачить і одразу ховається до себе. Та й взагалі, вони не агресивні, не викликають алергії, не линяють, грайливі, їм добре в домашніх умовах, - розповідає чоловік.

У дикій природі шиншили живуть до 10 років, в домашніх умовах - до 20. Вони можуть розмножуватися до 12-15 років.

Із Чилі перших шиншил в інші країни завезли для того, щоб їх розводити, а з хутра робити шуби. Чоловік розповідає, вони їх лише продають.

— В нас хутрова, але ми не займаємось хутром, ми шиншил вирощуємо і продаємо сім’ями. Вони набагато дорожчі, ніж декоративні. Декоративні можуть бути різних кольорів, а ці - ні. В природі є тільки один окрас - це світло сірий, вони живуть в горах, а все інше -  це вже штучно виведені, - каже Роман. 

Про шиншилове хутро

Довжина тіла шиншили 22-40 сантиметрів, хвіст -  ще 7-20 сантиметрів. Самки зазвичай більші за самців. У домашніх умовах можуть важити до 800 грамів. У них найгустіша шерсть. Волосяний покрив густий та м'який, з однієї цибулини може рости до 60 волосків. Вони є і рекордсменами по щільності хутра - на одному квадратному сантиметрі шкіри ростуть понад 25 000 волосків. Дика довгохвоста шиншила занесена до Міжнародної Червоної Книги як вид, що знаходиться на межі зникнення.  

Перший почав розводити шиншили американець Матіас Ф. Чепмен. У 1919 році він шукав тоді ще рідкісні дикі шиншили разом з  23 мисливцями. За 3 роки їм вдалося зловити 11 шиншил. Через 2 роки, Чепмен отримав дозвіл уряду Чилі та вивіз їх. Цих тварин віднесли до хутрових звірів, що штучно розводилися. В 50-тих роках шиншилові ферми існували в більшості розвинених країн. З початку 90 років їх почали тримати, як домашніх тварин. 

Хутро шиншил настільки щільне, що в ньому не можуть мешкати паразити. У них відсутні потові та сальні залози. Тварина не може триматися на воді, тому звикла купатися  у вулканічному попелі та дрібному піску. Тому в домашніх умовах треба забезпечити можливість приймати пісочні ванни.

Аби улюбленцю було комфортно, клітка має бути простора, не менше 50 на 50 сантиметрів з поїлкою, місткістю для пісочних ванн і поличкою, на якій звірята могли б відпочивати. А для того, аби самка могла ховати потомство, треба передбачити місце для будиночка.

Популярність цього хутра на початку XX століття, привела до майже повного знищення шиншил в дикій природі. У 1910 році, між Чилі, Перу, Болівією та Аргентиною, була перша міжнародна спроба заборонити комерційне полювання на шиншил. Проте, це призвело до зростання цін та, навпаки, зменшення їх кількості. Сьогодні чисельність диких шиншил поволі відновлюється, хоча цей вид все ще знаходиться під загрозою.

Шуба з шиншилового хутра може коштувати до 200 000 гривень. На один виріб потрібно близько 170 тварин. Розводити хутрові тварини заборонено, або поступово припиняють в Німеччині, Чехії, Австрії, Норвегії та Бельгії. Із 2016 року у Сан-Франциско заборонено й продавати хутро. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up