Морози, хуртовини та ожеледь: якою буде погода в грудні на Хмельниччині

Морози, хуртовини та ожеледь: якою буде погода в грудні на Хмельниччині

Синоптики дали перші прогнози на грудень та розповіли чого очікувати хмельничанам. 

У четвер, 1 грудня, офіційно розпочалась найсуворіша зима в історії України. Попри відключення світла та подекуди тепла чимало хмельничан сподівається, що цьогорічна зима буде теплою та малосніжною. А що ж обіцяють синоптики? Дібрали для вас приблизний прогноз на найближчий місяць на основі даних Укргідрометцентру, іноземних ресурсів Gismeteo і Wisemeteo та народних синоптиків. Тож яким буде грудень на Хмельниччині?

Прогноз від Укргідрометцентру

В Українському гідрометцентрі кажуть, що цьогорічний грудень буде теплим. Так, середня місячна температура передбачається від -3 до +2 градусів, а це у західних областях на 1-1.5 градуси вище за норму.

Місячна кількість опадів у грудні очікується від 34 до 78 міліметрів. Середня місячна температура повітря на Хмельниччині становитиме -1-5 морозу. 

Відео дня

Абсолютний мінімум температури повітря становить -24-32 морозу, у східних, північно-східних та Чернівецькій областях місцями -33-35, у Львівській та Івано-Франківській областях до -36-38 морозу, на Закарпатті та півдні країни місцями -17-23 морозу. А от абсолютний максимум – +10+18 тепла, на Прикарпатті та півдні країни до +20.

На більшій частині території країни очікується сніговий покрив. У грудні відмічені сильний вітер, хуртовини, налипання мокрого снігу, під час відлиг – тумани та ожеледь.

Прогноз від Станіслава Щедріна

Народний синоптик Станіслав Щедрін розповів для ТСН.ua, що грудень, як і зазвичай, буде найтеплішим місяцем зими. Він пройде з невеликими морозами та з великою кількістю дощів та мокрого снігу. 

За його словами, у першу декаду грудня слід очікувати невеликих морозів в межах від -2 до -14 градусів ночами та -5+2 вдень. 

— У виняткові дні прийде невеликий та помірний сніг, на півдні з дощем, а от вже друга та перша половина третьої декади грудня повинна бути відносно сильно теплою - майже по всій країні температура коливатиметься в межах від -1 до +6 вночі та до +4+8 градусів вдень, — підклеслює Щедрін..

Він також додає, що в грудні очікується багато опадів у вигляді дощу та мокрого снігу.

Ближче до Нового року температура дещо може впасти, однак несильно - десь до +2-4 ночами і до +3-3 вдень, можливий мокрий сніг, — підсумовує прогноз синоптик. 

Погодні ресурси

Прогноз погоди на грудень на двох іноземних сайтах дещо відрізняється. Зарубіжний ресурс Wisemeteo обіцяє на Хмельниччині теплий і малосніжний грудень з частими "плюсовими" температурами.

На українському сайті Gismeteo прогноз показує більше снігу в грудні та частіші мінусові температури. Подекуди сніг з дощем та мороз до -10. Хоча прогнозують і чимало сонячних днів. 

Сходяться прогнози в тому, що грудень буде хмарним, але ясними днями, а також в тому, що Новий Рік 2023 ймовірно зустрічатимемо з мокрим снігом і без особливих морозів. Та погода — річ примхлива, тож ближче до січня ситуація може змінитися. 

Погода 1 грудня по Україні

У перший день зими очікують хмарну погоду з проясненнями. Опадів 1 грудня не передбачають. 

У західних та північних областях на дорогах подекуди ожеледиця. Вітер східний, 5-10 метрів на секунду, на сході країни місцями пориви 15-20 метрів за секунду. Про це повідомляє Укргідрометцентр

Температура у більшості районів північної частини вночі -6-11 морозу, на Житомирщині, Київщині та Вінниччині місцями -14-16, вдень 0-5 морозу. На решті території вночі -1-6 морозу, вдень від -2 морозу до +3 тепла, в Криму +7-12 тепла.

Також синоптики передбачають з 1 грудня на річках басейнів Верхнього, Середнього Дніпра, Прип'яті, Десни та Сіверського Дінця появу і подальше посилення льодових явищ у вигляді заберегів, шугоходу, на окремих ділянках річок — встановлення льодоставу при цьому можливе формування зажорів з різким коливанням рівнів води. Рівень — зелений, тож небезпеки для населення ці явища не несуть.

Погода 1 грудня по Хмельниччині

На Хмельниччині цього дня за прогнозом обласного гідрометцентру буде марно з проясненнями.  На дорогах слід очікувати місцями ожеледиці.

Вітер північно-східний від 5 до 10 метрів за секунду. Температура повітря: вночі -3-8 морозу, вдень від -4 морозу до +1 тепла.

Нагадаємо, раніше ми писали чи буде зима 2022-2023 суворою. Дізнавайтесь прогнози погоди щодо того чи слід очікувати лютих морозів наприкінці 2022 — на початку 2023 року у матеріалі Чи буде зима-2023 суворою: синоптики зробили перші прогнози

Також перший місяць зими відзначиться кількома магнітними бурями різної потужності, які вплинуть на психологічне та фізичне самопочуття людей. Метеозалежним людям ці періоди пережити важко, але є поради, які допоможуть уникнути негативного впливу сонячних спалахів. Коли будуть магнітні бурі та як від них вберегтися читайте в матеріалі Магнітні бурі у грудні 2022: календар небезпечних дат

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Віктор Степанюк

    Вони на три дні не можуть сказати а тут на цілий місяць

keyboard_arrow_up