Чому багато хмельничан проігнорували вибори: пояснюють експерти

Чому багато хмельничан проігнорували вибори: пояснюють експерти
  • У неділю проголосували менше половини мешканців області.

  • Така явка є помітно нижчою, ніж у 2015 році.

  • Шість експертів назвали причини ігнорування виборів.

За попередніми даними, на місцеві вибори 25 жовтня прийшли в середньому лише 2 із 5 мешканців області, які мали право голосу, або 40,6%. Це помітно менше за той же показник на місцевих виборах 2015 року. Тоді проголосував кожен другий виборець або 50,8%.

У цілому по Україні явка на цьогорічних виборах склала 36,99%. Це також менше, ніж у 2015-му (46,61%). Найменший показник участі цього року в південних та східних областях, найбільший — у західних. Найменша явка у Донецькій області — 31,7%, найбільша у Тернопільській — 44,8%.

Журналісти vsim.ua вирішили розібратися, чому в Україні загалом та на Хмельниччині зокрема така низька явка. Ми поспілкувалися з кількома експертами — з Хмельницького та інших міст — та запитали їхню думку про цьогорічну виборчу активність.

Відео дня

Олег Черненко, представник руху «Чесно»

Олег Черненко однією з причин низької явки вважає пандемію коронавірусу. Інші причини, на його думку, полягають в особливостях виборчих кампаній партій:

— У програмах партій мало змісту, тобто умовно це «Скаржинці — це ти». Змісту тут небагато. Відповідно, немає зрозумілих для виборців причин, чому вони мають іти на вибори. Крім того, на мій суб’єктивний погляд, значна частина партій почала працювати з виборцями перед самими виборами. Ми бачимо, що політичні сили та їхні представники, які набирають багато голосів, працюють з мешканцями ще задовго до виборів, — розповів Олег Черненко у коментарі журналістам vsim.ua.

Богдан Петренко, політолог Українського інституту дослідження екстремізму

Політолог Богдан Петренко назвав кілька причин низької явки. Перша із них — люди недооцінюють важливість місцевої влади.

— Попри процеси децентралізації, в людей все ще існує тверде переконання, що саме центральні органи (парламент, президент і уряд) вирішуються всі основні проблеми. Тому зацікавленість у місцевих виборах завжди була низькою. Люди не вважають, що їхнє голосування здатне вирішити важливі для них проблеми. І часто виборці навіть не знають, які політичні процеси відбуваються у їхньому населеному пункті.

Ще одна причина, на думку політолога — розчарування людей у виборчих результатах 2019 року, а саме співвідношення завищених сподівань і практичних результатів, призвело до значної демобілізації виборця. Богдан Петренко вважає, що люди зневірились, а тому не прийшли на дільниці.

Третя причина, названа політологом, — пандемія COVID-19, яка охопила Україну:

— Зростання кількості захворювань, яке спостерігається останнім часом, стало вагомою причиною для частини українців не йти на виборчі дільниці. Тим більше, що місцеві органи влади не є чимось важливим для більшості, — зазначив Богдан Петренко.

Марина Багрова, член правління міжнародної спілки «Інститут національної політики»

Марина Багрова вважає, що українців влаштовує місцева влада, якщо вони не прийшли на вибори:

— Однією з основних причин низької явки виборців на місцевих виборах є стійко вироблений феномен ставлення до місцевої влади, іменований «соціальним смиренням». Цей феномен означає, що, з одного боку, мовчазну більшість потенційних виборців, які могли б взяти участь у місцевих виборах, але не прийшли на виборчі дільниці проголосувати, влаштовують представники чинної місцевої влади. З іншого боку, більш активна, але менш чисельна частина виборців, які проголосували за збереження при владі представників чинної влади, також, активним чином, шляхом голосування, підтвердила, що її влаштовує діюча місцева влада, — розповіла експертка у коментарі журналістам vsim.ua.

Марина Багрова пояснила, що феномен «соціальне смирення» виникає тоді, коли політичним силам, які прагнуть до влади, нічого показати виборцю більш значущого, ніж те, що показує діюча влада. Мова йде не тільки про способи вирішення соціальних і побутових проблем, а й про плани розвитку міст, створення сприятливих умов для бізнесу і розвитку сучасних технологій. На думку експертки, в Україні відзначається криза політичної думки.

Олександр Хмелевський, кандидат економічних наук

Серед причин низької явки на виборах кандидат економічних наук та незалежний експерт Олександр Хмелевський назвав пандемію коронавірусу. Проте важливішою причиною, на його думку, є ставлення до виборів у цілому.

— Більш вагомим є розчарування в політичній системі та виборах загалом. Люди переконалися в тому, що вибори лише погіршують ситуацію в країні. Кандидати їх постійно обдурюють, обіцяють різні блага під час виборів, а після них займаються лише власним збагаченням. Ніхто з них не переймається проблемами простих людей. Жодна з політичних сил не запропонувала радикальні зміни в країні, які б мали покращити долю народу, — розповів експерт.

Андрій Мартинов, провідний науковий співробітник Інституту історії України

На думку Андрія Мартинова, однією з причин низької явки є низька якість роботи агітаторів. Експерт вважає, що пандемія завадила їм вдатися до технології «від дверей до дверей». Ще одна причина полягає у розчаруванні виборців:

— Більшості виборців розчаровані в теперішньому політичному порядку денному. При цьому авральна роздача «плюшок» виборцям у вигляді скверів, косметичних ремонтів і так далі не може замінити позитивного образу найближчого майбутнього, — розповів Андрій Мартинов.

Третя причина, на думку експерта, — люди не довіряють здатності влади запобігти поширенню коронавірусу на виборчих дільницях.

Лідія Смола, політичний аналітик

Доктор політичних наук та політичний аналітик Лідія Смола назвала кілька причин низької явки. Перша з них — це розчарування виборців в існуючих політичних силах. На її думку, на вибори прийшли «ядерний електорат» партій та частина відповідальних виборців, для яких важливим є виконання свого громадянського обов'язку.

Ще одна причина, на думку експерта, — недовіра до політичних партій:

— Зеленський під час передвиборчої кампанії експлуатував ідею народовладдя. Він багато говорив про те, що тепер кожен громадянин матиме вплив на влади («кожен з нас президент»). Півтора роки президентства Зеленського показали, що ці слова були лише популістськими гаслами, далекими від реалій. Більшість виборців не прийшла на виборчі дільниці, бо не мали довіри до партій і вважали, що голосування не впливатиме на їхнє майбутнє та перспективи.

Третя причини низької явки — пандемія COVID-19. Вона налякала частину виборців, тому вони вирішили зайвий раз не наражатися на небезпеку інфікування.

Результати соціологічного опитування в день виборів

Думку одного з експертів про низьку важливість місцевих виборів для українців підтверджують фахівці соціологічної групи «Рейтинг», які провели дослідження у день виборів 25 жовтня. Вони опитали 9 947 українців, в тому числі тих, хто не голосував. Серед учасників голосування 79% вважають місцеві вибори важливими для країни. Серед тих, хто не голосував, лише 50% вважають їх важливими.

Крім того, у тих, хто не збирався голосувати, запитали про причину. Відповіді були такими:

Ще одне питання соціологів до тих, хто не збирався голосувати, — чи взяли би вони участь у виборах, якби у них була можливість проголосувати з дому електронно. 46% опитаних в такому випадку точно проголосували б. Ще 27% допустили таку можливість.

Читайте також: Які наслідки може мати більшість «Команди Симчишина» у міськраді: думки експертів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Авто Разборка

    При такій ситуації а країні, могли і не робити вибори, а перенести, коли б стабілізувалась ситуація з коронавірусом. А кошти, витрачені на вибори - віддали б на закупівлю тестів та ліків. Не розумію, що ці вибори змінять для людей зараз. А після голосування хворих точно побільшало, особисто мені важливіше моє здоровя, ніж ризикувати ним, щоб когось підтримати(тим більше, що потрібно їхати в районний центр)
  • Андрей Шпулак

    Чому деякі експерти вважають основною причиною- коронавірус? По базарах натовпом ходити не заважає, на зупинках без масок не заважає, в поліклініках дотримуватись дистанції не заважає, а от на виборах- заважає))
    На мою думку, основною причиною є розчарування виборця
  • Оксана Супрунюк

    Симчишин - от партии Свободы идет в мэры, а депутатов в горсовет ведет уже от партии "Команды Симчишина".  Назвать это честным, законным и прозрачным ну никак нельзя. Мы продолжаем быть партийной кассой ВО "Свобода"? "Команда Смчишина" - подразделение  Свободы?  В итоге - в Хмельницком победила Свобода? Это и была причина того, что ни я, ни мои близкие на выборы не пошли. Я бы проголосовала за мэра, но беспартийного, ведь глава города - это должность не политическая, а хозяйственная

    Vladimer Beregovoy reply Оксана Супрунюк

    то чого сиділа дома))) треба було йти і показати приклад СВІДОМОЇ людини)))
  • Іван Косин

    А пенсій небуде.то чого їти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up