Зміна статусу міст та селищ Хмельниччини: навіщо це потрібно

Зміна статусу міст та селищ Хмельниччини: навіщо це потрібно
  • Статус міста можуть втратити шість населених пунктів Хмельниччини.

  • А 16 смт можуть стати селами.

  • Проєкт зміни територіального устрою України вже у парламенті.

  • Навіщо він потрібен?

У парламенті зареєстрували законопроєкт, яким пропонується змінити основи адміністративно-територіального устрою України. Зокрема, оновлюється визначення понять «місто», «селище» та «село». Ключовим при цьому є чисельність населення. Ми вже писали раніше, що з прийняттям законопроєкту в такому вигляді 22 населених пунктів Хмельниччини можуть змінити свій статус.

Новина про це на нашому сайті викликала чимало негативних коментарів. Хтось писав, що «зараз розвалять села», інші ж обурювалися, що «людей відволікають від проблем». Ми вирішили розібратися, навіщо все ж таки потрібні такі зміни та чи варто переживати мешканцям міст та селищ, які можуть змінити свій статус.

Діючий закон прийняли за Брєжнєва

Особливості устрою сучасної України досі визначає указ Президії УРСР, виданий в епоху Леоніда Брєжнєва. Прийняли документ 12 березня 1981 року. Відтоді його змінювали лише один раз — 2012 року. Серед іншого указ визначає типи населених пунктів в Україні:

Відео дня

Чинний закон не відповідає Конституції та спричиняє конфлікти компетенцій

У пояснювальній записці до проєкту закону вказано, для чого він потрібен. Зокрема зазначено:

Змінити статус можуть 6 міст та 16 селищ міського типу

За даними сайту Хмельницької обласної ради, зараз на Хмельниччині є такі населені пункти:

Законопроєкт, який розглядають у парламенті, покликаний змінити принципи адміністративно-територіального устрою України. Серед пропонованих змін — оновлення типів населених пунктів. Залишити їх мають лише три — місто, селище та село. Проте Київ та Севастополь мають бути адміністративно-територіальними одиницями зі спеціальним статусом.

Для визначення міста у проєкті закону є такі критерії:

Критерії для селища є такими:

А для села критерії є такими:

Прийняття таких критеріїв може суттєво змінити ситуацію з населеними пунктами на Хмельниччині. Так, статус міста можуть втратити Красилів, Волочиськ, Ізяслав, Городок, Дунаївці та Деражня. Чисельність їхнього населення коливається між 10 та 20 тисячами. Така ж доля може спіткати й селища міського типу. Стати селами можуть 16 смт. Серед них розташований у Хмельницькому районі Чорний Острів з населенням у 905 осіб.

На Хмельниччині немає населених пунктів, які за новим законопроєктом зможуть підвищити свій статус до селища чи міста. Варто також відзначити, що у документі немає чіткої вказівки щодо того, чи мають бути змінені чинні типи населених пунктів

Для селян — пільги та житло

Закон України «Про місцеве самоврядування» передбачає для міст, селищ та сіл переважно однакові обов’язки та повноваження. Наприклад, нічим не відрізняються принципи формування бюджету, розподілу грошей, розпорядження землею.

Відмінності є, і найбільша із них — пільги. Закон покладає на сільські та селищні ради особливий обов’язок — «вирішення питань щодо надання працівникам освіти, культури, охорони здоров'я, іншим категоріям громадян, які працюють у сільській місцевості, встановлених законодавством пільг».

На сайті МОЗ перелічені пільги для медиків, що працюють та живуть у сільській місцевості. Це забезпечення житлом та безкоштовні комунальні послуги (світло та опалення). Також можуть бути й інші «мотиваційні пакети» — це надання транспорту, оплата мобільного зв’язку, надання пільгових кредитів на житло, отримання землі. Ці пільги закон «Основи законодавства України про охорону здоров'я» передбачає й для фармацевтичних працівників.

У законі України «Про освіту» перелічені пільги педагогічних працівників, які працюють у сільській місцевості. Передбачено, що держава забезпечує безоплатне користування житлом та користування комунальними послугами в межах встановлених норм. До комунальних послуг в даному випадку належать світло та опалення. Все це стосується також педагогічних працівників, які вийшли на пенсію та залишилися жити у сільській місцевості. Також педагогічні працівники мають право на отримання земельних ділянок. Такі ж пільги мають працівники культури. Це передбачено законом «Про культуру».

Закон «Про освіту» також передбачає певні пільги для школярів, які здобувають повну загальну середню освіту. Якщо вони мешкають у сільській місцевості та потребують підвезення до школи, забезпечити це мають за кошти місцевого бюджету. При цьому транспорт має бути доступним для школярів з інвалідністю.

Закон «Про вищу освіту» передбачає право на першочергове зарахування до закладу вищої освіти на місця державного чи регіонального замовлення. Для цього абітурієнт має укласти договір про відпрацювання у сільській місцевості після завершення навчання. Термін договору має становити щонайменше три роки. Така пільга стосується лише медичних мистецьких та педагогічних спеціальностей.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Vera Corolyova

    Отже, села просто приречені на вимирання?..
  • Sergiy Suchok

    є бажання читати ваші статті але примусова авторизація це бажання відбиває
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up