Переглянути унікальну історію Хмельницького можна за кілька хвилин. Як і де це зробити

Переглянути унікальну історію Хмельницького можна за кілька хвилин. Як і де це зробити
  • Представили додаток, з допомогою якого можна дізнатися роки появи будинків і вулиць, а також побачити старі фото.

  • Проєкт охоплює історію міста двох тисяч років до нашої ери до кінця 1980-х років.

У Хмельницькому презентували вебдодаток, який в інтерактивній формі відображає історію міста. Хоч офіційним «днем народження» Хмельницького вважають 1431 рік, перші поселення на території сучасного міста з’являються за чотири тисячі років до сьогодення. Саме цей період і охоплює проєкт, на розробку якого витратили три місяці.

Займалися візуалізацією аналітики видання «Texty» Денис Губашов та Євгенія Дроздова, а також працівники КП «Хмельницькінфоцентр» і краєзнавець Сергій Єсюнін. Таким чином вдалося відобразити на карті розвиток міста у часі та просторі.

Вебдодаток — це сторінка у вигляді карти Хмельницького. Гортаючи мишкою або з допомогою смуги прокрутки, можна переглядати об’єкти, що в різний час були розташовані на території сучасного міста. «Екскурсія» розпочинається з поселення епохи бронзи, яке існувало у другому тисячолітті до нашої ери на місці автомийки та заправки на Трудовій. За тисячу років після того з’являється ще одне поселення — між озером та вулицею Степана Бандери на Озерній.

Відео дня

Всі об’єкти позначені на карті червоним кольором. Натиснувши на них, можна дізнатися деталі. Карта супроводжується текстовими фрагментами, які змінюються з прокручуванням. Від давніх поселень додаток переходить до часів першої згадки про село Плоскирівці в 1431 році. Воно було розташоване на місці злиття Плоскої та Південного Бугу. Згодом міські укріплення на своїй карті позначив Гійом де Боплан. До слова, у додатку доступні не тільки позначки місць, а й старі документи та карти. Вони відображаються, якщо навести курсор на виділений текст.

В додатку згадується також розташування острова на місці сучасної вулиці Староміської, шляхи на Летичів та Кам’янець, будівлі, яку існували раніше, прокладання залізниці. Остання, як стверджують автори проєкту, дала поштовх до економічного розвитку міста.

Чим ближчий певний період до сучасності, тим більше відомостей про нього доступно. Так, щодо XIX століття є дані про розвиток основних підприємств, національний та релігійний склад мешканців. З переходом до радянського періоду можна помітити все більше будинків, а також межі сіл, які свого часу були приєднані до міста, — Заріччя, Гречан, Лезневого, Книжківців та Ружичної.

Автори проєкту опрацювали відомості щодо близько двох тисяч будинків, які обслуговують управляючі компанії міста. Таким чином вдалося внести інформацію про роки їхнього будівництва. Наприклад, якщо натиснути на Будинок художників (Кам’янецька, 48), можна дізнатися, що його звели 1969 року.

Місцями на карті зустрічаються й помилки. Так, сучасний «Дитячий світ» позначений дещо в іншому місці — на Подільській, 22/2. Тим часом його правильна адреса — Проскурівська, 4/3. Частина споруд мають не тільки рік будівництва, а й детальніші відомості та фото. Наприклад, історична довідка наведена для обласної філармонії. Завершується «екскурсія» у вебдодатку наприкінці 1980-х років, коли почалася забудова мікрорайону Озерна.

За інформацією пресслужби міської ради, вебдодаток про історію Хмельницького розробили в рамках проєкту міжнародного фонду «Відродження» за фінансування Посольства Швеції в Україні. Переглядайте додаток за посиланням.

Якщо вам цікава історія Хмельницького, ви можете переглянути матеріали в рубриці «Ретро», яку ми регулярно поповнюємо новими публікаціями.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up