Як змінилися мікрорайони Хмельницького за 37 років: вигляд з космосу (ВІДЕО)

Як змінилися мікрорайони Хмельницького за 37 років: вигляд з космосу (ВІДЕО)
Хмельницький у 2000 році
  • Майже 40 років тому Озерної не існувало.

  • Проте є мікрорайони, які за цей час майже не змінилися.

Вигляд Хмельницького повільно, але невпинно змінюється. З’являються й зникають будинки, прокладаються вулиці, оновлюються зелені зони. Сучасні технології дозволяють побачити ці зміни з космосу. І доступно це всім користувачам Інтернету.

Компанія «Google» оновила свій сервіс «Google Earth». Тепер функція «Timelapse» дозволяє переглянути багаторічні зміни будь-якої частини земної поверхні. Пропонуємо вам подивитися, як змінювалися мікрорайони міста протягом останніх 37 років. Загалом давніші знімки мають гіршу якість, проте зміни все ж помітні.

Виставка

Від 1984 року значно зросла кількість будинків з південного боку Зарічанської. Також добре помітна поява ТРЦ «Оазис» та ТЦ «Епіцентр». Крім того, з’явилися гаражні масиви та приватна забудова в умовному трикутнику між проспектом Миру та вулицею Степана Бандери. До слова, у майбутньому територія біля Південного Бугу має бути забудована. Детальніше про це в окремому матеріалі.

Відео дня

Гречани

Помітна поява приватної забудови між вулицями Волочиською, Західно-Окружною та Царським озером. Судячи зі змін кольору, тривала активна забудова на всій території Дальніх Гречан між залізницею та Південним Бугом.

Дубове

В частині мікрорайону, розташованій північніше Кудрянки, суттєвих змін не помітно. Тим часом Південне Дубове та дачний масив «Дубове» в цей період постали замість пустиря.

Заготзерно

Перше, що впадає в очі, — поява заводу «Гофропак» та приватної забудови на Старому аеродромі. На їхньому місці була вільна територія. Помітне також розширення забудови біля водосховища в бік водойми.

Книжківці

Колишнє село приєднали до Хмельницького 1981 року. Від 1984-го й до сьогодні зміни практично не помітні.

Лезневе

За майже 40 років мікрорайон розрісся майже удвічі. І майже вся нова забудова — приватна. Нові будинки з’явилися з усіх сторін «старого» Лезневого, але найбільше мікрорайон розширювався на північ та схід. Також добре видно розширення забудови з обох боків від Трудової.

Озерна

Цей мікрорайон за майже 40 років змінився найбільше. Станом на 1984 рік на території Озерної не було навіть озера. Наприкінці 1980-х років вже тривала забудова між вулицями Озерною, Степана Бандери та Панаса Мирного. Остання, до слова, з’явилася у цей же період. Після цього будівництво поширилося на територію між вулицями Степана Бандери, Панаса Мирного, Лісогринівецькою та Кармелюка. А вже у середині 2010-х почалася активна забудова між Старокостянтинівським шосе та вулицями Озерною, Панаса Мирного, Кармелюка та Лісогринівецькою. В цей же період почалося будівництво вулиці Січових стрільців.

Південно-Західний

Станом на 1984 рік тривало будівництво південніше вулиці Тернопільської — поряд із сучасними «Катіоном», «Новатором», тролейбусним депо та комплексом торгових центрів. Відтоді мікрорайон розширився у південному напрямку — до водосховища на Кудрянці. Ще одна зміна за майже 40 років — забудова території між речовим ринком, Львівським шосе, залізницею та Західно-Окружною. Побільшало житла й за Західно-Окружною у напрямку Шаровечки.

Ракове

Мікрорайон за цей період змінився мало. Помітна поява масиву Болгари, а також гаражних масивів поряд із кладовищем.

Ружична

Як і Книжківці, Ружична колись була селом, а частиною міста стала 1981 року. Відтоді там мало що змінилося — з нового лише масив приватної забудови поряд із вулицями Нагірною та Верейського. Однак під час перегляду знімків привертають увагу зміни поза територією міста. Перш за все, це прокладання дороги від кільцевої розв’язки повз аеропорт до траси на Львів. Ще одна важлива зміна — будівництво ТСЦ «Поділля», який мав би стати новим речовим ринком, але так ним і не став.

Центр

Головна зміна, яка впадає в очі, — забудова на вулиці Прибузькій. Тут з’явилися ЖК «SportCity», Палац спорту та поодинокі об’єкти між Трудовою та Старокостянтинівським шосе.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up