Від стрілянини до повій в підсобці. Історія легендарної “Марисі”

Від стрілянини до повій в підсобці. Історія легендарної “Марисі”
  • “Марися” - кафе-бар, де не лише годували чи поїли, а й надавали сексуальні послуги.
  • Заклад почав працювати у 90-х, а у 2018 році згорів. 
  • Журналістка vsim.ua поспілкувалася із хмельничанкою, яка працювала там барменкою.
  • Вона розповіла подробиці роботи в легендарній “Марисі”. 

В історії міста працювали заклади, які славилися не лише своєю смачною їжею, оригінальним дизайном чи вишуканими напоями. Були ті, де клієнтам надавалися сексуальні послуги. Мова йде про “Марисю”, що була розташована на проспекті Миру. Заклад почав працювати в 90-х роках. Його власником був хмельничанин, на ім’я Іван, якого всі називали “Циган”. 

Про роботу, зарплату, меню, відвідувачів та рекет у закладі розповіла колишня барменка “Марисі”. З нею журналістка vsim.ua познайомилася в соцмережах. Жінка погодилася на відверту розповідь за умови анонімності. Тож в матеріалі вона матиме ім’я Ольга.

“Потрапити у “Марисю” вважалося крутим”

Пані Ольга почала працювати у вагончику на проспекті Миру у 1995 році. “Мені було 17-18 років”, - пригадує хмельничанка. Тоді вона пішла на стажування до кафе “Лотос”. Була барменом. Згодом кафе викупив хмельничанин, на ім'я Іван. Він перейменував його на “Марисю”, а працівників залишив на своїх місцях. 

Відео дня

Жінка розповідає: всередині вагончика була барна стійка та три столики. У теплі пори року біля закладу облаштовували щось на кшталт літнього майданчика. На вулиці ставили один столик. Ольга каже: у 90-х це був чи не єдиний заклад в місті, де можна було відпочити. Саме тому застати там вільний стіл - було розкішшю. 

Власник "Марисі" - Іван

Жінка пригадує меню, що було в закладі у 90-х роках. Каже: гостей вгощали пельменями, варениками, гарячими бутербродами і салатами. Серед напоїв - кава, чай, ігристе вино “La Roche” та горілка. За словами Ольги, тоді торгували тим, що люди привозили з-за кордону. Таке на той час практикувалося часто. Адже в Хмельницькому набирав оборотів торгівельний бізнес. 

Працювала “Марися” цілодобово. Ольга розповідає, що вночі в заклад навідувалися таксисти. Пили каву. Ще частина відвідувачів - місцеві “кримінальні авторитети”. “У місті була бригада Побережного. Вони, здається, і кришували “Марисю”, - додає колишня барменка. 

Про зарплату, стрілянину і повій

Офіціанти та бармени працювали цілу добу. Заступали вранці. Закінчивши зміну, відразу отримували зарплатню. Ольга каже: “Заробляли тоді круто!” Заробіток складався зі ставки, відсотку і чайових. При чому останні, пригадує жінка, були досить пристойними. Загалом барменка отримувала на руки 15-20 доларів. Говорить: тоді курс долара складав 1,87 - 1,9 гривні. “У мене батьки на той час менше заробляли, ніж я”, - каже вона. 

Ні для кого не секрет, що 90-ті “славляться” рекетом. Тоді торкнулося це і “Марисі”. За словами Ольги, якось туди навідалися так звані “рекетири”. У закладі відбулася стрілянина. Ця подія поставила крапку у її роботі в “Марисі”. 

"Марися" у 2000-х

Разом з Ольгою заклад залишили й інші працівниці. А прихід нових став новою сторінкою в історії кафе-бару. Мова йде про славнозвісних повій, про які в Хмельницькому ходять майже легенди.

Ольга говорить: всьому причина жадібність до грошей власника закладу. За її версією, це й призвело до перетворення “Марисі” у бар, де жили повії. 

Оскільки заклад працював біля траси, там часто зупинялися далекобійники. Вони харчувалися в “Марисі”. А згодом просили у власника кафе підшукати їм “дівчину на одну ніч”. Спершу дядя Ваня знаходив їх десь на стороні. З часом, каже Ольга, такі дівчата стали працювати в закладі “під прикриттям”. Тобто, були офіціантками, а за потреби - проститутками. 

Про “сутенерські історії” писали раніше і журналісти vsim.ua. Зокрема, у 2015 році правоохоронці задокументували 10 фактів надання сексуальних послуг у “Марисі”. Тоді було встановлено, що проститутки надавали інтимні послуги не безпосередньо у барі, а в сусідній сауні або в іншому місці. Клієнт сплачував 300 гривень за повію і ще 140 за оренду сауни.

На утриманні у сутенерів було близько 10 повій, дві з яких — із сусідньої Вінницької області. Крім того, до злочинної діяльності залучалися і бармени, які працювали в закладі, і знайомі таксисти.

Кафе згоріло у 2018 

У такому форматі “Марися” працювала до 2018 року. 3 січня воно згоріло. Пожежники гасили полум’я о 5 ранку. Тоді попередньої причини займання не називали. 

Місцеві мешканці в соцмережах жартома стали писати: “Спалили кафе жінки чоловіків, які зраджували там з повіями”. А колишня барменка додає - “Правоохоронці накривали той заклад неодноразово, та гроші постійно все вирішували. 

Так само як зараз, раніше в місті працювало чимало закладів, які полюбляли відвідувати хмельничани. Більшість із них давно не працюють, а будівлі знесли. Як от, наприклад, ресторан “Турист”. Прочитати про нього можете в матеріалі Ресторан “Турист” у Хмельницькому: історія закладу із фонтаном, який став казино

Деякі приміщення культових закладів досі збереглися. Замість колишніх і відомих кафе та ресторанів там стали працювати нові. Скажімо, легендарний ресторан “Слон” на Проскурівській тепер замінює сучасна кав’ярня. Про інші подібні заклади дізнавайтеся тут - Де була “Машка” та що їли в “Конюшні”. Якими були легендарні ресторани Хмельницького

Серед інших відомих у Хмельницькому - “Вінницькі пиріжки”. Продавати їх на “Виставці” стали на початку 2000-х років. Роблять це і досі, а продукція має попит серед хмельничан. Історію легенди хмельницького фастфуду дізнавайтеся в матеріалі Пиріжки з “Вінницького”: історія та сучасність популярного хмельницького фастфуду

Читайте також: Рекет, «пижики» та мільйонні зарплати: яким був Хмельницький у «буремних» 90-х.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (59)
  • Olesya Olesya

    Головне не пишуть хто цей притон кришував,  і про те як цей притон щодня касу робив?   Закривали очі  рівно як на все інше у ті часи гроші пливли повноводною рікою.  Готівка
  • Валерій Світельський

    Коли я служив сапером в славному граді Льонінграді у нас була подібна оказія.
    На  Невському старенька  бабця почала волати:
    - Згвалтували гади. згвалтували.
    До неї підбігли міліція, військові, небайдужі.
    - Хто. Коли .?
    - В 1917 році , п"яні матросики.
    - А чого ви кричите. ?
    - Приємно згадати...
  • Світлана Білик

    Я давно треба було закрити  цей заклад там бармена гарно жили
  • Олег Качеровський

    В 90 х більше місць відпочинку було ніж зараз..! А Марися, то Марися..!😜

keyboard_arrow_up