Як готувалась та проявила себе у “Іграх Нескорених” команда з Хмельницького (ФОТО)

Як готувалась та проявила себе у “Іграх Нескорених” команда з Хмельницького (ФОТО)
  •  Всеукраїнські змагання відбулись у Черкасах.
  • Хмельниччину представили 6 учасників.

  • З кожним поспілкувалась журналістка vsim.ua Анастасія Сбродова.

Цьогоріч “Ігри Нескорених” вперше відбулись не в Києві. 131 учасник змагався в Черкасах. Спробували свої сили ветерани та військовослужбовці з 21 області України. Нашу Хмельниччину представили 6 учасників АТО/ООС: Віталій Омельченко (45 років), Олександр Маковей  (35 років),  Артем Мруг (31 рік),  Дмитро Чабаненко (31 рік), Дмитро Браницький (28 років) та Максим Єрмохін (25 років).

Чоловіки привезли 3 “золота”, 3 “срібла” та 3 “бронзи”.

Змагались у 9 дисциплінах: 

Відео дня

легка атлетика - біг 100 метрів, 400 метрів і 1 500 метрів, штовхання ядра, метання диску, стрибки в довжину;

паверліфтинг - жим лежачи у різних вагових категоріях;

веслування на тренажерах - “спринт 1 хвилину” та “витривалість 4 хвилини”;

велоспорт.

 У “Іграх Нескорених” беруть участь ветерани та військовослужбовці, які були поранені, травмовані чи захворіли під час виконання службових обов’язків.

В Україні вперше провели змагання у 2016 році. Кількість учасників щороку збільшується. Ця статика говорить не лише про популяризацію спорту. А й про те, що російсько-українська війна триває. Відповідно збільшується кількість тих, хто отримав поранення та травми.  

Олександр Маковей “Макоша” 

Військовослужбовець Олександр Маковей втретє бере участь у “Іграх Нескорених”. Чоловік каже, що готувався до змагань кожного дня. Це підтверджують і його результати. “Макоша” штовхнув ядро на 10 метрів 72 сантиметри й отримав бронзову медаль. А у новій дисципліні “метання диску” отримав “золото”. Метнув на 31 метр 60 сантиметрів. Військовослужбовець своїм результатом загалом задоволений. Проте довелось пожертвувати штовханням ядра, аби краще підготуватися до метання диску.  Минулого року чоловік теж отримав призове 2 місце зі штовхання ядра.

Та на таких змаганнях, де кожний учасник - це побратим, який теж був на війні, вони більше друзі, аніж конкуренти. Олександр каже, усі знайомляться, обмінюються контактами та спілкуються.

Чоловік боровся з окупантом з самого початку. Був у зоні АТО з березня 2014 до березня 2015 року. Він пішов добровольцем у лави ЗСУ. Каже, що був всюди, крім Іловайська та Маріуполя. Зокрема, брав участь у боях за Луганський, Донецький та Краматорський аеропорти. Олександр отримав контузію та осколкове поранення лівих ноги й руки. 

Артем Мруг

Дебютував у “Іграх Нескорених” військовослужбовець Артем Мруг. Чоловік був в зоні АТО взимку 2015 року. Повернувся з травмою поперекового відділу хребта. Отримав грижі від тривалого носіння бронежилету та повного боєкомплекту. Лікарі йому не рекомендують бігати, тобто давати навантаження на опорно-руховий апарат. Військового двічі оперували. Пів року Артем не міг ходити, була реабілітація. Та ще рік відновлення. Після цього почав займатись на тренажерах у спортивному залі та слідкувати за здоров’ям.  

Чоловік готувався до змагань протягом місяця. 4 - 5 дні на тиждень відвідував спортивний зал. Захотів спробувати себе у тих видах спорту, якими раніше не займався та показав хороший результат на змаганнях.

Артем проїхав 3 кілометри велосипедом за 5 хвилин 3 секунди. З двадцяти учасників - це четвертий результат.  

Як підтримували одне одного? 

Артем каже, що як така конкуренція відчувається лише під час виконання вправ. У перервах між змаганнями усі спілкуються та діляться досвідом.

Себе Артем спробував у веслуванні на тренажері (спринт) - 321 метр за хвилину результат, штовхання ядра - 8 метрів 94 сантиметри, метнув диск на 23 метри 45 сантиметрів. 

Дмитро Чабаненко

Дмитро Чабаненко родом з Закарпаття. Чоловік служив у Луганському прикордонному загоні імені Героя України полковника Євгена Пікуса. Перебував у контрольованому пункті в селищі Станиця Луганська 14 місяців, з 2016 по 2017 рік. Під час одного з обстрілів позиції отримав травму. Його госпіталізували.   

Чоловіку після травми не можна було займатись спортом. 1,5 місяці носив гіпс. Ще стільки ж реабілітація. Потихеньку починав ходити. Далі додавав навантаження.  

У “Іграх Нескорених” прикордонник бере участь втретє. Щороку покращує свій результат. 400 метрів пробіг за 57 секунд, це на секунду швидше ніж минулого року. 100 метрів - за 12 секунд 63 сотих секунди, це на пів секунди швидше, ніж було. 1 500 метрів - за 4 хвилини 40 секунд, це на 7 секунд швидше. Кращий результат і з паверліфтингу. У своїй ваговій категорії “до 72 кілограмів” віджав від грудей 95 кілограмів. 

Не задарма Дмитро в Черкасах отримав 4 медалі. Чоловік тренується по 2 години 6 разів на тиждень. Привіз два “золота” за біг 400 метрів та 1 500 метрів. Забрав і “бронзу” у своїй категорії за біг 100 метрів. “Срібло” - жим штанги лежачи.  

У Хмельницькому Дмитро проживає з 2017 року. Тут працює викладачем кафедри фізичної підготовки та особистої безпеки Національної академії Державної прикордонної служби України. Це сьоме місце його служби, планує залишитись тут жити. 

Віталій Омельченко 

Віталію Омельченку 45 років. Чоловік родом з Донеччини. Він служив у відділі прикордонної служби “Дмитрівка” Донецького загону імені лейтенанта Валерія Свиридова. На Сході жив до 38 років, з них 16 відслужив прикордонником. У липні 2014 року отримав поранення. 363 дні пролежав у госпіталі. Був переламаний таз у 4 місцях, таранної кістки немає. 9 місяців Віталій не міг вставати вертикально. Його возили на візку. Наразі ветеран третій рік поспіль активно бере участь у спортивних змаганнях.  

Військовий у відставці. З 2015 року живе у Хмельницькому. Тут йому дали квартиру і запропонували роботу. Віталій працює лаборантом кафедри прикордонного контролю Національної академії Державної прикордонної служби України.

У Черкасах спробував себе у велоспорті, паверліфтингу, веслуванні на тренажерах, штовханні ядра та метанні диску. Друге місце у своїй категорії отримав з веслування. Протягнув 331 метр.  

Віталій віджав від грудей штангу 120 кілограмів, він важить - 85. Та у його ваговій категорії  “72 - 97 кілограмів” було чимало учасників, тому призове місце не отримав. 

Три кілометри велосипедом проїхав за 5 хвилин 4 секунди. 

- Суперники стають сильніші. Якщо не тренуєшся, то шансів виграти немає взагалі. Щороку сильніші й сильніші. В Києві останній раз ми по колу їхали. Тоді я проїхав за 6 хвилин 30 секунд. Тут по трасі тут краще, менше поворотів, більше можна розігнати швидкість. Тренуюся 5 років. 6 разів на тиждень. Три рази силові по три години в спортивний зал і три дні кардіо по три годині в академії. Я тренуюсь на тренажері, якби ще тренувався на велосипеді, то кращі були б результати, - каже Віталій Омельченко. 

Максим Єрмохін 

На фото Максим Єрмохін другий справа. 

Військовому ЗСУ Максиму Єрмохіну 25 років. Чоловік зі Старокостянтинова. Наразі проживає у столиці. У всеукраїнських змаганнях взяв участь вперше. Та у 2019 році чоловік пройшов відбір і представлятиме збірну України у “Invictus Games” в Гаазі, Нідерландах. Через карантин змагання перенесли з 2021 на 2022 рік. 

Також пройшов Максим і відбір до міжнародного змагання “Warrior Games”. У якому беруть участь поранені чи хворі військовослужбовці та ветерани. Організовує захід Міністерство оборони США. Представлятиме Україну наша збірна в Орландо. 

Максим розповів, що більше готувався до відборів. А перед всеукраїнським змаганням, у квітні, захворів на COVID-19. Певний час треба було відновитися. Військовий у своїй категорії отримав третє місце у веслуванні. За 4 хвилини - 1 105 метрів. Та результатами не задоволений, каже, що може краще. 

Максим пішов на війну у 21 рік. З 2017 по 2018 рік, каже “був всюди”, захищав Донеччину. Під час виконання бойового завдання, підірвався на протипіхотній міні та втратив ногу.

Від моменту поранення минуло пів року і чоловік вийшов на службу. Ще через 1,5 місяці почав займатись спортом. 

До поранення тренувався, але більше для себе, аби підтримувати форму. Любив бокс, легку атлетику та змішані єдиноборства.

Сьогодні займається регулярніше та представлятиме нашу збірну на міжнародних змаганнях. 

У “Іграх Нескорених” категорія в якій військовий змагається залежить від поранення. У Максима було 15 суперників. В одному заїзді був із хмельничанином Дмитром Браницьким. 

Дмитро Браницький

На фото Дмитро Браницький перший зліва.

 Дмитро  Браницький до 13 років проживав у Кам’янці-Подільському. З 5 років займався легкою атлетикою, пізніше боксом. Мав досягнення у спорті й вирішив вступити в Броварське вище училище фізичної культури. Там навчався до 18 років. Далі пішов у армію.

Всього брав участь у двох змаганнях для травмованих військовослужбовців - у Києві пройшов відбір до збірної “Warrior Games” та “Іграх Нескорених” у Черкасах. 

Чоловік зайняв друге місце з велоспорту - 3 кілометри проїхав за 5 хвилин 28 секунд. 

Спробував себе й у веслуванні на тренажері. За 4 хвилини - 1 092 метрів, за хвилину - 320 метрів. 

Чоловік з 2015 по 2019 рік захищав Луганщину. Були ротації. 10 вересня 2019 року наступив на міну. За 1,5 роки Дмитро переніс 19 операцій.

На змагання Дмитро їхав прямо з госпіталю Києва. Одразу після них теж поїхав до столиці продовжувати лікування. 

Другий етап змагань відбудеться 10-11 липня у Кривому Розі. Змагатимуться ветерани у таких дисциплінах: плавання (50 метрів, вільним стилем та брас), стрільба з лука (категорія новачків, просунутих та професіоналів, дистанція 18 метрів).  

На фото Артем Мруг та Олександр Маковей.
На фото Віталій Омельченко.

 

На фото Віталій Омельченко та Дмитро Чабаненко. 
На фото Дмитро Чабаненко та Віталій Омельченко. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up