Чекаємо на атаку трьох вірусів грипу. Лікарі кажуть, вакцинуватись поки нічим

Чекаємо на атаку трьох вірусів грипу. Лікарі кажуть, вакцинуватись поки нічим
  • Новий сезон епідемії грипу обіцяють вже з наступного тижня.
  • Медики прогнозують, що буде циркулювати три різновиди, серед яких і відомий «свинячий» грип.
  • Щеплення від грипу робити не обов’язково, але бажано.
  • Щоправда, вакцин у Хмельницькому поки немає.

 

Епідсезон грипу стартує з наступного тижня. За цей час лікарі зможуть проаналізувати, яка ситуація із захворюванням і скільки людей під ризиком. Цього року на Хмельниччині, як і по всій Україні, буде «розгулювати» три штами грипу. Такі прогнози озвучили у Міністерстві охорони здоров’я. Один з них добре знайомий українцям під назвою «свинячий» грип. Саме цей різновид може мати ускладнення. Журналісти vsim.ua запитали у медиків, чого очікувати хмельничанам від цьогорічного сезону епідемії, як вберегтися від грипу і чи варто робити щеплення.

Сотні хворих щороку

Щороку на Хмельниччині на грип та ГРВІ хворіє по кілька тисяч людей. Минулого року цей показник перевалив за 11 тисяч. До слова, половина з них – це діти. Найбільший пік припав на початок жовтня. Тоді медики зафіксували захворювання на грип у 120 людей.  Кількість хворих помітно почала скорочуватись з початку нового року. У березні 2016 медики підтвердили, в області від грипу померло 4 людини. Одна з них – від «H1N1» (свинячий грип), а три – від типу «А». У минулий сезонний період - 2016-2017 найбільш поширеними були віруси грипу типу А-Гонконг, Каліфорнія.

Востаннє їх підйом фіксували у 2009 році. Тоді захворювання в багатьох випадках мало трагічні наслідки.  До початку епідсезону залишився тиждень. Вакцини від грипу у Хмельницькому поки немає. На початку минулого року в області від грипу було щеплено майже 950 людей. Серед них 167 дітей. Переважно всі належать до групи ризику.

Відео дня

Грип – гостра вірусна інфекційна хвороба.  Найчастішим ускладненням грипу є набряк легень, серцева недостатність, набряк головного мозку, які можуть лише за декілька днів призвести до смерті хворого. Часто ускладненнями є бронхіт чи пневмонія. МОЗ прогнозує, що цього сезону буде циркулювати три штами грипу – вірус типу А Мічіган – H1N1 (свинячий грип), вірус Гонконг А H3N2, вірус B/Brisbane. «Свинячий» має важчий перебіг захворювання і дає ускладнення. Лікарі додають, цього року можна очікувати на епідемію, де захворюванність зросте на 14%, порівняно з минулим роком. 

Хто під ризиком

Грип має свої групи ризику. Традиційно, найбільш вразливі діти і люди похилого віку. Під особливою небезпекою ті, хто має хронічні захворювання. Для них звичайний вірус може мати страшні наслідки. Остерігатись варто людям з серцево-судинними, хворобами дихальних шляхів, нирок, цукровим діабетом і навіть ожирінням. Лікарі додають, вірус грипу може мати токсичну дію на будь-який орган.

Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія. Вона переважно зустрічається у людей, які мають вади серця і легень.Особливо страшний вірус пневмонії для дітей і людей старшого віку. Для них грип може мати смертельні наслідки. Крім цього, грип може мати ускладнення в роботі нервової системи, нирок, м’язової системи, органів слуху. Самолікування а таких випадках категорично протипоказане.

Звертатись до лікаря слід обов’язково і ні в якому разі не переносити грип “на ногах”. До груп ризику відносять також працівників, які контактують з великою кількістю людей - робітників транспорту, торгівлі, освітян і медичних працвників. Їм обов’язково радять робити щеплення. 

Вакцина - за ваші гроші

Щеплення - це поширена міра профілактики від грипу. Воно не входить у календар обов’язкових щеплень. Вакцинуються за бажанням. Робити це радять щороку. Лікарі кажуть, одна вакцина може захистити від кількох штамів грипу. За бюджетні кошти вакцини не закупляються. Тому вакцинація - справа самих пацієнтів.

Щеплення радять робити вчителям, вихователям, медиків, бо всі вони під ризиком. 
Для того, щоб вакцинуватись необхідно звернутись до дільничного лікаря за місцем проживання, який надасть допуск до щеплення та випише рецепт на аптеку. В аптечному пункті ви маєте придбати вакцину. За саму процедуру платити не потрібно. Хмельничани купують лише вакцину. До слова, минулого року вона коштувала близько 200 гривень. 

Читайте також: Слідкуй за здоров’ям! Які обстеження треба проходити щороку
 

Вакцини обіцяють цього місяця

 Вакцинацію бажано робити за два-три тижні або ж місяць до ймовірного піку захворювання. Це для того, аби встиг виробитись імунітет, переконують медики. Щоправда, станом на 2 жовтня вакцин у Хмельницькому немає. Минулого року аптеки закупляли їх на замовлення людей. Яку саме брати - визначав дільничний лікар. Ймовірно, що цього року ситуація буде аналогічна. 

- Поки інформації немає, що вакцину закупили. Минулого року лікарі брали за свій кошт вакцину європейського виробництва «Ваксі-грип», коли вона ще була в аптеці. Зараз її немає і скільки буде коштувати – поки невідомо. Нам обіцяли, що в жовтні вакцина буде. До кінця цього місяця ще не пізно буде зробити щеплення - пояснила журналістам vsim.ua заступник головного лікаря з медичної частини інфекційної лікарні Нінель Марцонь. 

За словами начальника управління охорони здоров'я Бориса Ткача, МОЗ поставило умови, що за бюджетні кошти вакцину від грипу для міста придбати не можна. Наразі вакцини закладені лише для дітей. З бюджету виділили для цього 263,6 тисяч гривень для пільгової категорії дітей.

МОЗ оприлюднило список вакцин, які перереєстровані в Україні на епідемічний сезон 2017–2018. Перелік вакцин розроблений відповідно до рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я і включає вказані вище штами Michigan, Hong Kong та Brisbane. Перереєстрацію пройшли вакцини “ІНФЛУВАК”, “ІНФЛУЕНЗА ВАКСІН”, “ДЖІСІ ФЛЮ” і “ВАКСІГРИП”. Про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров’я. 

Хворого треба ізолювати

Лариса Калінер, лікар-епідеміолог Хмельницького лабораторного центру 

 - Грип  має повітряно-крапельний  шлях передачі. Яка профілактика? По-  перше, збереження температурного  режиму – важливо не  переохолоджуватись. По-друге, уникнення місць великого скупчення людей. Не можна контактувати з хворими. Така людина повинна бути ізольованою, аби не бути джерелом збудника для інших. Небезпечною вважається навіть відстань витягнутої руки. Людина, яка має нежить, кашель, має бути в масці. Профілактикою є гігієна – обов’язково треба мити руки і протирати спиртовим розчином, особливо після громадського транспорту. Рекомендовано у передепідемічний період вживати оксолінову мазь. Це добре захищає слизову оболонку носа. Харчування у цей період має бути повноцінним. Це багато вітаміну С, капусти, моркви, молочних страв, цитрусових. Допомагають народні фітонциди – часник, цибуля і хрін, які є профілактичними для вірусу грипу. 

Читайте також: Лікарі розповіли, чи варто боятись ротавірусної інфекції, яка "гуляє" серед дітей
Дівчинка, яка заразилась на правець, досі в комі. Лікарі розповіли, як вберегти дітей
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Люда Роззуваєва

    люди бояться цих вакцин, бо вони сумнівної якості. Чому держава не може виділити гроші на закупівлю нормальних і якісних вакцин для щеплення??
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:01 Весняне прибирання: довіртесь професіоналам, замовте клінінгові послуги в Хмельницькому 13:31 Хотіла погасити кредит – натомість втратила всі заощадження жителька Шепетівщини 12:33 Медуніверситет намагався стягнути гроші за навчання з відрахованої хмельничанки, яка живе у США 11:50 Хмельницькі волонтери збирають на антену для «Мавіка» спецпризначенцям. Як долучитися? Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 11:45 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 11:17 Вчителя з Хмельниччини нагородили почесною відзнакою командувача ОК «Захід» photo_camera 10:29 На Хмельниччині судитимуть водія вантажівки за ДТП, у якій загинула 5-річна дівчинка 09:25 На Хмельниччині збили один «Шахед» 20:51 За погрози дружині суд відправив мешканця Хмельниччини на громадські роботи 20:11 Тато захищатиме з небес: на Шепетівщині попрощалися з воїном Юрієм Ткачуком 19:23 На Летичівщині зіткнулися дві автівки. Є постраждалі 18:50 Список 78 шкіл Хмельниччини, які можуть закрити 18:18 Воювали в гарячих точках: сім’ям загиблих воїнів вручили державні нагороди 17:45 Без води 16 квітня залишуться кілька мікрорайонів Хмельницького (АДРЕСИ) 17:15 Про оваріальний резерв жінки, вагітність й чоловіче безпліддя: інтерв’ю з репродуктологом Анною Каретною (новини компаній) 17:04 «Травмат» або «вогнепал»: як отримати дозвіл на зброю та де її купити в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera 16:42 Наловили риби на мільйон гривень: на Хмельниччині затримали браконьєрів 16:02 Попрощались із 16-річною Іванною, яка загинула в ДТП на Озерній photo_camera 15:41 Вину мера Кам’янця у корупційному правопорушенні довели – прокуратура
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up