Дитина-шульга: така як всі і перевчати не потрібно

Дитина-шульга: така як всі і перевчати не потрібно

13 серпня відзначають Всесвітній день шульги. Таких людей вважають особливими. Але як бути, якщо лівша народився у вашій родині?

- Шульга – така сама дитина, як і всі інші. У неї немає ніяких відхилень від норми. Просто у дитини при народженні є індивідуальна особливість – у неї домінуючою є права півкуля головного мозку, а не ліва, – пояснює педіатр Анна Мовчан.

Психологи також стверджують, що шульги нічим не відрізняються від інших дітей.

- У моїй практиці були діти-шульги. Але я б не сказала, що вони чимось особливі, – каже практичний психолог Галина Орєхова. – Так само, як і серед правшів, серед шульг є люди більш творчі і менш творчі, більш інтелектуальні і менш інтелектуальні.

Часто домінування лівої руки може поєднуватись з домінуванням лівої ноги. За статистикою, ліворукі люди складають від 5 до 30% населення. Є так звані справжні шульги – ті, у кого більш активна не тільки ліва рука, а й нога, око і вухо, так і ті, у кого просто ліва рука домінуюча. Зустрічаються також амбідекстри – люди, у яких обидві руки розвинені однаково.

Перевчати не потрібно 

- На тому, що дитина-шульга не потрібно акцентувати увагу, – каже Анна Мовчан. – Перевчати малюка малювати, писати, тримати ложку правою рукою не потрібно. Це насилля над дитиною. Дітям все одно якою рукою вони будуть щось робити.

Перенавчання шульги – складний фізіологічний процес. У дитини повинна бути стійка здорова психіка і нервова система, у першу чергу, для того, щоб не створити для неї стрес. Особливо, коли батьки та оточуючі переконують дитину у тому, що вона не така як всі і, що ще гірше, – хвора.

- Є люди, яких перевчали писати лівою рукою. Тепер вони можуть писати обома, - каже Галина Орєхова. – Але це окремі випадки. Для дитини це непосильне навантаження. Перенавчання шульги негативно впливає на психологічне здоров’я. Якщо батьки не можуть прийняти дитину такою, якою вона є, у них занижена самооцінка, якщо навпаки – неадекватно завищена.

Проблема в адаптації

Відео дня

- Великий мінус для шульг у наш час – це те, що школи і викладачі до кінця не можуть до них адаптуватися, – каже Галина Орєхова. – Хоча зараз вже не змушують «переходити з ліва на право», але діти не можуть до кінця задовольнити своїх потреб. Тому, можливо, шульги на сьогодні не стільки відкриті для того, щоб їх зрозуміти.

У продажу щороку з’являється щось нове для тих, у яких домінує ліва рука. Це ножиці, пристосування для шульг, які надягають на ручки та олівці, комп’ютерні мишки.

- Наше суспільство не просто приймає таких людей, а й адаптується до їхніх потреб, – каже психолог. – Якщо батьки не приділяють належної уваги дитині-шульзі, то їй у наших садочках і школах іноді важче, їх не завжди розуміють. Педагогам потрібно пристосовуватись до таких дітей і терпляче до них ставитись.

Лівша чи правша?

Існують спеціальні тести, за допомогою яких можна визначити лівшу або правшу, або ж амбідесктера, тобто людину, яка однаково добре володіє обома руками.

  1. «Переплетені пальці рук». Якщо при переплетенні пальців рук зверху виявляється великий палець правої руки, а зі схрещеними на грудях руками кисть правої руки лягає на передпліччі лівої, вважають, що випробуваний є правшею. І навпаки.
  2. «Аплодування». Правші ляскають долонею правої руки по нерухомій долоні лівої, а лівші, відповідно, роблять все навпаки.
  3. «Жестикуляція». Загальне правило в даному випадку таке: людина зазвичай жестикулює провідною рукою.
  4. «Малювання». Випробуваному дають два олівці і, зав'язавши очі, просять щось намалювати. Малюнок, виконаний провідною рукою, значно досконаліший другого малюнка.
  5. «Карта з діркою». У листі щільного паперу вирізується маленький отвір. Тримаючи аркуш на невеликій відстані від очей, випробуваний розглядає предмети. Розгляд зазвичай здійснюється ведучим оком. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up