Енергетики - за чи проти? Відповідають хмельничани і дієтолог

Енергетики - за чи проти? Відповідають хмельничани і дієтолог
  • Сильногазовані, слабоалкогольні чи безалкогольні.
  • Все це про так звані енергетики, асортимент яких нині вражає.
  • Що варто знати про напої, що “надають крила”?

Їх рекламують під гаслами “Надає крила” або “Вогонь в крові”. Доповнює вислови яскрава картинка, на якій зображують активних та енергійних людей. Славнозвісні енергетики сьогодні є на полицях багатьох магазинів. Усі вони із яскравими наліпками та неординарними назвами. 

Чи вживають енергетики хмельничани?

Найбільший вибір енергетиків можна знайти в супермаркетах. Тож ми відправилися в один із них. В “АТБ” енергетичні напої можна знайти поряд із алкогольними. В асортименті - сильногазовані, слабоалкогольні та безалкогольні енергетики. На кожній банці зазначено про вміст кофеїну. На деяких з них вказано й про добавки у вигляді тонізуючих компонентів. Наприклад, лимон чи м’ята. 

Продають такі напої за різною вартістю - від 8 до 30 гривень. На місцях деяких із них наразі пусто. Натомість є напис: “Товар в дорозі”. 

Відео дня

Допоки про популярність енергетиків можуть свідчити лише деякі пусті полиці, ми запитали в хмельничан про вживання цих “чудо окриляючих напоїв”. Деякі з них відповіли, що не захоплюються енергетиками. А інші - зізналися, що вживають. Аргументували це потоком невичерпної енергії.

Юлія

“Раніше іноді пила”

Олександр

“Вживаю, коли втомлений”

Анастасія і Артем

“Краще пити каву”

  • До енергетиків ставимося негативно. Я ніколи не вживала їх, а Артем раніше пив, але рідко. Мені здається, що ці напої дуже діють на нервову систему. Саме тому дотримуємося думки, що краще пити каву і це буде набагато краще. 

Наталія 

“Серце просто не витримувало”

  • Я не вживаю енергетичні напої і ставлюся до них погано. Був період, коли я їх пила. Тоді мені потрібно було працювати, а енергетики допомагали не спати. У той час я дуже погано себе почувала: серце просто не витримувало такого натиску.

Ожиріння, конвульсії й агресивна поведінка

Про болі в серці й вплив на нервову систему кажуть містяни не дарма. Адже фахівці стверджують, що вживання енергетиків призводить до різних недуг. Так, дієтолог Олена Мазурьонок виділяє таких кілька. При цьому зауважує, що користі енергетичні напої майже не приносять, за винятком екстрених ситуацій. Скажімо, тривале перебування за кермом. Адже за рахунок речовин, що входять до складу енергетиків, людина може відчувати себе більш бадьорою. 

Дієтолог каже, що іноді шкоду від вживання цих напоїв можна відчути не відразу. Йдеться про звикання, що з’являється в людини поступово. Крім того, енергетики підвищують рівень цукру в крові. А також можуть викликати неймовірну втому і навіть безсоння. Та випивши більше однієї банки - не обійтися без проблем із серцем й артеріальним тиском. До слова, самі по собі енергетики є калорійними. Тож зберегти фігуру при їх вживанні - не вийде. 

Дієтолог радить знаходити таким напоям альтернативу. Ключем до бадьорого стану людини, каже Олена Мазурьонок, є кофеїн. Мовляв, саме ця речовина міститься в зеленому чаї, і в каві. 

На шкідливості енергетичних напоїв наголошує і МОЗ України. На їхньому сайті йдеться, що постійне вживання енергетиків може стати запорукою підвищеного серцебиття, нудоти і навіть конвульсій. Цей продукт можна нашкодити зубам й призвести до ожиріння. Зазначають експерти й на тому, що енергетики порушують роботу серцево-судинної і нервової системи. А також можуть стати причиною агресивної поведінки і схильності до інших залежностей.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Віталій Українець

    мін.торгівлі дало дозвіл -напивайтесь до усрачки ,особливо молодь!
  • Александр Дорофий

    Всеми руками за.. считаю нужно в обязательном порядке его детям и беременным женщинам в придачу к сигаретам..   давай те вырастим поколение олигофренов..
  • Леша Боровик

    Проти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up