Чоловіки частіше хворіють на пахові грижі, а жінки – на стегнові

Чоловіки частіше хворіють на пахові грижі, а жінки – на стегнові
  • Більшість людей вважає, що не варто звертатися до лікаря, якщо ніде нічого особливо не болить.
  • Але переоцінивши свої фізичні можливості, можна заробити грижі.
  • Незрозуміла «шишка» на животі чи у паху може виявитися грижею, яка, якщо її не лікувати, здатна призвести до важких ускладнень.
  • Найчастіше лікарі діагностують саме пахові грижі.

Пахових гриж найбільше

- Пахова грижа утворюється в результаті збільшення внутрішньочеревного тиску, через який і з’являється отвір в паховому каналі,- каже завідуючий відділенням малоінвазивної хірургії міської лікарні Леонід Щерба. - У здорових чоловіків з добре тренованим нижнім пресом такі проблеми зазвичай не виникають, а от менш «спортивні» представники сильної статі ризикують мати хворобу при будь-якій напрузі м’язів преса. Крім прямих причин, є ще й фактори, які впливають на появу та розвиток грижі. До таких належить звичайний бронхіт, ожиріння, надмірні нерегульовані фізичні навантаження, слабкі м’язи та зв’язки, розлади в роботі кишечника.

В силу анатомічних особливостей пахові грижі частіше зустрічаються у чоловіків, ніж у жінок. Справа в тому, що паховий канал у представників сильної статі від природи широкий і короткий, він менше підтримується м’язами і сухожильним шаром, тому й з’являється можливість утворення пахової грижі.

Не займайтеся самолікуванням

Пахові грижі бувають вродженими і набутими, які виникають через слабкість м'язів і зв'язок живота, особливо через важку фізичну роботу. У більшості випадків вроджені пахові грижі діагностуються ще в дитячому віці, проте нерідко їх симптоми проявляються у дорослих. При вродженій паховій грижі у хворих часто виявляється водянка яєчка і сім'яного канатика.

Відео дня

Серед захворювання набутої форми прийнято розрізняти два різновиди гриж: косі і прямі. Також зустрічаються комбіновані види гриж. У такому випадку у хворого є декілька грижових мішків, які не поєднуються між собою. На сьогоднішній день виділяють також особливий вид гриж – важкі форми пахових гриж. Це грижі великих розмірів, які доволі часто піддаються рецидивам.

- При виникненні підозр на пахову грижу хворі повинні якомога швидше звернутися до лікаря, а не займатися самолікуванням. Він проведе діагностику і констатує або спростує діагноз, - каже Леонід Щерба.

Головне – ретельний огляд

Виявити грижі можна за допомогою огляду лікаря та із застосування ультразвукової діагностики. Труднощі з діагностикою пахової грижі у чоловіків можуть виникнути при відносно невеликому випинанні або на початкових стадіях захворювання.

- Якщо у чоловіків виявляють пахову грижу, швидше за все, потрібно буде робити операцію, - каже лікар. – Хвороба може і не заважати людині тривалий час, тому інколи є можливість призначити планову операцію. Невідкладне втручання проводять при защемленій паховій грижі, щоб не почався некроз грижового вмісту.

Це ж саме стосується і жінок. Пахова грижа особливо помітна, коли жінка стоїть, кашляє або робить щось, що викликає напругу м’язів живота. Крім того, пахова грижа може виникнути через вагітність, ожиріння, хронічний кашель, хронічний запор і дуже інтенсивні фізичні навантаженням. У більшості випадків грижа у жінок не є небезпечною. У важких формах она може викликати кишкову непрохідність, для лікування якої може знадобитися термінова операція.

Хворі повинні знати: прикладати тепло, у тому числі приймати гарячі ванни, а також намагатися вправити грижу при різких болях в області грижового мішка категорично протипоказано.

Найчастіше грижу мають люди з надмірною вагою або з хронічним кашлем чи слабкими м’язами. Аби вчасно виявити хворобу, потрібно прислуховуватися до організму і зважати на тривожні симптоми.

За статистикою, найрідше у чоловіків діагностують пупкові грижі. Проте, вони найбільш вразливі до цієї хвороби у паху. Жінки ж менше хворіють на пахові грижі, проте, у них в 16 разів частіше виявляють пупкові грижі.

Операція без шраму

Видалити грижу можна тільки оперативним шляхом. Новітні методи дозволяють вирізати утворення за допомогою лапароскопії, коли шрам від втручання залишається найменшим. Після операції хворий повинен носити бандаж, стежити за вагою та лікувати хронічні хвороби, аби не занедужати знову.

- Наразі більшість операцій з видалення грижі роблять лапароскопічним методом. Таке втручання триває близько години. На місце розрізу накладають косметичні шви, які знімати не треба. Больовий післяопераційний синдром після такої операції менший, пацієнт швидше повертається до активного життя. Проте лапароскопія потребує загального наркозу, у той час як класична операція виконується під локальною анестезією, - каже завідуючий відділенням малоінвазивної хірургії міської лікарні Леонід Щерба.

Перед операцією хворий повинен пройти ряд обстежень.

- Це загальний та біохімічний аналізи крові, аналіз на цукор, загальний аналіз сечі, електрокардіограму, флюорографію або рентгенографію органів грудної клітки, - каже лікар. – У день операції нічого не можна їсти та пити. Після операції, вже увечері того ж дня, можна буде пити негазовану воду, сідати та вставати з ліжка, ходити. На другу добу можна буде їсти, ходити по палаті та коридору.

Профілактика понад усе

Після операцій хірурги радять мінімум місяць не навантажувати тіло, не піднімати більше п’яти кілограмів. Спортсменам рекомендується декілька місяців утримуватися від активних тренувань.

Молоді активні люди можуть покинути лікарню на третій день після класичної операції та на наступний – після лапароскопії. Старшим потрібно до семи днів. Контрольний огляд проводиться на 7-10 день.

- Для профілактики пахової грижі в першу чергу важливо зміцнювати черевну стінку, - каже Леонід Щерба. - Для цього необхідно вести правильний і активний спосіб життя, постійно виконувати комплекси фізичних вправ, спрямованих на поліпшення загального стану організму, а також на тренування м'язів живота. Потрібно також загартовуватися, уникати дуже сильних м'язових навантажень, намагатися уникати травм.

Правильно їсти і спати 

Особливу увагу потрібно приділяти правильному харчуванню, повністю відмовитися від паління. Останнє важливо з точки зору запобігання кашлю, який характерний для завзятих курців. Адже часто саме під час сильного кашлю утворюються і розвиваються грижі, викликаючи ускладнення в подальшому.

- Хороші результати приносять постійні заняття плаванням, фітнесом. Різке ожиріння або схуднення також є чинником, що провокує виникнення гриж. Тому в процесі схуднення слід підходити до даного питання продумано, попередньо проконсультувавшись із фахівцем, - каже лікар.

Жінки в період вагітності повинні стежити за власною вагою, харчуватися здоровою їжею для уникнення запорів. Бажано також носити спеціальний бандаж, щоб попередити слабкість черевних м'язів, а після пологів займатися спеціально підібраною гімнастикою.

Для профілактики виникнення пахової грижі потрібно своєчасно лікувати хвороби легенів, застуди, які супроводжує кашель, запори, урологічні недуги, які призводять до порушень сечовипускання.

Найбільш вразливі до гриж люди, які мають

- слабкість м'язів і зв'язок живота

- хронічний кашель, наприклад, кашель курця

- надмірну вагу

- запори

- фізичні навантаження

- часте чхання, наприклад, внаслідок алергії

Симптоми пахової грижі

- неприємні відчуття внизу живота, які посилюються при ходьбі

- виникнення опуклості в паху

- збільшення хворобливості в момент фізичної завантаження

- біль в попереку, крижах

- часті запори, болі в кишечнику

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up