Кліщі атакують: у Хмельницькому на тілі однієї дитини знайшли 4 паразита

Кліщі атакують: у Хмельницькому на тілі однієї дитини знайшли 4 паразита
  • За останні два тижні до травмпунктів Хмельницького звернулися 18 дорослих та 29 дітей.  
  • В них виявили кліщі в різних частинах тіла.

У Хмельницькому з кожним роком зростає кількість заражень бореліозом. Цю небезпечну хворобу переносять кліщі. Лише за останні два тижні  через покуси цих паразитів до місцевих травмпунктів звернулося 18 дорослих та 29 дітей. А в однієї дитини медики виявили на тілі відразу 4 кліща.

Здебільшого усі укушені відпочивали на природі. В ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляють, що кожного року у весняно-літній період відмічається ріст покусів кліщами в парках, скверах, лісах та на дачах.

Живих комах відправили до лабораторії особливо небезпечних інфекцій аби пересвідчитись чи не були вони носіями бореліозу. Адже протягом останніх трьох років в  Хмельницькому продовжується ріст захворюваності на бореліоз або, як його ще називають, хвороба Лайма.

Відео дня

Так, в 2016 році зареєстровано 10 випадків. В 2017 хворих уже було - 42. А в 2018 році у Хмельницькому зафіксували 59 випадків бореліозу.

За три місяці 2019 в лабораторії виявили три випадки зараження хворобою Лайма.

Також в ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляють, що кількість зареєстрованих випадків даної хвороби зростає і в межах району. Так, у 2016-2017 роках було зареєстровано по 1  випадку бореліоза. А в 2018 році - 4 випадки.

Коротко про хворобу

Хворобу Лайма викликає Borrelia burgdorferi. Вона передається людині через укус інфікованих  кліщів. Інкубаційний період до прояву хвороби становить від трьох днів до одного року. Імунітет  до захворювання не стійкий. Людина може хворіти на дану інфекцію кілька разів протягом усього життя.  Бореліоз - це дуже небезпечне захворювання. Наслідки для організму можуть бути фатальними. Інфекція вражає серце, нервову систему та опорно-руховий апарат.

Щоб уникнути наслідків, потрібно вчасно пройти курс лікування.

Якщо людина вчасно не побачила присмоктаного кліща або не змогла його зняти самостійно, вона має звернутися до травмпункту та доставити паразита на дослідження.  Переміщати його потрібно в скляній або пластиковій пробірці з вологим середовищем - ватою.

  • В таких випадках  постраждалому проведуть аналіз сироватки крові на наявність імуноглобулінів М та G. Та дізнаються про давність інфекції.Цей  метод дає можливість виявити інфекцію ще до появи клінічних проявів. Відповідно у пацієнта буде більше шансів на швидке одужання, - зазначив завідувач Хмельницького міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Олександр Рибак.

“Укус можна попередити”

Для того, щоб уникнути укусів кліщів необхідно дотримуватися простих правил, а саме:

  • обирати світлий однотонний одяг, який  закриває відкриті ділянки шкіри і щільно прилягає  до тіла, тобто одягнути довгі штани з резинками внизу, сорочку  з довгими рукавами, капелюх, куртку з каптуром, закрите взуття.

  • обов’язково  час від часу  оглядати тіло на  наявність кліщів. Особливу  увагу слід приділяти таким місцям  на тілі як пахви, шия, внутрішня поверхня  стегон куди частіше присмоктуються кліщі.

  • необхідно  користуватися  захисними аерозолями (репелентами)  від кліщів.

Дослідження кліщів та сироваток проводять у лабораторії особливо небезпечних інфекцій державної установи «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою м. Хмельницький, вул. Храновського, 12. Контактний телефон: 67-29-70.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Nadya Tekluk

    а вакцинация в городе существует?

    Віта Іськова reply Nadya Tekluk

    Nadya Tekluk Ну це ж Україна...

    Nadya Tekluk reply Nadya Tekluk

    Віта Іськова странно...муж в Чехии работал в лесной зоне,там было очень много клещей-всем сделали вакцинацию,чтобы уменьшить последствия укусов.обманывать их бы не стали-все работают легально и оплачивают здравотку.

    Віта Іськова reply Nadya Tekluk

    Nadya Tekluk вакцини від них немає і імунітет після укусу не виробляється. ..
  • Віта Іськова

    І ніхто нічого не робить. Раніше їх труїли а зарад всім побарабану що люди страждають..
  • Yura Chubaka

    Дурню радите, до чого тут світлий одяг? Кліщі що, по кольору собі жертву обирають? А репеленти-це тимчасовий, дуже короткочасний захід безпеки.

    Vitaliy Valchuk reply Yura Chubaka

    Колір не для кліща, а для Вас - щоб вчасно помітити кліща на одязі
  • Natasha Simkova

    ...Щоб уникнути наслідкив потрібно вчасно не пройти курс лікування...?)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up