Мастурбація - норма чи ні? Відповідають хмельницькі лікарі, психолог і священники

Мастурбація - норма чи ні? Відповідають хмельницькі лікарі, психолог і священники
  • Фахівці стверджують - це роблять майже всі.
  • Вперше зайнятися “рукоблуддям” можуть ще в дитинстві.
  • А деяким дорослим лікарі можуть навіть рекомендувати мастурбацію.
  • Що про цей процес кажуть медики, психолог і священники?
  • Дізнавайтеся в матеріалі.

Як правило, подібні теми викликають червону фарбу на обличчі, тихенькі “хіхікання” або бажання покрутити пальцем біля скроні. Все це через сором, який виникає у багатьох, почувши певні слова. Одне з них - мастурбація. 

Численні дослідження науковців вказують на те, що цим займаються майже всі. Однак уникнути великих і круглих очей при обговоренні цих тем, стає важко. Навіть при роботі над цим матеріалом, не обійшлося без відмови від коментаря на цю тему. Ще б пак! Мова ж піде про славнозвісну мастурбацію, рукоблудство чи онанізм. 

Торкатися своїх статевих органів, задовольняючи сексуальне бажання - саме цей процес називають мастурбацією. Його почали вивчати ще сотні років тому. Тоді думки різних дослідників відрізнялися: одні вважали “рукоблуддя” злом, інші - вбачали в цьому користь для здоров’я. Які ж думки стосовно цього процесу мають сучасні фахівці?

Відео дня

Уролог-андролог: “Мастурбація - один із видів профілактики простатиту”

Займатися мастурбацією можуть як чоловіки, так і жінки. Тож журналістка vsim.ua поцікавилася у лікарів, чи має цей процес вплив на здоров’я. 

Хмельницький уролог-андролог та сімейний психолог Олександр Янцаловський розповідає, що деяким своїм пацієнтам навіть рекомендує мастурбацію. Це стосується тих, хто тривалий час не має статевого контакту. Лікар каже - наприклад, заробітчани. Ті їдуть на роботу й залишаються без дружини й відповідно без сексу. У таких чоловіків може виникати конгестивний простатит. Тобто, коли утворюються застійні явища у передміхуровій залозі.

Олександр Янцаловський також говорить, що здавна стосовно мастурбації ширилися різні думки. Одні науковці називали цей процес шкідливим. Зокрема, казали про його вплив на нервову систему. Згодом з’явилися інші дослідження і займатися мастурбацією радили жінкам із приступами істерії. Тепер же вважається: людина, яка має досвід усамітненого сексу - може бути більш розкомплексованою під час статевого акту із партнером. 

Янцаловський Олександр Йосифович

Гінеколог: “Це вивчення свого тіла”

Гінеколог Анна Купрата говорить: “Нічого поганого в мастурбації немає”. Вона запевняє, що таким чином жінка вивчає своє тіло й в результаті - розкриває свою сексуальність. Надалі це впливає на те, чи отримуватиме вона оргазм від повноцінного статевого акту. Адже хто краще за неї знатиме всі свої “слабкі місця”?

Нет описания.

Пониження лібідо чи відсутність оргазму - саме ці проблеми можна вирішити, шляхом вивчення власного тіла. Однак не завжди мастурбація може допомогти. Оскільки деякі проблеми в жінок, говорить Анна Купрата, потребують консультації в психолога.

Психолог: “Це частина сексуального життя”

Психолог і сексолог Руслан Юшкевич на питання про мастурбацію відповідає кількома словами: “Це нормально”. За винятком окремих ситуацій, які можуть свідчити про певні психологічні проблеми. 

Руслан Юшкевич розповідає, що займатися мастурбацією можна без зайвих докорів сумління. Та варто правильно трактувати для себе цей процес. А саме - розуміти, що це інтимна справа будь-якої людини. Адже мова йде про власне тіло, із яким лишаються сам на сам. 

Психолог говорить, що є декілька періодів у житті, коли людина може займатися мастурбацією. Перший із них - дитинство. За його словами, навіть у 3 роки малеча може торкатися свого тіла з метою його вивчення. Тобто, без еротичного підтексту. Тоді дорослі, як правило, починають бити на сполох. Однак робити цього, каже психолог, не варто. 

Наступний період - підлітковий вік. Саме той час, коли тіло змінюється. І при певних дотиках з’являються нові відчуття і навіть оргазми. 

А от у дорослому віці мастурбація стає частиною статевого життя. І це, повторює психолог і сексолог, нормально. При чому це стосується як людей із парою, так і без неї. До слова, самотні можуть займатися мастурбацією, таким чином, компенсуючи відсутність партнера. А ті, хто в парі - можуть вдаватися до цього процесу разом зі своєю половинкою. Або ж замінюючи таким способом секс. Адже в кожної людини є своя статева конституція, від якої залежить потреба в близькості. Більше про це ми вже розповідали вам раніше. Читайте в матеріалі Кому і скільки потрібно сексу: відповідає хмельницький експерт.

Возможно, это изображение (Руслан Юшкевич)

Руслан Юшкевич також додає, що “рукоблуддя” може бути проявом психічного розладу. Мова йде про нав’язливу мастурбацію. Тобто, людина не може заспокоїтися чи зайнятися будь-якою іншою справою, поки не зробить “це”. Психолог пояснює: в таких випадках мастурбація стає розв'язанням внутрішніх проблем. Наприклад, страху, переживань чи втоми. 

Священники: “Тіло - не для розпусти”

Отож, наука каже, що мастурбація в адекватних межах - це норма. Ба більше - в окремих випадках навіть користь для організму. А якої думки про це церква? Розповів протоієрей ПЦУ, настоятель парафії Святої Трійці Андрій Беринда. 

За його словами, людина має розуміти: тіло - це храм Бога. Воно дане людям в користування. Тож ті не мають права його зіпсувати чи знищити будь-якою пристрастю. Крім того, Андрій Беринда порівнює мастурбацією з алкоголізмом чи наркоманією. Мовляв, люди намагаються таким чином позбутися морального чи психологічного вантажу.

Інший православний священник, на ім’я Олександр, також каже: “Мастурбація - це гріх”. За його словами, необхідно відволікатися від сороміцьких думок. Робити це радить шляхом щоденної праці, служінням ближнім та виконанням іншої корисної роботи.

Читайте також:

“Це сильніше за інші оргазми”: що таке “точка G” і де її шукати

“Якість контрацептиву впливає на оргазм”: сексолог з Хмельницького розповіла про захист під час сексу

Хто і що купує в хмельницькому секс-шопі? Продавці кажуть про візити пенсіонерів і гомосексуалів

Що ви знаєте про секс і власне тіло. Тест 18+

“Відчуття просто вау”: урізноманітнюємо інтимні стосунки за порадами хмельницького сексолога

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up