Поліклініки Хмельницького планують об’єднати у єдиний центр. Як прийматимуть пацієнтів

Поліклініки Хмельницького планують об’єднати у єдиний центр. Як прийматимуть пацієнтів
  • 2019 року в місті планують реорганізувати декілька медичних закладів.

  • Проект рішення про об’єднання поліклінік ще має розглянути виконком міської ради.

  • Чого чекати хмельничанам, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Медичні заклади Хмельницького чекає реорганізація. Відповідний проект рішення має розглянути виконавчий комітет Хмельницької міської ради. Зокрема, чотири поліклініки та міський лікувально-діагностичний центр хочуть об’єднати у єдине комунальне підприємство «Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр». Журналісти vsim.ua вирішили дізнатися, для чого це робиться, які зміни чекають на медзаклади та що зміниться для пацієнтів.

Як хмельничани отримують медичну допомогу зараз

Вже вісім місяців в Україні триває медична реформа. Якщо раніше на прийом до терапевта, педіатра чи сімейного лікаря треба було йти у поліклініку, то зараз — в амбулаторію. Деякі з них облаштували в окремих приміщеннях, інші — у поліклініках. Потрапити на прийом до лікаря первинної ланки просто — потрібно записатися телефоном, на сайті medics.com.ua чи прийшовши до реєстратури. Якщо знадобиться прийом вузького спеціаліста, лікар дасть направлення у поліклініку, яка обслуговує медичний заклад. Прийти до спеціаліста без направлення лікаря первинної ланки не можна. Крім того, хмельничанам доводиться доплачувати за деякі аналізи.

Що має змінитися

Чотири міські поліклініки та комунальний заклад «Міський лікувально-діагностичний центр» об’єднають у некомерційне комунальне підприємство «Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр». Таке рішення ініціювали в управлінні охорони здоров’я Хмельницької міської ради. Таким чином п’ять медичних закладів отримають централізоване управління. У нового підприємства буде директор, а також медичний директор. За словами начальника управління Бориса Ткача, колишніми поліклініками керуватимуть начальники підрозділів, які замінять теперішніх головних лікарів. КП «ХМЛДЦ» матиме окремий рахунок у банку і розпоряджатиметься коштами самостійно, а не через казначейство, як зараз. Чиновник розповів, що це дасть можливість ефективніше керувати медичними закладами, координувати їх діяльність та розпоряджатися грошима.

Відео дня

Разом з тим на деяких працівників чекає скорочення. Воно торкнеться адміністративного та фінансового персоналу. Після звільнення їх планують працевлаштувати в інших закладах міста. Борис Ткач зазначає, що медичних працівників скорочувати не збираються.

— Є закон України, який у народі називають «Законом про автономізацію лікувальних закладів», — розповідає Борис Ткач. — Тобто є вимога і часу, і влади про те, щоб лікувальні заклади перетворювалися у комунальні підприємства. Цього року ми перетворили два наших центри первинної медико-санітарної допомоги в комунальні підприємства, відповідно вони перейшли з регулювання фінансових відносин у рамках бюджетного кодексу до регулювання у рамках господарського кодексу. Тобто немає у них статей, де розписано, як вони мають витрачати кошти, немає зв’язків через управління на казначейство — дали гроші, не дали гроші… У них рахунок у банку, вони самі тими коштами розпоряджаються. Це суттєва різниця. Відповідно, підписали ці центри договори з Національною службою здоров’я, отримують нове фінансування, дають вищу зарплату. І наступного року черга доходить до вторинної ланки, в першу чергу амбулаторної.

Які зміни відчують хмельничани

Після реорганізації потрапити до вузького спеціаліста можна буде й без направлення сімейного. Однак за це доведеться заплатити. З направленням прийти на прийом можна буде, як і раніше, безкоштовно.

Крім того, пацієнт зможе вільно обрати підрозділ, до якого звернеться. Лікар допоможе з вибором, враховуючи завантаження спеціалістів. Це стосується й інструментальних обстежень, наприклад, флюорографії. У рамках державної програми «Безкоштовна діагностика» планують забезпечити ряд досліджень, платити за які не доведеться.

Також наступного року медичні заклади планують комп’ютеризувати. Завдяки цьому сімейний лікар зможе записати пацієнта до лікаря вузької спеціалізації. Тобто хмельничанам не доведеться щоразу йти у медзаклад лише для того, щоб отримати талончик. Також пацієнт матиме можливість записатися до того закладу, у якому менше навантаження. Отже, вважає Борис Ткач, черг у поліклініках стане менше.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Олександр

    Тепер на бідного паціента чекають ще кращі неспродіванки хочеш звернутися плати і ще плати до чого ця реорганізація якщо немає основного людяності по низах вона присутня а верхи гниють так само в школах захрабастати чужими руками ласий шматочок
  • Мастер Автополив

    Я думаю, что у честной народно-демократической власти, которую привел народ возмущенный беспределом кровавого донецкого тирррана, есть нормальные американские и европейские советники. И делают они все правильно! Народ сам добровольно на Вече делегировал им полномочия. В любом случае - повоняеете и перестанете ))))
  • Serhii Warshawsky

    Все просто. З пяти медичних закладів роблять один великий і дають право розпоряжатися коштами. Ставлять неефективного керівника, який банкротить цю організацію. В результаті майно (читай приміщення в самих цікавих місцях міста) продають на торгах. Місія виконана ! А лікарі розходяться по приватних маленьких кабінетах. Зараз активно тянуть інтернет і ставлять відеонагляд у поліклініках, роблять опалення у поліклініках, готують майбутні готові офісні центри.

    Таку ж схему використовують у агрохолдингах для скупівлі землі (
  • IGOR

    "пацієнт матиме можливість записатися до того закладу, у якому менше навантаження. Черг у поліклініках стане менше" - я только по всему городу не бегал по разным врачам...
    "Потрапити до вузького спеціаліста можна буде й без направлення сімейного. Однак за це доведеться заплатити. З направленням прийти на прийом можна буде, як і раніше, безкоштовно" - такой почвы для коррупции в медицине ещё не было... Не дал - пи.....шь на отшиб, а пимеру с Озёрной - в Дубово на флюорографию, с Юго-Запада в Раково к окулисту, из Раково - на Молодёжную, к лору и тпк по всему городу?!
    Тем, кто придумывает надо срочно к узкому специалисту психиатрии...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up