Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям

Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям
Тут і далі фото Укрінформ
  • У жінки констатували смерть мозку.
  • Вона стала доноркою для чотирьох молодих людей.

Жінка із Шепетівки впала із велосипеда й потрапила до лікарні з черепно-мозковою травмою. Її прооперували нейрохірурги, Однак травма завдала непоправної шкоди мозку. Врятувати життя жінці лікарям не вдалося. Про це Укрінформу розповів завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Шепетівської багатопрофільної лікарні Валерій Сивоконюк.

— У пацієнтки констатували смерть мозку. Але серце, обидві нирки та печінка були живими. А це — шанс на порятунок ще чотирьох життів. Величезна подяка родичам цієї жінки, що дали дозвіл на вилучення органів, — розповів лікар.

Відео дня

Вилучення органів у донорки проводили бригади фахівців із Києва та Львова за участі місцевих: судинного хірурга Дмитра Шатравіна та трансплант-координаторів Романа Романюка й Оксани Левчук. Така операція була проведена у Шепетівській лікарні вперше. Нирки та печінку одразу забрали для пересадки реципієнтам львівські медики, а серце — киїівські.

Операцією керував директор Інституту серця МОЗ Борис Тодуров. За його словами, цей випадок є унікальним, оскільки вперше донорське серце довелося везти більше ніж триста кілометрів.

— Ми використали нову стенфордську методику зберігання донорського серця. І, як бачимо, досить вдало, — прокоментував на своїй офіційній сторінці у Фейсбук Борис Тодуров.

Читайте також: 

Хмельничанка Анастасія підписала згоду на посмертне донорство: що варто про це знати

Після ДТП в Лісових Гринівцях рятують 30-річного Дмитра Паукова: як допомогти

Вперше в Кам’янці-Подільському лікарі провели пересадку серця (ФОТО)

Хмельницькі медики вперше самі провели трансплантацію нирки. Її синові віддала мати

Історія хмельничанина Сергія, серце якого після смерті віддали львів’янину

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olga Khmelevskaya

    А що, на Хмельниччині немає черги на донорські органи?! Та величезні черги. Особливо на нирки. Але ж хто більше заплатив, той і матиме.

keyboard_arrow_up