В онкодиспансер придбали новий мамограф. Як і кому записуватись на обстеження

В онкодиспансер придбали новий мамограф. Як і кому записуватись на обстеження
  • Рак молочної залози "молодшає". Хворіють жінки до 25 і навіть чоловіки.
  • Для якісного обстеження в обласний онкодиспансер купили сучасний апарат за 4,5 мільйони.
  • Мамограф дозволяє швидко і безболісно обстежити жіночі груди.
  • Як працює прилад та кому можна робити мамографію дізнавалися журналісти vsim.ua

Гроші - на медицину. В обласний онкологічний диспансер минулого місяця придбали мамограф за 4,5 мільйони. Журналісти vsіm.ua оглянули новий апарат та з’ясували кому, коли і як можна на ньому обстежитися.

Рак молочної залози «молодшає»

Почнемо з статистики. У інформаційно-аналітичному відділі онкологічного диспансеру розповідають, що наприкінці 2016 року кількість хворих на рак грудної залози становила 1160 хмельничан. По області цифра збільшується до 4658 чоловік. Щороку медики діагностують онкозахворювання грудей у близько 125 хмельничанок. Найчастіше, це жінки після 55 років.

Відео дня

- Але рак «молодшає», - каже заступник головного лікаря ХООД Тетяна Закрижевська. – Минулого року зафіксували перші два випадки, коли рак грудної залози діагностували у двох жінок віком до 25 років. Ще в 11 жінок віком до 40 років виявили хворобу.

Онкологічна небезпека чатує й на чоловіків. У 2016 році рак молочної залози виявили у 70-річного хмельничанина та ще 5 мешканців області. 

Спочатку потрібно до мамолога

Апарат для обстеження грудних залоз закупили за кошти обласного бюджету. Він обійшовся в 4 мільйони 436 тисяч гривень. На сайті Хмельницької облдержадміністрації зазначено, щоб пройти обстеження на мамографі достатньо звернутися до рентген-відділення обласного онкологічного диспансеру. Та, насправді, все не зовсім так.

Онкологічний диспансер значиться по Пілотській, 1. Корпус ХООД розміщений неподалік від відділення обласної знаходимо швидко. Спершу прикидаємось звичайною пацієнткою, яка вирішила перевірити своє жіноче здоров’я.

У холі закладу невелике віконце до реєстратури. Перед нами в черзі всього одна жінка. Її обслуговують недовго. Почувши, що просимось на обстеження, працівниця реєстратури пояснює, що спершу треба на прийом до мамолога. Питає, чи вперше в диспансері і, після ствердної відповіді, просить назвати дані для заповнення медичної картки. Жодних документів чи приписки тут не питають. Та «карточку» на руки не дають. Її відносять лікарю самі працівники реєстратури. Нам же кажуть звернутися в кабінет №2 до мамолога.

У черзі "крайніх" немає 

Під кабінетом невелика черга із 5 чоловік. На питання «Хто крайній?» жіночки відповідають, що тут викликають самі. Через хвилину-дві в цьому переконуємось. З кількох кабінетів медсестри вигукують прізвища пацієнтів. Ще через одну працівниця реєстратури заносить в кабінет кілька карток, в тому числі й нашу. Бо вже через хвилини три чуємо своє прізвище.

У кабінеті працює два лікарі та дві медсестри. Вони запевняють, в огляді не відмовляють нікому. На мамографію жінку відправляють лише при потребі. Найчастіше обходяться зоровим оглядом та пальпацією. А з новим апаратом працюють лише рентгенологи.

Як працює мамограф

У рентген-відділенні vsim.ua повідомляють, що раніше мамографію робили на старому фінському пристрої. Його купували ще в 1992 році. Тож якість обстежень на сьогодні бажала кращого. Новий апарат в обласних чиновників випрошували кілька років. І нарешті дістали фінансування.

Завідуючий рентгенологічним відділенням Сергій Рибаков зробив журналістам екскурсію і пояснив кому і як можна обстежитися.

Як нам пояснили, новий апарат складається із трьох масивних частин. Це сам мамограф, пристрій для зчитування цифрових зображень на комп’ютер та лазерний сканер.

Перед початком мамографії у прилад закладають касету із плівкою. Далі апарат підлаштовують під розміри жіночих грудей. Для цього він точно регулюється під зріст пацієнтки. Молочна залоза має розташуватися на спеціальному темному квадраті. Зверху її, каже лікар, трішки притискають ще одним прозорим квадратом. Тоді роблять один знімок. Після цього жінка має змінити положення. Корпус мамографа нахиляють на 45 градусів (це показують електронні цифри внизу).

Тоді знову у відведеному місці закріплюють молочну залозу. Це другий знімок.

- Якщо жінці необхідно обстежити груди повністю, то їй доводиться робити 4 знімки, - пояснює Сергій Рибаков. – Та цю процедуру проводять лише за направлення лікаря-мамолога.

Зліва - пристрій для зчитування, справа - лазерний принтер

Після цього цифрова плівка вставляється у спеціальний пристрій для зчитування. Результат виводиться на комп’ютер. Потім її роздруковують на лазерному принтері.

Рентген-плівку висвітлюють в іншій – спеціальній кімнаті.

Апарат купили, про плівку не подбали

Сергій Рибаков переконує, нічого особливого в новому мамографі немає. Пристрій виготовили в Німеччині. Він робить якісніші знімки, аніж українські аналоги. Дозволяє виявити мастопатію, кісти та фіброми. Інформацію може видавати в двох форматах: цифровому та на звичайній рентген-плівці. З першим, щоправда, є проблеми.

- На плівку не вистачає бюджетних коштів. Вона дороговартісна. 100 листків рентгенівської плівки коштує близько 1000 гривень, - стверджує Сергій Рибаков. – А стільки ж листків цифрової обійдеться в два-три рази більше. Зараз цієї плівки в нас немає. Тому мамографію робимо на рентгенівській. Хоча тут теж своє. На рік нам виділили лише 100 тисяч гривень на плівку для всіх видів рентгену. То листків вистачить ще, може, на півроку.

Що робитимуть, коли плівка закінчиться, рентгенолог не знає. Каже, що може бути й таке, що пацієнтам доведеться її купувати за власний кошт. Хоч на сайті ОДА вже зазначили, що плівку для досліджень пацієнтки мають придбати в аптеці.  

Мамографія шкідлива і потрібна не всім

Рентгенолог розповідає, що апарат працює всього два тижні. За цей період мамографію призначили близько 50 жінкам. Всього ж за день буває максимум 7 пацієнток на обстеження. Та проходити його радить лише в разі гострої необхідності. Адже мамограф опромінює людський організм дещо більше за звичайний рентген.

Так, жінкам до 35-40 років проходити мамографію Сергій Рибаков зовсім не рекомендує. Далі радить обстежуватись не частіше одного разу на два роки. Хоча можна і раз в рік.

Медик каже, йти на прийом до мамолога найкраще з 10 по 17 день менструального циклу. Це, звичайно, якщо огляд профілактичний. А от чоловікам слід просто звертатись до хірурга.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Таїса

    Доброго дня. Сьогодні я проходила мамографію в онкодиспансері на новітньому апараті в кабінеті 1 так боляче мені ще ніхто не робив. Коли я про це сказала лікарям вони сказали що від них це не залежить це все апарат. Я думала що з моїх грудей бліни зроблять. Якщо так роблять людям у яких рак то їм не потрібна операція, виживуть все.

    Larisa Dmysh - Mironova reply Таїса

    скільки коштує мамографія?
  • Діана Граділь

    Дякую, ВСІМ. Дуже важлива інформація.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up