Як доглядати за людиною, яка на самоізоляції: основні правила

Як доглядати за людиною, яка на самоізоляції: основні правила
Фото ілюстративне
  • Доглядати за людиною, яка на самоізоляції, необхідно ретельно та обережно.
  • Яких правил слід дотримуватись?

Щоб зменшити ризики інфікування COVID-19, деяким особам необхідно утриматися від контактів із іншими людьми. Якщо простіше - самоізолюватися. Цей період має тривати 14 днів. 

Самоізоляція потрібна тим, хто чекає результатів тесту на коронавірус, контактував із хворим або повернувся з-за кордону. Крім того, самоізоляція стосується й тих, хто має легкий перебіг коронавірусу. Наразі таких у Хмельницькому є п'ятеро осіб. Через легкі прояви хвороби, лікарі порадили їм проходити лікування амбулаторно, тобто вдома. 

А як бути тим, хто піклується про людину на самоізоляції? Адже кожен із членів сім’ї є контактною особою для пацієнта. Центр громадського здоров’я України склав перелік порад по догляду. Гортайте та дізнавайтесь про них детальніше. 

Відео дня

Окрема кімната та заборона відвідування

За людиною на самоізоляції має доглядати одна й та сама людина. Бажано, щоб це була особа, яка не належить до групи ризику появи ускладнень. До неї відносяться: люди похилого віку, особи із хронічними хворобами легень або астмою, з серйозними серцевими захворюваннями, діабетом, нирковою недостатністю, захворюваннями печінки чи з ВІЛ/СНІД. А також вагітні жінки і ті, хто має онкозахворювання або нещодавно перенесли трансплантацію. 

Людину на самоізоляції необхідно розмістити у добре провітрюваному приміщенні. Всі інші члени сім’ї мають перебувати в окремих кімнатах й підтримувати відстань із пацієнтом не менше 1 метра. До того ж, варто обмежити рух пацієнта місцями спільного користування. До слова, будь-які відвідування людини на самоізоляції заборонені. 

Той, хто доглядає за самоізольованим має носити захисну маску під час перебування з ним в одній кімнаті. Разом із тим, необхідно не забувати мити руки після будь-яких контактів із пацієнтом. Після цього краще витерти їх одноразовими паперовими рушниками. 

Поверхні дезінфікувати, посуд мити з мийним засобом

Для догляду за пацієнтом варто використовувати одноразові медичні рукавички. До та після зняття - слід мити руки. Зрештою, рукавички, маски та інші відходи після догляду за пацієнтом необхідно складати в окремому контейнері  в тому ж приміщенні, де перебуває хворий, до їх утилізації.

Необхідно щодня очищати і дезінфікувати поверхні в найближчому оточенні хворого, а також ванну кімнату і туалет. Робити це слід побутовим мийно-дезінфекційним засобом.

Прати речі пацієнта можна звичайним милом. Для машинного прання рекомендовано температуру 60–90 °C і звичайні пральні порошки. Забруднену білизну заборонено струшувати, але її можна збирати в загальний мішок.

До того ж, медики радять уникати обміну предметами спільного користування. Наприклад, зубними щітками чи постільною білизною. Посуд після індивідуального використання необхідно мити з мийним засобом. 

Під час кашлю або чхання варто прикривати рот і ніс одноразовими серветками. У разі їх відсутності - слід це робити у згин ліктя. А у випадку появи симптомів ГРВІ - рекомендується звернутися до сімейного лікаря. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:33 За побиття дитини судили «горе-мати» з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up