Як зменшити наслідки святкування. ТОП 8 порад фахівців

Як зменшити наслідки святкування. ТОП 8 порад фахівців
  • Переїдання, алкогольна інтоксикація, недосип, які виникають внаслідок активних святкувань, негативно позначаються на людському організмі.

  • Розповідаємо що робити якщо раптом переїли чи перепили і тепер відчуваєте дискомфорт в організмі. 

Навіть у складні часи хочеться свята. Смачна страва на Новий рік чи Різдво може підняти настрій та підбадьорити. Проте, застілля можуть закінчуватися переїданням, — коли попри відчуття ситості, ви їсте далі.  Крім цього, багато жиру, смажена та копчена їжа, алкоголь не піде організму на користь.

Аби свята запам’яталися лише приємним спілкуванням, а не головним болем і неприємними спогадами у Центрі громадського здоров'я розповіли як мінімізувати негативний вплив після новорічного святкування. Якщо вам складно відновитися, спробуйте скористатися порадами фахівців.

Вживання алкоголю

Якщо так сталося, що дозу ви не розрахували й маєте на ранок похмільний синдром, не потрібно вживати алкоголь. Це, кажуть медики, не працює. Натомість прийміть контрастний душ та пийте більше води.

Відео дня

Пам’ятайте, що «рекомендованої» дози алкоголю не існує. Що менше ви вип’єте, то краще. А найправильніше — не вживати алкоголь узагалі!

Не переїдайте

Не варто обманювати себе думкою, що сорбенти, ферменти чи ензиматичні препарати врятують вас. Не переїдайте, не їжте похапцем, віддайте перевагу свіжим овочевим стравам, пийте більше води. 

Намагайтеся не змішувати складні вуглеводи, жири та білки. Наприклад, рибу краще поєднувати із зеленню та овочами. Це стосується і страв із картоплі — до них ліпше додавати овочі, а не запечене м’ясо чи рибу. 

Утримайтеся від кремових тортів, кексів і тістечок. Не снідайте важкою їжею — краще перекусіть фруктами, йогуртом або завареними вівсяними пластівцями.

Ні — жирній їжі

Цими днями, напевно, всі їли багато смаженого. Воно важко перетравлюється, викликає біль у шлунку, печію. 

Намагайтеся відмовитися або знизити до мінімуму кількість жирних смажених страв. Натомість їжте більше нежирного м'яса та риби.

Не вживайте страви у яких не впевнені

Аби не отруїтися, не споживайте продукти, у якості яких ви не впевнені. Адже віруси чи бактерії можуть потрапити в харчі на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.

Гострі кишкові інфекції можуть призвести до серйозних ускладнень (зневоднення, інфекційно-токсичного шоку). Зазвичай їх викликають бактерії чи віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

5 кроків до безпечного харчування:

Їжте більше клітковини

Така дієта допоможе поліпшити травлення. Багато клітковини в таких продуктах: бобові, цільнозерновий хліб, коричневий рис, фрукти і овочі, вівсянка. 

Взагалі, після переїдання на сніданок бажано вживати каші на воді. 

Не голодуйте

Деякі люблять себе покарати після святкових столів голодуваннм. Однак це хибна практика. Краще просто перейти на легку їжу.

Пийте достатньо рідини

Банально, але факт. Чиста вода пришвидшує проходження залишків продуктів травлення через травну систему. 

Підійдуть теплий зелений або фруктовий чай. Бажано — несолодкий.  Такі чаї активізують і прискорюють обмінні процеси.

Корисно випити чашку теплого імбирного чаю. Відомо: імбир налагоджує травлення, запобігає нетравлення і утворення газів, усуває відрижку, стимулює вироблення шлункового соку, нормалізує роботу шлунка.

Достатнє уживання рідини є однією з обов’язкових умов для забезпечення належної фізичної та розумової активності людини. Слід істотно обмежити вживання калорійних напоїв, зокрема солодких газованих, соків та соковмісних напоїв. Що менше людина споживає алкогольних напоїв, то краще для її здоров’я.

Гуляйте на свіжому повітрі

Запам'ятайте — в жодному разі не лягайте спати з повним шлунком. Якщо відчуваєте, що переїли — вийдіть на прогулянку, подихайте свіжим повітрям. Намагайтеся починати прогулянку у повільному темпі, а потім прискорюйте його. 

Порухайтеся активно. Корисно зробити декілька нахилів в сторони, завдяки чому їжа в стравоході почне просуватися далі. При таких рухах прискорюються обмінні процеси, їжа перетравлюється швидше.

А як ви себе почуваєте після зустрічі Нового року?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up