Знайдіть 5 відмінностей. Лікарка з Хмельницького розповіла, як працює поліклініка за кордоном

Знайдіть 5 відмінностей. Лікарка з Хмельницького розповіла, як працює поліклініка за кордоном
Поліклініка у місті Тшебіня
  • Катерина Макончук провела на роботі у Польщі три місяці.
  • Там працювала у поліклініці.
  • Чому польські медики не називають прізвищ пацієнтів і навіщо в медзакладі влаштовують “шоу” працівники спецслужб?
  • Відповіді на ці та інші питання в нашому матеріалі.

Катерина Макончук працює в Хмельницькому педіатром. Пацієнтів приймає в амбулаторії, що розташована в мікрорайоні Ружична. Лікарка має стаж роботи три роки. 

Працювати з дітьми Катерина мріяла завжди. Як і всі молоді медики, вона проходила інтернатуру в дитячій обласній та міській лікарнях. По закінченню постало питання із працевлаштуванням. Тоді Катерина отримала пропозицію, від якої було важко відмовитися. Йдеться про місце роботи за кордоном. Довго не думаючи, вона погодилася. 

Працювати їй запропонували в лікувальному закладі міста, що неподалік Кракова - Тшебіня. Допоки тривав процес працевлаштування й вирішувалися бюрократичні питання, Катерина працювала в поліклініці “Centrum Medyczne PZU Zdrowie Elvita Trzebinia”. Своїм досвідом медик поділилася із журналістами vsim.ua.

Відео дня

Без називання прізвищ і сторонніх під час прийому

У польській поліклініці Катерина Макончук працювала два роки тому. Про те, як вдалося туди потрапити, ми розповімо згодом. Спершу розкажемо про особливості роботи в іноземній лікарні. 

Катерина була помічником лікаря. Вона виконувала роботу, яку називає “реєстратурною”. Тобто здійснювала запис пацієнтів, приймала запити хворих, передавала їх медикам та інше.

У Польщі, як і в Україні, пацієнти укладають декларації із сімейними лікарями, педіатрами чи терапевтами. Запис на прийом до них здійснюється через спеціальний сервіс. Щось на кшталт нашого Medics. При цьому до лікаря первинної ланки може бути черга. Скажімо, візит не наступного дня після запису. А, наприклад, за тиждень. “Це ще нічого”, - розповідає Катерина. Бо потрапити до вузького спеціаліста - проблематичніше. 

Натовп під дверима кабінету будь-якого медика - історія не про польську поліклініку. Люди приходять лише на свій час. Щоб передбачити живу чергу, поляки вигадали наступне: залишити певну кількість місць для запису. Це зробили для тих пацієнтів, які можуть прийти в медзаклад вранці. Вони можуть записатися до лікаря в реєстратурі. При цьому медик приймає всіх строго по годинах. Таким чином, уникають конфліктів людей та сперечань на тему “хто і на скільки записався”.

Нет описания.

Розголошувати особисту інформацію пацієнта в лікарнях Польщі категорично не можна. Це стосується оголошення при інших хворих чи лікарях прізвища людини. Або його огляду в присутності кого-небудь. Катерина розповідає, що сторонні не можуть зайти в кабінет під час прийому. У тому числі це стосується інших лікарів. Присутність будь-кого можлива лише за письмової згоди пацієнта. 

Чи дотримуються всіх цих правил медики, у лікарнях періодично перевіряє спеціальна служба. Її представники прикидаються звичайними пацієнтами, можуть “знепритомніти” чи утнути щось подібне. У такий спосіб перевіряють, наскільки компетентні лікарі. 

“Хотіли взяти в рабство на 10 років”

Потрапила на роботу в польську поліклініку Катерина не випадково. Як ми згадували вище, її та інших медиків з України туди запросили. Все це запропонували під гаслом “Працевлаштування і медична кар’єра в Польщі - легко”. Пообіцяли легальну роботу, середню зарплату 1 500 злотих (станом на 17 червня це 10 875 гривень). 

Щоб почати співпрацю за цим проєктом, молоді медики мали пройти курс польської медичної мови й зробити біометричний паспорт. Потім чекати, коли для кожного лікаря підшукають конкретний медзаклад. І все мало б бути добре, та насправді вийшло зовсім не так, як розповідали.

Закінчилася ця історія тим, що Катерина найняла юриста. Фахівець розібрався у документах і визнав їх некоректно укладеними. Польська сторона вже ніби то була готова розірвати договір. Однак за умови, що їм сплатять компенсацію. І тут сюжет неочікувано повернувся. 

Катерина отримала сильне психологічне потрясіння. Тож просто в кабінеті поляків знепритомніла. Ті налякалися, що за умовами контракту будуть вимушені заплатити компенсацію через стан здоров’я хмельничанки. Тому протягом пів години розірвали з хмельницькою лікаркою контракт.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Николай Юрковский

    Це якась бредятіна. Бо такої зарплати в 1500 злотих бути не може. Це що, на повних лохів розраховано?  Примітивна стаття.
  • Олег Вороненко

    Добре що все скінчилось  з мінімальними потерями.На жаль в нас поки "порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up