Дівчата копіюють зірок телеекранів та мріють вийти заміж за багачів

Дівчата копіюють зірок телеекранів та мріють вийти заміж за багачів

Правильна поведінка і ставлення до оточуючих закладається ще у ранньому дитинстві. Батьки вчать малечу, як правильно поводитись у тій чи іншій ситуації, демонструючи це власним прикладом. У більшості випадків дітлахи переймають цей досвід, але телебачення показує зовсім інше. Що приховує дитяча поведінка, vsim.ua розповіли психологи.

Стосунки між хлопцями і дівчатами бувають складними у будь-якому віці. Представників сильної статі з дитинства вчать бути мужніми захисниками. Дівчаток змалечку  ж виховують лагідними та ніжними. Однак, часто ставлення дітей один до одного залишає бажати кращого. Як результат – образи, гнів та навіть жорстокість.

Навчає телевізор   

Ще здавна сформувався штамп, що жінка – це господиня, а за чоловіком обов’язок матеріально забезпечувати сім’ю. Мати хоче, щоб донька змалку допомагала їй виконувати хатні справи та копіювала її поведінку. Дівчат частіше сварять за зовнішній вигляд, а хлопчиків – за дисципліну.

- Маленький син звик бачити маму, яка постійно працює. Однак, телебачення показує зовсім інших жінок – успішних, незалежних і красивих, - каже  шкільний психолог Світлана Стефанцева.

Відео дня

Окрім цього, саме зовнішнє оточення, засоби масової інформації дають приклад дівчатам, як варто виглядати та як поводитись.

- Багато дівчаток переймають манеру спілкування, яку їм показує телебачення чи Інтернет. Вони хочуть бути красивими та незалежними, можуть дозволяти собі зверхньо поводитись з іншими, зокрема з хлопцями. Близько 50 % дівчат зараз мріють успішно вийти заміж, - зазначає психолог.

Тому, як переконує Світлана Стефанцева, для правильного виховання дитини повинен бути батько. Саме завдяки йому у дівчаток формується уявлення про чоловіка, а для хлопчиків – уявлення про те, як повинен себе поводити справжній чоловік. Адже дитяча агресія, а згодом і жорстокість формуються ще у ранньому віці. Визначну роль у цьому відіграє ситуація у сім’ї.

Дитина – це рентген сім’ї

- Дитина – це рентген сім’ї, вона завжди копіює спілкування між дорослими, - каже психолог.

На думку пані Світлани, причиною того, що у дитини закладається агресія, є недостатнє емоційне спілкування з батьками. Через це багато вільного часу діти проводять в Інтернеті, граються телефонами та дивляться телевізор.

- Батьки насправді рідко говорять зі своїми дітьми, на це бракує часу. Чомусь вони рідко обговорюють разом, що таке дружба, запитують – чому ти обрав саме цього друга, що таке почуття. Такі речі як любов, відданість не проговорюються, - розказує Світлана Стефанцева. – Треба спілкуватись, говорити так, аби дитина бачила вас, ваші емоції, міміку, жести. Емоції постійно треба підживлювати. Якщо цього немає – діти замикаються і починають накопичувати в собі агресію. Через це виникають образи, недосказаність.

Тато – приклад правильного ставлення до жінки

Починаючи від двох з половиною – трьох років діти усвідомлюють свої відмінності один від одного. В цей час відбувається так звана ідентифікація особистості.

- Дівчинку батьки виховують як принцесу, як найкращу, найкрасивішу, роблять компліменти та гарно одягають. Хлопчика привчають бути захисником, - розповідає практичний психолог Галина Літвінова. - В цей час дівчатка цікавляться, як тато ставиться до мами. Адже, тато – це не лише тато, а й перший чоловік, якого дівчинка бачить у своєму житті. Звісно ж, дитина спілкується і з дідусем, і з братом, з іншими дітьми у садочку та школі. Однак, дівчата на підсвідомому рівні намагатимуться перейняти для себе модель поведінки батька до матері, а в подальшому й шукатимуть чоловіка, чимось схожого на тата.

За словам психолога, те саме стосується й хлопчиків. Адже, найперше, мама є жінкою, тому, ставлення батька до матері може стати для сина визначальним у його майбутніх відносинах із прекрасною половиною.

Ображаючи дівчат, хлопчики намагаються привернути до себе увагу. Однак, роблять це дуже невміло, часто використовуючи й агресію. Тому і виходить, що бажання зацікавити сприймають навпаки – як намір образити.

- Починаючи з 11-15 років хлопчики починають активно цікавитись протилежною статтю. У цьому віці вони ще не знають, як правильно проявляти свою увагу. Тому вдаються іноді й до жорстоких методів – смикати за волосся, штовхати, бити та обзивати, - пояснює апсихолог. - До речі, вік 7-9 років, до прикладу, вважається навпаки, латентним. У цьому віці у дітей немає проявів зацікавленості до протилежної статі.

З дітьми треба дружити

Галина Літвінова запевняє, що прояви почуттів у дітей ні в якому разі не повинні викликати у батьків критику чи насміхання. Адже, як переконує психолог, почуття у будь-якому віці однакові.

- Любов завжди однакова. Як дитина може полюбити у 5 років, так само це стається і в 40, і в 60, - каже психолог. - Гама цих почуттів, які виникають, абсолютно однакова. Сміятися ж з прояву цих почуттів категорично заборонено. Особливо, коли кохання невзаємне, що теж часто буває. В цьому випадку діти страждають так само, як і дорослі. Потрібно говорити про це і ставитись з розумінням.

Часто агресивними є діти, які потерпають у сім’ях від насилля. Воно може бути фізичним, сексуальним, психологічним та емоційним.

- Часто у родині мають звичку покритикувати дитину, висловити негатив. Ми сприймаємо це як норму, однак, насправді – це теж насилля, - зазначає Галина Літвінова. – Це може бути також шантаж чи маніпуляція. Коли ми кажемо дитині, наприклад, будеш отримувати гарні оцінки – купимо телефон. Таких випадків є багато, та ще багато, коли насилля як таке – непомітне. Дитина ніби відчуває, що щось відбувається не те, але пояснити цього не може. Так виникає внутрішня агресія.

 Психолог розповідає, що агресія у хлопців та дівчаток проявляється по-різному. У представниць слабкої статі – вона прихована, для сильної половини – навпаки.

- Хлопці починають завойовувати собі місце під сонцем, доводити щось, - каже Галина Літвінова. – Від агресії може виникати жорстокість – це глибша емоція, вона йде від обурення і гніву.

Підлітковий вік – найважчий, адже через фізіологічні перебудови в організмі діти відчувають так зване сум’яття й доволі часто не в змозі пояснити, що з ними відбувається. У цьому віці їхня агресія може бути способом самоствердитись.

- У цьому випадку варто стати дитині другом, ні в якому разі не засуджувати за щось і уникати гострої критики.

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Викиньте телевізор з вашого життя і ви помітите, що у вас є діти, а це цікавіше, ніж то що показує телебачення. Помітите, що у вас є вільний час на розмови, на ігри, на прогулянки, на подорожі. Викиньте планшети, нубуки, компьютори і ви побачите, що діти не мають агресії, врівноважені, уважні, добрі. Приділяйте час вашим дітям і вони будуть щасливими.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up