“Без хабарів практично неможливо”. Що кажуть про усиновлення на Хмельниччині

“Без хабарів практично неможливо”. Що кажуть про усиновлення на Хмельниччині
Фото з міського будинку дитини "Берізка". Світлина з архіву редакції
  • Незаконне усиновлення в стінах міського перинатального центру та хабарництво посадовиці Хмельницької ОДА.
  • В обидвох випадках замішані неповнолітні діти, які стали частиною схем.
  • Дізналися, як на Хмельниччині працює система усиновлення і чому охочі стати батьками йдуть на заборонені кроки.

Питання усиновлення на Хмельниччині останнім часом викликає чимало резонансу. Посадовці та й самі люди, які хочуть стати батьками, вдаються до схем в обхід законодавству. У матеріалі журналістка vsim.ua з’ясувала, чому в цих питаннях все частіше не обходиться без протизаконних дій. А також зібрала думки хмельничан стосовно усиновлення на Хмельниччині.

Почнемо з того, що пригадаємо ситуації, в яких люди перейшли законну межу в питаннях усиновлення. Подібне сталося в стінах міського перинатального центру, про що стало відомо минулого року.

В епіцентрі тих подій опинилася гінеколог Олена Вавринчук і ще дві жінки. Одна з них народжувала, а інша придбала в породіллі дитину. Обидвом жінкам суд вже призначив покарання. Детальніше можете дізнатися тут. Лікарці Олені Вавринчук інкримінують статтю “Торгівля людьми”.

Відео дня

Суди по цій справі ще тривають. Під час засідань Олена Вавринчук каже про свою непричетність до незаконного усиновлення. Мовляв, вона в цій історії виконала суто лікарську роль. Однак у слідства є інша версія. Правоохоронці з’ясували, що лікарка стала організатором цієї схеми й користуючись своїм службовим становищем, підробила ряд документів, що стосувалися вагітності та пологів.

Дитину, яка замішана в справі, вже всиновили. Її нові батьки відмовилися виступати її представниками в суді. Тож інтереси малолітньої дівчинки представляє працівник Служби у справах дітей міськради.

До слова, журналістка Олександра Клименко слідкує за цією справою. Тож не пропускайте оновлення на нашому сайті. Подробиці цієї історії зможете прочитати за посиланнями в кінці матеріалу.

Версії людей про усиновлення на Хмельниччині

У вівторок, 13 липня, стало відомо про ще один випадок, який стосується усиновлення. На хабарі спіймали начальницю служби у справах дітей Хмельницької ОДА Ніну Магур. Як повідомляють правоохоронці, посадовиця вимагала 5 тисяч доларів за сприяння у прийнятті рішення про усиновлення дитини. Вже після одержання цієї суми начальницю затримали.

Начальницю служби у справах дітей Хмельницької ОДА впіймали на вимаганні хабаря (ФОТО)

На даний час проводяться слідчі дії, спрямовані на збір та фіксацію доказів. Вирішується питання щодо повідомлення про підозру за частиною 3 статті 369-2 Кримінального кодексу України (вимагання та одержання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави) та обрання затриманій особі запобіжного заходу.

У коментарях під новиною про хабар, хмельничани стали залишати свої думки щодо ситуації. Писали, що цій схемі вже багато років. Також люди ділилися своїм досвідом усиновлення. Однак з хмельничанок розповіла, що 6 років тому її куми були усиновлювачами. Вони хотіли подарувати сім’ю двом дітям. Жінка написала, що їм довелося за це заплатити.

Ще одна жінка написала наступне: “На жаль, у нас без хабарів практично не можливо всиновити дитину. Зазвичай це коштує біля 10 000$”.

Ще одна жінка, яка приховує своє ім’я, розповіла власну історію в коментарях під новиною про хабар і начальницю Служби у справах дітей Ніну Магур. Наша читачка написала, що посадовиця зруйнувала її сім’ю.

За 6 місяців цього року на Хмельниччині всиновили 5 дітей

За даними Мінсоцполітики України, в Хмельницькій області наразі є 195 дітей, які чекають на усиновлення. Всі вони віком до 18 років. Опинилися на обліку з різних причин. Зокрема:

В анкетах дітей, що представлені на сайті, вказана інформація щодо імені, статі, наявності інвалідності, а також братів чи сестер. Люди, які бажають усиновити дитину, можуть переглянути анкети дітей. Вони можуть обрати вік та стать чада. Серед даних є інформація, куди можна звернутися потенційним усиновлювачам. Всюди вказані контакти Хмельницької служби у справах дітей Хмельницької ОДА.

Найменшими дітьми, які чекають на нову сім’ю є 2-річні Данієла і Назарій. Обидвоє не мають інвалідності. У них є рідні брати й сестри. Найстарших - 32. Таким дітям вже є 17 років. Максим, Ольга, Анастасія, Михайло - всі вони проживають в різних закладах області, серед яких дитячі будинки, школи-інтернати та інші.

У 2020 році на Хмельниччині всиновили 30 дітей. А за 6 місяців цього року - 5. Загалом, щоб стати батьками, усиновлювачам знадобиться не один місяць і не один екземпляр документів. Щоб дізнатися детальніше, як все відбувається, журналістка vsim.ua звернулася до служби у справах дітей Хмельницької міськради. На всі питання відповіла її керівник Світлана Дика. 

Чому в питаннях усиновлення вдаються до незаконних схем

Журналістка vsim.ua запитала, чому люди називають усиновлення складним процесом і діють всупереч закону. Вона відповіла:

 Найчастіше хмельничани хочуть всиновити дітей до 4-5 років

До служби у справах дітей міськради з питань усиновлення звертаються мешканці Хмельницької ОТГ. Світлана Дика розповідає, що перш ніж стати усиновлювачами, майбутні батьки мають бути максимально до цього готові. Йдеться і про моральний, і про матеріальний аспект. Щоб стати на облік, їм необхідно звернутися до служби у справах дітей за місцем проживання. Там вони мають написати заяву. До неї має входити наступний перелік документів:

Світлана Дика пояснює, що після отримання заяви, служба у справах дітей складає акт про обстеження житлово-побутових умов майбутніх усиновлювачів і готує свій висновок. Якщо він позитивний, заявникам присвоюється звання кандидатів в усиновлювачі, їх ставлять на облік.

Станом на 15 липня, в Хмельницькій ОТГ є 6 сімей, які є кандидатами на усиновлення.

Світлана Дика каже, що діти, яких можна всиновити, мешкають у трьох закладах у Хмельницькому. Це “Берізка” на Хотовицького, дитячий будинок на Львівському шосе та центр соціально-психологічної реабілітації в Ружичній.

Після того, як батьки стають на облік, вони можуть навідуватися в заклад перебування маляти, аби познайомитися з ним. Та перш ніж це зробити, усиновлювачі мають пройти спеціальні курси. Світлана Дика розповідає, що це є обов’язковою умовою. Проводять такі в обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. За її словами, там готують до майбутнього батьківства, розповідають, як познайомитися з усиновленою дитиною і поводитися з нею.

Після того, як батьки знаходять дитину, висновок про доцільність усиновлення подають до суду, де мають винести остаточне рішення. Світлана Дика каже, що загалом вся процедура усиновлення триває близько двох місяців.

Чому можуть не взяти на облік усиновлювачів

Начальниця служби у справах дітей міськради каже, що не взяти на облік усиновлювачів можуть з наступних причин:

Згідно зі статтею 212 Сімейного кодексу України, усиновлювачами не можуть бути такі особи:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач79

    Якби хабарі узаконили, то козаченьки придумали б хабарі за давання  хабарів.

keyboard_arrow_up