“Вибухівкою всіяна земля”: сапер з Хмельницького розповів про розмінування деокупованих територій

“Вибухівкою всіяна земля”: сапер з Хмельницького розповів про розмінування деокупованих територій
  • Владиславу Кваші 22 роки. Він працює сапером вже рік. 

  • За цей час піротехнік неодноразово знешкоджував вибухівку на замінованих територіях нашої країни. 

  • Він зізнається, що Ізюмщина просто таки всіяна російськими “пелюстками”. 

  • А деякі з мін він до того бачив лише у підручниках. 

Хмельничанин Владислав Кваша працює сапером ДСНС. Вже більше року 22-річному юнакові доводиться розміновувати деокуповані території після росіян. Загарбники залишили після себе чимало “сюрпризів”, навіть у дитячих іграшках. В управлінні з надзвичайних ситуацій розповіли історію Владислава. 

“У саперів — страх помилитися”

Надзвичайники зазначають, що там, де заборонено ступати простим людям, ступають – сапери. У них є страх, який є абсолютно у всіх людей. У саперів страх особливий – страх помилитися, пропустити важливе, підставити колег… Саме від їхньої професійності залежить життя у містах та селах, які окупанти зрівняли з землею. 

Одним із таких є Владислав. Він — сержант служби цивільного захисту, сапер Групи піротехнічних робіт Аварійно-рятувального призначення Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області. Вже рік, як він обрав для себе фах сапера і побачив наслідки “руского міра”.

Відео дня

Надзвичайники додають, що хмельницьких саперів особливо вразила розруха в українських містах. Знищено все, що раніше забезпечувало нормальне людське життя. І заміноване також все.

Фото ГУ ДСНС у Хмельницькій області

“Безліч замінованих дитячих іграшок”

Владислав додає, що деякі вибухонебезпечні предмети, до моменту розмінування на деокупованих територіях, вони бачили лише на сторінках навчальних підручників. Та вразило не те. 

— Коли бачиш зруйноване до попелу людське майно та інфраструктуру, то очевидно, що ворог цілився навмисно у житлові квартали. Для окупантів немає нічого святого, немає моральних цінностей, – розповідає про емоції від побаченого Владислав Кваша. – Та найнестерпніше бачити заміновані дитячі іграшки, а таких на деокупованих територіях безліч.

Хмельничанин ніколи не сподівався, що на українській землі йому доведеться зустріти стільки боєприпасів нового зразка. Він додає, що такою вибухівкою як «пелюстка» всіяні зелені зони Ізюма, що на Харківщині. 

Ця міна такого ж кольору як трава, майже непомітна, але не менш небезпечна. З такими знахідками потрібно бути особливо уважними і помітити її може пильне око сапера. А роботи з розмінування території України після бойових дій, на його думку, вистачить на роки.

— Касетна міна – заборонена Женевською конвенцією. Це вибухівка масового ураження та не контрольована. Проте вона активно використовується окупантами, – розповідає сапер тримаючи у руках знешкоджену касетну міну, яку привіз з Харківщини до навчального класу Аварійно-рятувального загону. –  Розмінування українських міст, сіл, полів, лісосмуг, доріг – це робота на кілька десятків років. Це ще доведеться працювати і працювати.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up